'Evim şirketleri' kanunu yürürlükte: Binlerce mağdur vatandaşa müjde

Kamuoyunda “evim şirketleri” olarak bilinen ve tasfiye işlemleri Kurumumuz tarafından yürütülen şirketlerdeki müşterilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, bu şirketlerin zararlarının bunda sorumluluğu bulunan kanuni temsilcilerinden etkin şekilde tahsil edilebilmesi ve faizsiz tasarruf finansman sistemine duyulan güvenin arttırılması için hazırlanan kanun teklifi; TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

'Evim şirketleri' kanunu yürürlükte: Binlerce mağdur vatandaşa müjde
'Evim şirketleri' kanunu yürürlükte: Binlerce mağdur vatandaşa müjde
GİRİŞ 15.04.2022 17:21 GÜNCELLEME 15.04.2022 17:21
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

15 Nisan 2022 tarih ve 31810 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, 7394 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 34’üncü maddesiyle 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanununa eklenen Geçici 9’uncu madde kapsamında yapılacak sözleşme devirleri, sırasıyla, aşağıdaki işlem adımlarıyla gerçekleştirilecek.

Tasfiye sürecindeki şirketin “tasarruf dönemi”ndeki tasarruf finansman sözleşmelerini devralmaya istekli şirketler, TMSF’ye başvuracak.

TMSF tarafından, sözleşme devralma talebinde bulunan şirket ile ilgili olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) uygun görüş alınacak.

BDDK’dan onay geldikten sonra, sözleşmelerin devri için; TMSF, devreden şirket ve devralan şirket arasında devir sözleşmesi imzalanacaktır. Hangi sözleşmelerin hangi şirkete devredildiği kamuoyuna duyurulacak.

Hukuki süreci devam edenler hariç olmak üzere, “tasarruf dönemi”ndeki tasarruf finansman sözleşmeleri, yani bugüne kadar kendisine ev veya araba teslimatı yapılmamış olanların sözleşmelerinin devir ve teslimi yapılacak.

Devralan şirket tarafından, devralınan sözleşmelerin sahiplerine ulaşılarak, sözleşmelerini devam ettirip ettirmeyecekleri öğrenilecek.

Sözleşmesini devralan şirkette devam ettirmek isteyen müşterinin, bugüne kadar yatırmış olduğu tasarruf tutarı peşinat kabul edilerek, yeni bir sözleşme imzalanacak.. Yeni sözleşmede tutar artırımı olması halinde; müşteri, artırılan tutara tekabül eden organizasyon ücretinin sadece yarısını ödeyecek.

Yeni şirkette devam etmek istemeyen müşteri, sözleşme fesih dilekçesini, TMSF’ye değil sözleşmesini devralan şirkete teslim edecek.

Feshedilen sözleşmeler, devralan şirket tarafından devreden şirkete iade edilecektir.

Devralan şirket tarafından değil, devreden şirketin tasfiyesi masası tarafından, en geç bir ay içerisinde, müşterinin yatırmış olduğu tasarruf tutarının tamamı ile organizasyon ücretinin yüzde 20’si tek seferde nakit olarak ödenecek.

Organizasyon bedelinin kalan yüzde 80’i ile buna benzer diğer alacak talepleri, devreden şirketin tasfiye masasına, 2004 sayılı İcra Ve İflas Kanununun 206’ncı maddesi kapsamında dördüncü sıra alacağı olarak kaydedilecek.

Diğer taraftan, sözleşme devirleri kapsamında Kurumumuz tarafından ödenen tutarların, ilgili şirketin ortaklarından ve sorumluluğu tespit edilen diğer yetkililerinden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında takibi yoluyla, azami seviyede geri kazanılması için çalışmalarımız kesintisiz devam edecek.

Konuyla ilgili sıkça sorulan sorular sayfasına TMSF’nin ve tasfiyedeki şirketlerin internet sitelerinden ulaşılabilmekte...

YORUMLAR 10
  • Abubekir 2 yıl önce Şikayet Et
    paramız zaten pul oldu kardeşim onuda verecekseniz verin de kurtulalım
    Cevapla
  • öz 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletten izinsiz kimse para toplayamamalı!
    Cevapla
  • Hasan Yılmaz 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların hepsi sahtekar devlet bunlara çeki düzen vermeli
    Cevapla
  • Mehmet niyazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Acilen devremulk projelerinede el konup teminat altına alınması lazım devlet tarafından
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Paranizi biriktirip ya pesin ev alin. Yada kirada oturun. Anlamadigim olay insanlarin kiraya ocu gibi bakmasi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle