Yargıtay'dan emsal karar! Hile yapan satış müdürü tazminatsız kovuldu

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, verdiği emsal nitelikteki kararla doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan harekette bulunan işçinin tazminatsız kovulmasının önünü açtı.

GİRİŞ 01.05.2022 10:51 GÜNCELLEME 01.05.2022 11:26
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Meyve sebze departmanında satış müdürü olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde feshedildiğini ileri süren işçi, mahkemenin yolunu tuttu.

İşçi, kıdem ve ihbar tazminatı ile manevi tazminat, yıllık izin, fazla çalışma, seyahat ve işyeri için kullanılan telefon gideri alacaklarının tahsilini istedi.

Mahkemede ifade veren işveren ise davacı satış müdürünün iş sözleşmesinin 'doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan hareketleri' kapsayan 4857 sayılı Kanun'un 25/II-g-e fıkraları uyarınca feshedildiğini, bu nedenle ihbar ve kıdem tazminatı taleplerinin yerinde olmadığını öne sürdü. Davalı patron, müdürün yaptığı hileli işlemler sonucunda şirketin 1 milyon TL zarara uğradığının tespit edildiğini öne sürdü.

Davacının 'görevi kötüye kullanmak' suçundan yargılandığı ceza davasından beraat ettiğine dikkat çeken mahkeme, iş sözleşmesinin işverence haklı neden olmadan feshedildiği, buna göre davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığı gibi fazla çalışma, yıllık izin ücreti alacakları da olduğu, diğer taleplerin reddi gerektiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne hükmetti. Kararı davalı şirket sahibi temyiz edince devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

YARGITAY SON NOKTAYI KOYDU!

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin kararında işyerinde yapılan denetimde bir kısım usulsüzlüklerin tespiti üzerine davacıdan bilgi istendiği, davacının ise bilgi vermediği hatırlatıldı. Davacının devamsızlık ve güveni kötüye kullanma nedenleriyle 4857 sayılı Kanun'un 25/II-g-e hükümlerine göre iş sözleşmesinin haklı olarak feshedildiği vurgulandı. Kararda şu ifadelere yer verildi:

"İç denetim sırasındaki beyanlar dikkate alındığında; davacı ile yardımcısının sorumluluğunda alının bir kısım ürünlerin sisteme zamanında kaydedilmediği aynı ürünün kısa aralıklarla farklı fiyatlardan satın alındığı anlaşılmıştır. Davacı ile yardımcısının zamanında kayıtlara girilmemesine bağlı olarak satış fiyatlarının şirket politikasına uygun belirlenmeyip usulsüz işlemlerle işverenin zarara uğradığına yönelik delillere göre, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlar nedeniyle işverence yapılan feshin haklı olduğunun anlaşılması karşısında, davaya konu kıdem ve ihbar tazminatına yönelik taleplerin reddi yerine kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 43
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    Kararı verenlerin hepsi hakim. Hangisi rüşvetçi acaba
    Cevapla
  • Mülayim 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam işçi haksızca, isverenlerde çok masum değil, bütün yasalar, işvereni koruyor, işçiyi koruyan bir yasa nedense çıkarılmıyor, 3600 gün 15 yılı, 25 yıl 7000 güne işçi için çıkarılmış olamaz, zaten tazminatı işçilerin yüzde 5-10 u anca alabiliyor... Kapanan Honda fabrikası işçileri gibi işveren nerde, adamlar asgari ücreti vermek zorlarina gidiyor, gözü kalıyor işçinin parasında...
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün yorumcular işveren yanlısı. Hepsi esnaf galiba.. Yani tuzu kuru ve havadan kazananlar. Yansıtıcılar. Yansıtmak da nesi? Aldığına 1 tl zam gelirse onlar 5 tl zam yapmaya alışmış. Bunların Müslümanlığı da yat kalktan ve uydurmacılıktan eyyamcılıktan ibaret. Haberdeki detayı görmek istemiyor musunuz? İŞVERENİN TAZMİNATTAN KAÇMAK İÇİN ÇALIŞANI HIRSIZLIKLA SUÇLADIĞI DAVADAN, BERAAT KARARI ÇIKMIŞ... Hala cümlesi ''madem hırsızmış bir şey alamaz'' safsatası yapıyor. Hepiniz hırsızsınız ama herkesi hırsızlıkla suçlarsınız. Hakkı olmayana göz dikmenin hepsi hırsızlık. Uyduruk esnaflıkla milyoner nasıl olunur?
    Cevapla
  • eser 1 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay hasız. Çünkü çalışanı suçlayan ceza davası düşmüş. Bu demektir ki işverenin tüm tazminat ve ücretlerden sıyırmak için (her aman rastlandığı üzere) ileri sürdüğü suçlamalar uydurukmuş. Dolayısıyla işveren %99 bile değil, %100 suçlu. Tüm tazminat ve ücretleri, tüm mahkeme masraflarını ve avukatlık ücretlerini ödemelidir. Yargıtay sadece iş mahkemesinin kararını bozarken açılan ceza davasından çalışanın beraatını göz önüne almayarak hukuku katletmiş ve en azılı kapitalist Amerika'da bile görülmemiş şekilde çalışanı mağdur etmiştir. Yargıtay üst kurulu inşallah karar düzeltir de çalışanın emekleri zayi olmaz. Ve aşağılık işverenler dersini alır.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Burda gayet güzel adaletli bi karar olmuş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle