Bakan Nebati: Kur stabil hale geldi, sırada enflasyon var

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Döviz kuru stabil bir hale geldi ve kontrolümüzde. Bu sorun çözüldü mü çözüldü. Peki sorun ne? Enflasyon. Sırada enflasyon var" dedi.

GİRİŞ 15.04.2022 15:37 GÜNCELLEME 15.04.2022 16:18
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Samsun'da iş dünyası ile buluşma etkinliğinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Nebati, "Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız" dedi.

Bakan Nebati, enflasyon ile ilgili olarak ise, "Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye'dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz" şeklinde değerlendirdi.

Türkiye'nin Çin'den sonra en fazla büyüyen ikinci ülke olduğunu hatırlatan Bakan Nebati, "2021 yılında dünya tek hane ile büyürken Türkiye yüzde 11 büyüme oranına erişti. Kulağını korkaklara verenler kaybettiler. Türk Lirası'na güvenin, TL ile işlem yapın. Kim yapacak yatırımları, siz yapacaksınız. Yaptığınız yatırımlarla işsizlik 10.7'ye düştü. Hızlı şekilde tek rakamlı işsizliğe gidiyoruz. İşler iyi elhamdülillah" ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları:

Ekonomi yönetimi her türlü tedbiri alarak bütün engelleri ortadan kaldırdı. Türkiye Çin'den sonra en fazla büyüyen ikinci ülke oldu. Dünya tabi bu sırada küçüldü.

Türkiye baz etkisi ile 3 büyüyecek, 4 büyüyecek diye açık artırmaya girdiler. 2021 yılında dünya tek hane ile büyürken Türkiye yüzde 11 büyüme oranına erişti. Kulağını korkaklara verenler kaybettiler. Televizyonlarda konuşuyorlar, yandık. Kapasite kullanım oranı yüzde 80'lerde, işsizlik 10.7. İhracatımız 235-236 milyar dolarlarda. İş dünyasına sesleniyorum, işinizi büyütmüyor musunuz, işiniz iyi değil mi, ihracatta yarışa girmemiş misiniz? Kazanmıyor musunuz, çalışanlarınızla paylaşmıyor musunuz? Bütün bunlar varken yandık, bittik. Bu ülke yanmaz.

KUR STABİL, SIRADA ENFLASYON VAR

Her türlü sorun alanları üzerinden, paydaşlarımızla nasıl üstesinden geleceğiz diye emek sarf ediyoruz. 20 Aralık öncesinde yine aynı akıllılar çıkmıştı. Makro ekonomik göstergeler kurun bu noktalara gitmesini doğru bulmuyor. Vatandaşlarımız bunlara kulak vermeyin dedim. Diyenler zarar gördü. Diyenler kimdi aynı güruh. Kur stabil hale geldi, kontrolümüz altında. Tam bu ülkenin beklediği, öngörülebilir bir durumdayız. Çözüldü mü bu iş, çözüldü. Sorun ne? Enflasyon. 2018'den beri Döviz kurunun oynak olması, yükselmesi enflasyonla birleşince enflasyonun artmasına sebep oldu. Bizi üzüyor mu? Üzüyor, sorun alanı olarak görüyoruz. Bildiğimiz bir şey var. Samsun'daki özgüven ruhu bizim ruhumuzdur. Bizim özgüvenimiz yüksek. Ne yaptığımızı biliyoruz, bu işin üstesinden de geleceğiz. Sosyal medyayla yaygara yapanlara enflasyonla ilgili konuşacaksınız. Toplum anlamında zarar görecek kim varsa bunlara zarar vermeden yolumuza devam edeceğiz.

Dünyanın tamamının neredeyse etkilendiği hemen Karadeniz'in kuzeyindeki bu sorunun üstesinden gelecek kim? Diplomasi önderliği yapan, Rusya ve Ukrayna arasında her türlü uzlaşmanın sağlanması için Türkiye. Sayın Cumhurbaşkanımız, Recep Tayyip Erdoğan. Bu bir liderliktir. Neyin liderliğidir. Dünyaya güçlü olmanın, sorunların üstesinden gelmenin, insancıl ve adaletli bir şekilde bakmanın tezahürüdür. Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin olmadığı bu problemlerle kim nasıl hareket edecekti.

TURİZMDE ALTERNATİF PAZARLARA YÖNELDİK

Çözüm üreten Türkiye, sorunların üstesinden gelen Türkiye, enflasyonun üstesinden gelecek olan Türkiye'dir, yine biziz. Paydaşlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz. Borsa İstanbul rekor kırıyor, rekorlarını egale ediyor. Büyüme öncü göstergeler birinci çeyrekte de aynı performansta devam ediyor. İşsizliği inşallah tek haneye getirmiş olacağız Geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bu yıl hem turist sayısındaki artış hem de gelirimiz artarak devam edecek. Rusya'dan turizmle ilgili sıkıntımız var ama hemen alternatif pazarlara yöneldik, eksikliği giderecek Turizm gelirini bekliyoruz.

150 MİLYAR TL'LİK DESTEK HAKKINDA...

Biz her gittiğimiz toplantıda mutlak surette tüm topluma fayda sağlayacak müjdelerle gidiyoruz. 150 milyar liralık ve yüzde 9'a kadar faiz oranıyla enflasyonun yüksek seyrettiği bir dönemde üretim, ihracat, turizm, teknolojik alanlarda yatırım yapacak tarım da dahil olmak üzere kim varsa önlerine bunları sunuyoruz. 150 milyar. En son ne açıklamıştık, KGF 60 milyar lira. Yüzde 70'i KOBİ'lere gitmek üzere şu ana kadar 45 milyar lirası kullandırılmış. 150 milyar liralık kısmın 100 milyar lirası ihracat ve ithal ikamesi yatırımlarına verilecek. Yatırımlara devam, ucuz kredi veriyoruz. Eski yok. Yeni uygulamalara bakın. Enflasyonun altında bir kere. Çok çok altında. Yüzde 9. Kalkınma Bankamız ve kamu bankaları işbirliğiyle bu imkanları kullandıracağız. 50 milyar lirasını da turizm ve döviz kazandırıcı sektörlere kullandırılacak.

TEK HANELİ İŞSİZLİĞE GİDİYORUZ

Türk Lirası'na güvenin, TL ile işlem yapın. Kim yapacak yatırımları, siz yapacaksınız. Yaptığınız yatırımlarla işsizlik 10.7'ye düştü. Hızlı şekilde tek rakamlı işsizliğe gidiyoruz. İşler iyi elhamdülillah. Bu kredileri sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Öyle al parayı, dövize git, tüket, yata kata altına değil. İstihdam yaratacağınız yerlere götüreceksiniz bu parayı. Proje bazlı çalışıyoruz. Asla taviz vermiyoruz. Şikayetler geliyor, krediyi kullanamıyorum. Kusura bakma, üretim yapacaksan, ülkeye katma değer sağlayacaksan emrindeyiz, yoksa şikayet etme. Geçen hafta Mardin'de Urfa'da açıkladığımız tarımsal yatırımlara ciddi destek veriyoruz. Gelin Ziraat Bankası'na başvurunuzu yapın, GES'inizi kurun.

2023'Ü RUHUNA LAYIK ŞEKİLDE KARŞILAYACAĞIZ

Türk Lirasına güvenin, bu ülke TL'ye güveni yakalayan bir sürece girdi. Bundan sonda döviz kredisi, dövizle işlem yapmaktan vazgeçin, ülkemize güvenin, paramıza güvenin. Finansman alanını düzenlemiş olalım, TL'yi daha kuvvetli bir şekilde kullanılabilir hale getirelim. Yatırım amaçlı kredi verilecek. Kalkınma bankası üzerinden olacak. 2023'e farklı bir havayla gireceğiz. Bizim yatırım yapılacak imkanlarımız sınırsız, yeter ki yatırım yapın. Bizim için çok önemli bir yıl. 2023'te bu kredilerin hızlı şekilde döndüğünü göreceğiz. 2023'te Karadeniz gazının ilk vanasını çevireceğiz, Togg'un denemesini yaptık, Akkuyu'nun ilk ünitesi açılacak. 2023'ü biz 2023'ün ruhuna layık şekilde karşılayacağız. 2053'te çocuklarımız çok farklı bir ülke, güçlü, lider bir ülkeyi bırakacağımızdan da tam bir şekilde iman etmişiz. Kulaklarınızı yandım, bittim, öldümlere değil. İstikametinizi ülkenin geleceğine bağlayın, göreceksiniz ki aldığınız istikamet en doğru istikamet olacaktır. Her sancılı geçişin sonu berekettir. 

ÜRÜN TAKİBİ DİJİTAL SİSTEM İLE YAPILACAK

Küresel enerji fiyatları artmış. Tedbirler alıyoruz. Enflasyonu kalıcı olarak ortadan kaldıracağız. Lütfen beklentilerinizi buna göre oluşturun. Hesabınızı buna göre yapın. Kur korumalıyla nasıl dövizdeki oynaklıkları kaldırdık, TL cinsi varlıklara eğilimi artırdıysak bundan sonraki tedbirlerle döviz kurlarındaki önemli artışın olmadığını savaşta görerek de kanıtlamış olduk. Altın tasarruf sistemini kurduk, verileri paylaşacağız. Bankacılık sektörüyle, kuyum sektörüyle uyumlu çalışarak her ay katlamalı devam eden sistemi yakalamış durumda. Altını da tasarruf eko sistemini kurmuş durumdayız. Önümüzdeki süreçte toplantılarda sürekli halde güncelleme yaparak her türlü sorunun üstesinden gelecek adımlar atıyoruz. Ürün takibinin anlık yapılmasına yönelik dijital sistem kurulmasına karar verdik. Fiyatların aşırı şekilde şişirilmesi, beklentiler oluşturulması, stokçuluk gibi her türlü eylemin ortadan kaldırılmasını sağlayacak adımları atıyoruz.

40 BİNİ AŞKIN İŞLETME DENETLENDİ

Bazı bakliyat, yemlik, karkas et gibi ürünlere ihracat kısıtlaması getirdik, yağlarda gümrük vergisini sıfırladık. Ülke genelinde denetimler devam ediyor. Şu ana kadar 40 bini aşkın işletmeye bakanlık olarak ayrıntılı denetimler yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Üretim ve istihdamı geliştirmeyi önceliklendiriyoruz. Mart ayındaki kredi büyümesi yıllık yüzde 20.1 iken tüketici kredilerinin büyümesi yüzde 16 seviyesinde. Kredilerin üretime yönelik sektörlerde kullanılmasını sağlıyoruz. Toplam ticari kredilerdeki artış yüzde 6,5 olurken imalat sanayinde yüzde 11,3 seviyesine gelmiştir. KGF kredilerinde üretim ve ihracat kapasitesini artırmayı hedefliyoruz. Attığımız atacağımız adımlar ile enflasyon ataletini kıracak ve enflasyonu makul seviyeye getireceğiz. Terör örgütlerinin başını nasıl ezdiysek fiyatlardaki yükselişi de aynı anlayışla, ekonomik anlayışla paydaşlarımızla işbirliği yaparak biz kıracağız. Ekonomimizi de aynı şekilde güçlendireceğiz. Kuru nasıl kontrol altına aldıysak inşallah enflasyonun da üstesinden biz geleceğiz. Özgüvenimiz özümüzle kurduğumuz ilişkiden kaynaklanıyor. İnsanımızın irfanına olan güveninden güç buluyor. 

ARTIK KÜÇÜK HAYALLERLE AVUNANLARIN ÜLKESİ DEĞİLİZ

Ekonomi bunlarla beraber birlikteliğimiz, ortak ideallerimiz ve ortak aklımızla güçlenir. Böylesi dönemde felaket çığırtkanlığı yapmaya çalışanlara asla prim vermeyeceğiz. Milli seferberlik anlayışının ne demek olduğunu yine beraberce göstereceğiz. Bu ülke Samsun, Mardin, İstanbul ,Ağrısı, Edirnesiyle artık küçük hayallerle avunanların ülkesi değil, büyük ideallerin ülkesi. Büyük idealleri olmayan toplumlar yarına liderlik edemezler. Biz küresel düzeyde lider ülke yolunda kararlı adımlarla beraberce ilerlemeye devam edeceğiz.

YORUMLAR 104
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Anlat anlat külahımı masaya koydum seni dinliyor
    Cevapla
  • Ramo 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın pandemi ve savaş nedenli krizlerle boğuştuğu bir dönemde Türkiye nin böyle çözümler üretmesi yarınlara olan güvenimizi artırıyor. Siz böyle gece gündüz çalıştığınız müddetçe Millet yanınızda olmaya devam edecektir .
    Cevapla
  • arey 2 yıl önce Şikayet Et
    döviz kkf hesabıyla dizginlendi.ama bu kezde yüksek faiz ödeniyor tl hesaplarına.enflasyon sene sonu yüzde 50 altı olmaz.
    Cevapla
  • Alp Arslan 2 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm kolay sayın Başkanım; pandemi de işyerini kapatıp sonra Sgk ,vergi öfeyemedi diye icra ile hesaplarına ve gayrimenkullerine koyduğunuz şerhleri kaldırıp faiz ve güzel bir indirim ile 60 ay taksitlendirme yaparsanız gelir idaresine para gelir. Yoksa şişirme faiz ile 18 taksit ile yapılandımanın %90 ı ödeme yapamaz nafile paket olur. 2. Si pandemi de Esnafın işyerini Kanun ile kapatıp sadece bankalar be faiz çarkı ile 3 defa katlamalı faiz ile icralık edilen esnaf nefes alamıyor Hazineden pandemi de icralık olup gayrimenkulü icradan satılan esnaf ın borcunun faizi sil 60 ay taksit ile tek bankaya topla. Gör bak piyasa nasıl açılıyor insanlar borç ödemeye başlayınca nasıl mutlu oluyor.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bakanım esnaf bitti ictayla her şeyine el konuluyor. Allah aşkına bu işe bir dur diyim. Esnafı yok etmeyin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle