Menkul kıymet satışında TL zorunluluğu

Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri taşıt dışı menkul satış sözleşmelerinde ödeme yükümlülüklerini Türk parası cinsinden yerine getirecekler.

Menkul kıymet satışında TL zorunluluğu
Menkul kıymet satışında TL zorunluluğu
GİRİŞ 19.04.2022 09:07 GÜNCELLEME 19.04.2022 09:17
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, 28/2/2008 tarihli ve 26801 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’in 8 inci maddesinin dokuzuncu fıkrasının sonuna “Ancak sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunludur.” cümlesi eklendi, on beşinci fıkrasında yer alan “kararlaştırılması” ibaresi “kararlaştırılması, ödenmesi ve kabul edilmesi” şeklinde değiştirildi.

Değişiklik yapılan dokuzuncu madde ve on beşinci maddeler şu şekilde:

"9-Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan menkul satış sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırmaları mümkündür.

15-On altıncı fıkra hükümleri saklı kalmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde, sözleşme bedelinin ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkündür."

YORUMLAR 2
  • Adalet 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet otoyol geçiş taahhütlerini bile döviz cinsinden yaparken vatandaşın ticaretine karışması düşündürücü
    Cevapla
  • as kelam 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün firmalar alış ve satışlarını döviz üzerinden yapıyorlar. kanun çıkıyor tamam sorun yok sorun uygulamada. Eğer bu kontroller yapılmazsa döviz tırmanışı devam edecek. bütün firmalar takip edilmeli e faturalar vergi daireleri tarafından görülüyor. neden döviz faturaları engellenmiyor. sadece gösteriş için mi çıkıyor bu kanunlar
    Cevapla