Dünyanın en pahalı çiçekleri: Koparmanın cezası 109 bin lira

Muğla'da yetişen ve koruma altında olan 'ayı gülleri' ile Kayseri'de görülen kır navruzunu koparmanın cezası 109 bin 593 lira.

Dünyanın en pahalı çiçekleri: Koparmanın cezası 109 bin lira
Dünyanın en pahalı çiçekleri: Koparmanın cezası 109 bin lira
GİRİŞ 27.04.2022 12:56 GÜNCELLEME 27.04.2022 12:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geçen yaz çıkan orman yangınlarının ardından Marmaris’in dağlarında yanan ağaçların içinde görsel şöleni andıran 'ayı gülleri' küllerinden doğarak yeniden açtı.

Marmaris’te nisan ve mayıs aylarında sadece bir bölgede yetişen ve Türkiye’de Afyonkarahisar ve dünyada Güney Avrupa’da görülen, 'şakayık' da denilen 'ayı gülleri' endemik bitkileri koruma altında tutuluyor.

Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Ali Demirtaş, "Ayı gülleri ya da şakayık diye bilinen bu bölgeye özgü endemik bir bitki. Buralar yanarken buraya gelip baktığımızda, çok endişelenmiştik, bir daha çıkar mı çıkmaz mı diye. Köklü bir soğanı olduğu için çıkıp çıkmayacağından tam emin olamamıştık ama çıkmış şükür. Şu anda çok güzel bir durumda, üzerinde arılar polen alıyor doğanın yeşerdiğini görüyoruz. Tek korkumuz, bu bölümler yanmış durumda, kesim yapılırken buraya yol açma gibi bir hata yapılmaz ve bunlar yok edilmez. Çünkü bu Marmaris’e özgü bir çiçek türü ve korunması gerekir. Biz de Marmaris Ağaçlandırma ve Doğa Koruma Derneği olarak sürekli bu bölgelerde geziyoruz. Elimizden geldiğince değerlerimizi korumaya çalışıyoruz. Yanlış giden işleri ya da yapılması gereken işleri yetkililere bildiriyoruz. Ümit ederim ki tez günde de hemen bu şeyleri atlatacağız ve bu yangının izlerini sileceğiz." açıklaması yaptı.

Marmarisli turizmci Şenay Tokmak ise, "Bu çiçekleri tabii ki yıllardır bu tepeye tırmanırken görürdük. Genelde o zaman ormanın içinde bu kadar çok belli olmuyordu ama şimdi daha çok ortaya çıkmışlar. Ama gerçekten doğa kendisini yeniliyor gördüğünüz gibi. Daha önce ki geçişlerimizde buralarda daha çok çiçek vardı hatta başka renkler de vardı. Bazılarını göremedim şu anda. Eminim aşağı taraflarda daha var memnunum görmekten." dedi.

Şenay Tokmak, ayı güllerini koparmanın cezası ile ilgili olarak, "Ben de geçen sene öğrendim böyle bir ceza olduğunu. Bu sene için yeniden değerleme oranlarına göre 109 bin lira olmuş koparmanın cezası, umarım halkımız da bu konularda bilinçlenir de gelip koparamaz." diye konuştu.

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde görülen ve nokta endemiği olduğu belirlenen kır navruzu da, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekibince korunup yayılımı gözleniyor.

Çiçeğin tahribini önleme adına koparanlara 109 bin 593 lira para cezası uygulanıyor.

Kayseri Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Harun Dindar, Türkiye'nin iklim çeşitliliğinden dolayı Avrupa'ya kıyasla bitki ve biyolojik türde daha zengin olduğunu söyledi.

Kayseri'nin de zengin bir iklim kuşağında yer aldığını belirten Dindar, kentin güneyinin Torosların uzantısı olduğunu ve Akdeniz iklim kuşağında yer aldığını ifade ederek, bunun biyolojik çeşitliliğe yansıdığını dile getirdi.

Kır navruzunun da (Iris farashae) yetiştiği ortamın özel bir lokal alan olduğunu ifade eden Dindar, bu nedenle bitkinin sadece bu alanda yetişebildiğini dile getirdi.

Milli Parklar yetkilileri tarafından ayı gülleri ve diğer endemik bitkilerin görüldüğü alanlarda sık aralıklar ile kontroller yapılıyor.

Bitkilerin kopartıldığını ya da zarar verildiğini tespit ettikleri kişilerin izini dedektif gibi süren ekipler, 109 bin 593 lira para cezası ve adli ceza uyguladıklarını belirtti.

YORUMLAR 1
  • tepki 2 yıl önce Şikayet Et
    gida hile yapana ceza yok terør sucuna ceza yok kumara ceza yok bazen bazi sey de sacmaliyoruz bilmem yuz bin diye yakasan sanki ceza verilecek verdin alinacak mi
    Cevapla