Enerji krizi ile iklim krizi için birlikte çözüm çağrısı!

Ukrayna’daki savaşla patlak veren enerji krizine dikkat çeken Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, “Enerji krizini çözmek için atılacak adımların, iklim krizini çözecek adımlar da olması gerekiyor” dedi.

Enerji krizi ile iklim krizi için birlikte çözüm çağrısı!
Enerji krizi ile iklim krizi için birlikte çözüm çağrısı!
GİRİŞ 20.04.2022 10:15 GÜNCELLEME 20.04.2022 10:15

TÜSİAD, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Dünya Enerji Pazarları ve Küresel Enerji Dönüşümü” temalı toplantıda, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol’u ağırladı.

“Enerji arz güvenliği için Uzun Dönemli Enerji Planı”

Toplantının açılışında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Şubat ayında gerçekleştirilen İklim Şurası kararlarına da yansıyan ve bu yıl içinde hazırlanması öngörülen Uzun Dönemli Enerji Planı’nı stratejik önemde gördüklerini söyledi.

Turan, “Bu planın arz güvenliği, öngörülebilirlik ve sürdürülebilirlik prensiplerini bütüncül gözetmesi kritik önem taşıyor. Bu çerçevede, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği potansiyelimizin azami şekilde kullanıldığı; enerji arz güvenliğine ve kalitesine yönelik altyapının güçlendirildiği; serbest piyasa uygulamalarından uzaklaşılmayan bir Planı hedeflemeliyiz. Küresel enerji dönüşümü arz güvenliği, iklim değişikliği, jeopolitik, ekonomik, sürdürülebilirlik ve teknolojik boyutlarıyla önümüzdeki dönemde stratejik önem taşımaya devam edecek.” dedi.

“Enerji krizi ve iklim krizini çözecek adımlar atılmalı”

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi Politikaları ve Şirket İşleri Yuvarlak Masa Başkanı Dr. Fatih Kemal Ebiçlioğlu’nun moderasyonunda yapılan söyleşinin ana tema konuşmasını, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol gerçekleştirdi.

Birol, “Ukrayna’dan gelen resimlere baktığımızda büyük bir insanlık dramı, insanlık krizi yaşıyoruz. İkincisi belki de ilk global bir enerji krizini yaşıyoruz. Ama bunlar üçüncü kriz olan iklim krizini unutmamız anlamına gelmez. Bu yüzden enerji krizini çözmek için atılacak adımların iklim krizini çözecek adımlar da olması gerekiyor” diye konuştu.