Gaz sahası için 145 milyar TL yatırım teşviği

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Zonguldak'ta Sakarya Gaz Sahası'nda yapılacak doğalgaz madenciliği yatırımına proje bazlı devlet desteği sağlanacak. Sağlanacak desteğin toplam tutarı 145.1 milyar TL olarak belirlendi.

GİRİŞ 20.04.2022 10:03 GÜNCELLEME 20.04.2022 19:14
Bu Habere 46 Yorum Yapılmış

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Zonguldak’ta Sakarya Gaz Sahası’nda yapılacak doğalgaz madenciliği yatırımına proje bazlı devlet desteği sağlanacak.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı tarafından Zonguldak ili ve Sakarya Gaz Sahası'nda yapılacak doğal gaz madenciliği yatırımı proje bazlı devlet yardımı kapsamına alındı.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

11 YILDA 145 MİLYAR TL'LİK YATIRIM YAPILACAK

Söz konusu karara göre, Zonguldak ili ve Sakarya Gaz Sahası'nda yapılacak doğal gaz madenciliği için 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 11 yıl yatırım desteği verilecek.

Bu kapsamda, öngörülen sabit yatırım tutarı 145 milyar 177 milyon 716 bin 455 lira, ilave istihdam 1018 kişi olarak belirlendi.

Yatırım süresi sonunda gaz sahasının doğal gaz üretim kapasitesinin ise yılda 14 milyar metreküp olacağı öngörüldü.

VERGİ İNDİRİMİ SAĞLANACAK

Söz konusu yatırım gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi ve vergi indirimi desteklerinden yararlanacak.

BAKANLIK EK SÜRE VEREBİLECEK

Başlangıç tarihi 1 Ocak 2021 olarak belirlenen ve yatırım süresi olan 11 yılın sonunda projenin yılda 14 milyar sm3 doğalgaz üretimi kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca bu sürenin yarısı kadar ek süre verilebilecek.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 46
  • Gazçıktı 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan hiç bir akılsız Çürük ipin ucuna 45 milyar dolarını bağlamaz hemde yalanın danıskası
    Cevapla
  • Mustafa yasar 1 yıl önce Şikayet Et
    Bugünün parası ile 120 130 milyar dolarlık gaz yani 1.5 2 trilyon TL
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat ederseniz ne diyor, 2021 yılından geçerli olmak üzere. Devlet, bu işi TPAO'ya vermiş. 145 milyar TL'de teşvik var. Bazıları boş yorum yapmasın lütfen. Ancak 11 yıllık süre bayağı uzun bir süre, kabul etmem mümkün değil. Millet olarak da kabulü mümkün değildir.
    Cevapla
  • Mustafa yasar 1 yıl önce Şikayet Et
    Her yıl aynı alana 400 500 km uzun biliyorsunuz yeni yeni şantajlar acilacak
    Cevapla
  • Alperen 1 yıl önce Şikayet Et
    Kabulü neden mümkün olmasın? Devlet parayı sol cebinden çıkarıp sağ cebine koyuyor.
    Cevapla
  • ibrahim kılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde ilk defa elle tutulur bir miktarda dığalgaz çıkarılması söz konusu ama bazı yorumculara bakıyorumda bayaaaa dokunmuş olacakki yok hangi firmayı ihya edicekler yok bana ne faydası var vs gibi akla izana sığmıycak yorumlar yapmışlar. Buyrun bu memlekete bir çivi çakmamış çakılan çiviyi sökmeyi vaaadeden adamları destekleyin siz
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Arkadasin oncelikle elestirilerin hepsi haksiz degil bende oyumu akp veriyorum her yaptigi dogru degil bende elestiriyorum oy vercek baska parti olsa oyumu Akp vermem bana gore kotunun iyisi asil aci ilan ulkede siyasetcilerimizin kotu olmasi oy vercek partinin olmamasi gecmisi birakip gelecege bakmak lazim suan siyasi arana berbat ulkeyi yonetecek kabiliyette parti yok durust ilkeli halki icin calisan ulkesi icin calisan siyasetci yok
    Cevapla
  • ibrahim kılıç 1 yıl önce Şikayet Et
    Hangi dünya ? Dünya enerji tüketim yüzdelerine nir bakın istersenis dünyanın %90 ı ısınmada doğalgaz ı kullanıyor halen. EL İNSAF hızla geri gidiyormuşuz 20 yıl önceki batık türkiye ye özlem duyanlardansınız belli ... son olarak rüzgar ve güneş enerjisi üretimini de bakarsanız zahmet olur size ama o konudada geride olmadığımızı görürsünüz ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle