Altın fiyatları mayıs ayına sert düşüşle başladı

Bu hafta çarşamba günü açıklanacak Fed'in faiz kararında güçlü faiz artışı beklentisi altın fiyatlarındaki baskıyı sürdürüyor.

Altın fiyatları mayıs ayına sert düşüşle başladı
Altın fiyatları mayıs ayına sert düşüşle başladı
GİRİŞ 03.05.2022 09:49 GÜNCELLEME 03.05.2022 09:58

Küresel piyasalarda Fed'in agresif bir politika ile faizlerde güçlü bir artışa gitmesine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Powell'ın demeçleriyle güçlenen bu olasılık ve ABD Dolarındaki güçlü yükseliş trendi altın fiyatlarındaki baskıyı artırıyor.

2022'nin ilk ayındaki düşüşün ardından spot altın fiyatları geçen nisan ayını da düşüşle kapattı. Altın fiyatları 1.937 dolarla başladığı nisan ayı içerisinde 2.000 dolar sınırına kadar tırmandıktan sonra son haftalardaki sert düşüşlerle 1.900 doların altına inmişti. Altındaki düşüş Fed baskısıyla mayıs ayının ilk işlemgününde de sürüyor. Spot altının onsu bugün yüzde 2'ye yaklaşan düşüşle 1.854 dolara kadar geriledi.

YURT İÇİNDE KUR DENGELEDİ, GRAM ALTIN YATAY

Bayram tatili nedeniyle yurt içinde piyasalarda işlem yapılmazken küresel piyasalarda güçlenen doların etkisiyle kurdan destek alan gram altın fiyatları yatay seyrediyor. Altın fiyatlarındaki düşüşlerin dolar/TL kurundaki yükselişle dengelendiği gram altın 900 liranın hemen altında işlem görüyor.

Düşük hacimli işlemlerin gerçekleştiği dolar/TL, 14,90'ın üzerini test ettikten sonra bir önceki kapanışa göre yüzde 0,5 civarı artışa 14,87'ler düzeyinde seyrediyor.

GÖZLER FED'DE

Küresel piyasalarda birçok varlık sınıfında olduğu gibi altında da gözler Çarşamba günü açıklanacak Fed kararına çevrildi.

Piyasa aktörleri Fed'in bu toplantıda 50 baz puan artış yapmasını beklerken, Haziran toplantısında 75 baz puanlık artış da fiyatlanıyor.

KAYNAK: DÜNYA