ASELSAN lazer silahını güçlendiriyor

ASELSAN, bir süredir üzerinde çalıştığı lazer silah sisteminin güçlendirilmiş versiyonunu bu yılın ilk yarısında tamamlamayı hedefliyor.

ASELSAN lazer silahını güçlendiriyor
ASELSAN lazer silahını güçlendiriyor
GİRİŞ 23.04.2022 14:21 GÜNCELLEME 23.04.2022 14:24
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türk savunma sanayisi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda, güvenlik güçlerine güncel tehditleri ortadan kaldırmaya yönelik silah sistemlerinin milli imkanlarla kazandırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kapsamda üzerinde durulan çözümlerden biri de lazer silah sistemleri. Güvenlik güçlerine bugüne kadar birçok silah sistemi kazandıran ASELSAN, bir süredir lazer silah sistemlerine ilişkin çalışmalar yürütüyor.

Şirket, 2017'de Faz-1 çalışmaları kapsamında Amazon 4x4 çok amaçlı zırhlı araç üzerinde fiber lazer kaynağına sahip ön prototip niteliğinde mobil sistem geliştirdi.

2020'de daha yüksek güçte fiber lazer kaynağı ve yeni hassas stabilize yönlendirici entegrasyonu yapılarak prototip sistem oluşturuldu. Ayrıca Faz-1 lazer silah sisteminin İhtar Anti-Drone Sistemi ile entegrasyonu sağlandı. Saha denemelerinde Faz-1 silah sistemi ile İhtar'dan gelen radar izine angajman sağlanıp 750 metre mesafeye kadar mini ve mikro İHA'lar etkisizleştirildi.

2022 yılının ilk yarısında çalışmaların Faz-2 aşamasının tamamlanması planlanıyor. Bu kapsamda, 6x6 BMC kamyon üzerinde güç seviyesi artırılan fiber lazer kaynağına, radar ve radyo frekansı karıştırıcı gibi İhtar sistemi unsurlarına sahip lazer silah sistemi geliştirme çalışmaları devam ediyor.

Lazer silah kuleleriyle sürü İHA'lar avlanacak

Lazer silah sistemiyle hedef üzerinde oluşturulan ısı sayesinde İHA'ların dış yüzeyinde, elektronik parçalarında, batarya kısmında erime, yanma oluşuyor. Hedef üzerinde patlayıcı madde bulunması durumunda ise patlayıcı maddenin imha edilmesiyle daha hızlı etkinlik sağlanabiliyor.

İlerleyen süreçte mevcut platformlardaki güç seviyelerinin artırılması, dağıtık mimariye sahip hava savunma sistemlerine entegre edilecek modüler lazer silah kulelerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Lazer silah sistemlerinin dağıtık mimariye sahip hava savunma konseptine etkili bir efektör olarak eklenmesi, yeni nesil ateş idare cihazı (AİC) ile entegre lazer silah kuleleri geliştirilmesi hedefleniyor.

Modüler yapıda geliştirilecek sistemin, envanterdeki İhtar ve benzeri sistemlerle çalışmaları sürdürülen "sabit tesis üs bölgesi yakın savunma sistemine" (STÜBYSS) efektör olarak eklenmesi planlanıyor.

Lazer silah kulelerinin yeni nesil AİC ile birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebilmesi, sürü İHA saldırılarında her bir kulenin ayrı bir hedefi imha etmesine imkan veriyor.

Yeni nesil AİC ile lazer kulelerinin ortak bir hedefe yönlendirilmesi ile etkinliğin artırılarak hedef setinin genişletilmesi amaçlanıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Hakkat mı? 1 yıl önce Şikayet Et
    Üstadım öyle pille, mazotla olmaz bu işler...onlar akısı yavaş enerji kaynaklarıdır...Çok güçlü 1 tank içinde 10 kg C4 patlatıp ortaya çıkan enerjiyle demet şeklinde kalp atımı şeklinde ardışık (pulsed) 5 lazeri ateşleyeceksiniz...o zaman havada 10 km ötedeki jeti bile anında kevgire çevirir, delik deşik eder...
    Cevapla
  • mismilli 1 yıl önce Şikayet Et
    bizim firmalardan meteksan 3 yıl önce 500 metreden dronları imha ediyordu. şu an itibarı ile uçan bütün cisimleri en az 5 km den avlamamız lazım israil bunu yenile yaptı top mermisine bile kilitlenip havada iken imha ediyor. videosunu yayınladılar. füze, siha, uçak, uçan her nesneyi indiriyor ve sanırım menzili 5 km den fazla
    Cevapla
  • isa 1 yıl önce Şikayet Et
    chp 27 yıl tek parti döneminde ne yaptı beton heykel.Bu nedenle bizden 25 sene sonra 2.dünya savışından çıkan ve yerle bir olan Almanya ve 2 tane atom bombası ile teslim olan Japonyaya yetişemedik.Tek sorumlusu cehape heykel zihniyeti
    Cevapla
  • millioğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    doğru lakin savaştan sonra almanya ve japonyayı hemde çok ciddi olarak ABD kalkındırdı bize ise hep engel ve bloke konuldu. 27 yıl chp ye siz heykel yapın dendi onlarda denileni hala yapmakta. adeta ABD ye bizi iktidar yaparsanız istediğinizi yaparız dercesine. devletin başına bir vatansever gelice darbe yapıldı. ve bu günlere geldik ALLAH cc reise uzun ömür ve iktidar versin
    Cevapla
  • Hanifi Çifçi 1 yıl önce Şikayet Et
    Maaşallah Allahım Daim Eylesin
    Cevapla