Çiftçi sayısı 500 binin altına düştü

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) hazırladığı istihdam izleme bültenine göre, ocak ayı itibariyle çiftçi sayısı 493 bine gerileyerek, son yılların en düşük seviyesine geldi.

Çiftçi sayısı 500 binin altına düştü
Çiftçi sayısı 500 binin altına düştü
GİRİŞ 22.04.2022 09:20 GÜNCELLEME 22.04.2022 09:33
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Ocak 2022 verileri dikkate alınarak, TEPAV tarafından hazırlanan istihdam izleme bültenine göre, ocak ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 5.1 (1.1 milyon) artarak, 22.2 milyona geldi. Bu artışın büyük bölümü 4-A SSK’lı çalışanlardan oldu. 4-A’lı sigortalılar 885 bin arttı. Aynı dönemde esnaflarda yüzde 9.1’lik (210 bin) artış olurken, Çiftçi sayısında 75 bin düşüş oldu. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1.6 ile sınırlı kaldı.

BAZ ETKİSİ DE VAR

Raporda sigortalı sayısındaki artışın nedenlerine de dikkat çekilerek şu saptamalarda bulunuldu: “Sigortalı çalışan sayısında yıllık artış oranları, pandeminin yarattığı baz etkisinden de kaynaklı olarak, 2021 yılı Mayıs ayından itibaren azalmış, ekim-aralık döneminde yaşanan kısmı artış eğiliminin ardından ocak ayında tekrar gerilemiştir. Bir başka ifadeyle, Nisan 2020’de 19.8 milyona gerileyen toplam sigortalı çalışan sayısı 2021 yılı içerisinde 22 milyonu aşmış, 2022 yılı ocak ayında da 22.2 milyon seviyesinde seyretmiştir.

KADIN İSTİHDAMI TARİHİ SEVİYEDE

Kadın istihdamında ise ciddi artışlar bulunduğu kaydedilen raporda, “Kadın çalışan sayısı geçen yıla göre yükselirken, aralık ayına göre azalmıştır. Ocak 2022’de sigortalı kadın çalışan sayısı bir yıl öncesine göre 490 bin artmış, aralık ayına göre ise 4.7 bin azalmış ve 5.1 milyona ulaşmış; toplam istihdam içindeki payı da yüzde 32.1’e yükselmiştir. Sigortalı ücretli kadın çalışan sayısında eylül ayından bu yana devam eden artış trendi son bulmuş, kadın istihdamı aralık ayında ulaştığı sayı olarak en yüksek tarihsel istihdam seviyesinin altına inmiştir. Buna rağmen, kadın istihdamı, istihdam payı olarak en yüksek tarihsel düzeyine ulaşmıştır” denildi.

YORUMLAR 4
  • Gariban 2 yıl önce Şikayet Et
    Durum bakalım bunlar daha iyi günler .suan çocuk olan çiftçi çocuklarına bu devlet maaş bağlatacak çiftçilik yapın diye ama iş işten geçmiş olacak .büyük şirketlerin eline tarımı bırakırsanız yiyecek ekmek bile bulamazsınız
    Cevapla
  • Üretemez 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu mazot bu gübre bu tohumla seneye hiç ekemez ama dinleyen kim
    Cevapla
  • Recai 2 yıl önce Şikayet Et
    Üreten Türkiye !!!
    Cevapla
  • Musti 2 yıl önce Şikayet Et
    Neymiş, demek ki çiftçilik kazandırmıyor. Yoksa durduk yere üretici sayısı niye düşsün
    Cevapla