Erdoğan'dan 'Hal Yasası' açıklaması

Hal Yasası raftan iniyor. Düzenlemeyle komisyoncuların yüksek kar marjları denetlenecek, fiyat artışları kontrol altına alınacak. Üretici birliklerine hallerde kontenjan ayrılacak. Fiyatların belirlenmesinde üreticiler de söz sahibi olacak.

GİRİŞ 16.04.2022 06:47 GÜNCELLEME 18.04.2022 09:33
Bu Habere 182 Yorum Yapılmış

Kovid-19 salgını ve ardından patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı kaynaklı fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi için Hal Yasası gündemde. Edinilen bilgilere göre; AK Parti'de yapılan toplantılarda, yasanın bir an önce Meclis'ten geçirilmesi gerektiği görüşü ön plana çıktı.

DESTİCİ DE ERDOĞAN'A KONUYU AÇTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, önceki günkü BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'yi ziyaretinde de Hal Yasası'nın gündeme geldiği belirtildi. Destici'nin düzenlemenin zaman kaybetmeden hayata geçmesi gerektiğine yönelik görüşüne Cumhurbaşkanı'nın da destek verdiği ve kısa süre içinde taslağın Meclis gündemine getirilmesinin planlandığını söylediği öğrenildi.

Günlük programda yoktu: Erdoğan'dan BBP lideri Destici'ye sürpriz ziyaretGünlük programda yoktu: Erdoğan'dan BBP lideri Destici'ye sürpriz ziyaret

FAHİŞ FİYAT ARTIŞLARI KONTROL ALTINA ALINACAK

Kanun ile komisyoncuların yüksek kâr marjlarının denetleneceği ve büyük ölçüde fiyat artışlarının kontrol altına alınacağı belirtildi. Yapılan değerlendirme toplantılarında, üreticiden çıkan 4 liralık bir ürünün, ara maliyetlerle birlikte market ve pazarda en fazla 8-9 lira olması gerekirken,18 lira fiyatla satıldığına yönelik örnekler verildi.

ÜRETİCİLER FİYAT BELİRLEMEDE DOĞRUDAN SÖZ SAHİBİ OLACAK

Kanunun çıkması ile birlikte sebze-meyve hallerinin kayıt altına alınacağı, böylelikle her türlü ürünün kaç liradan hale girdiğinden kaç liradan çıktığına, son tüketiciye sunulana kadar her aşamanın denetleneceği belirtildi.

AK Parti kurmayları, zincir marketlerle ilgili düzenleme ile Hal Yasası'yla ilgili çalışmaların birlikte yürütüldüğünü, her iki düzenlemede birbirini tamamlayan unsurlar bulunduğunu hatırlattı.

Hal Yasası'yla ilgili taslakta, hallerde üretici birliklerine yüzde 30 oranında bir kontenjan ayrılacağı ifade edildi. Böylelikle fiyatların belirlenmesinde üreticiler doğrudan söz sahibi olacak.

Ayrıca zincir marketlerin halleri devre dışı bırakıp doğrudan tarladan ürün almalarının önüne geçilerek "kafalarına göre fiyat belirmelerinin" önleneceği belirtildi. Yaş sebze ve meyvenin yanı sıra, hallerde et ve süt ürünleri ile kesme çiçek satılmasına yönelik de taslakta bazı düzenlemeler bulunuyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / YÜCEL KAYAOĞLU
YORUMLAR 182
  • Gerçekler 2 yıl önce Şikayet Et
    50 kuruşluk ürünü 5 TL'ye satan komisyoncular kazanacağına bari üretici kazansın, isterse fiyat yine 5 TL olsun ama en azından üretici kazansın.
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    üreticilere pazarlar serbes olsun lafı bile fiatlar kesin yıkılır deneme bedava tabiki devlet arkasında duracak yaş 64
    Cevapla
  • Seçmen 2 yıl önce Şikayet Et
    Haller kimlerin ellerinde hükümetimiz onuda bir araştırsın
    Cevapla
  • Korhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Gönlüm bir hayâle daldı gidiyor... Çıkartmazlar o yasayı.. Hal tamamına yakını bakın bakalım kimlerin elinde...
    Cevapla
  • Dogrular 2 yıl önce Şikayet Et
    halki kandirmayin girdi maliyetleri cok yuksek fiyatlar dusmez.
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 2 yıl önce Şikayet Et
    çks üretici kendi malına pazarlar serbeslik olursa halde 8 on tl ye satıan malı kendi 4de5 şe satar çünki tarla fiatı 1.5 iki hemde kazanır
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    İşlerine gelen yasayı bir gecede çıkarırlar. Çiftçilerin atadan dededen kalan tarım arazilerini vermemek için bin takla atarlar. Ak Parti'nin içinde de yamuk insanlar bayağı çoğaldı. Hal yasasının da bu sebeple çıkacağını zannetmiyorum. Tıpkı kıdem tazminatı fonu yasası gibi. Çıksa bile bir yerlerinde yine yamukluk olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle