Kalem kalem anlatıp isyan ettiler: Alo Antalya-İstanbul fahiş fiyat hattı

Antalya’da çiftçiden ürünleri alan komisyoncular ve marketler, İstanbul’da fahiş kârlarla satış yapıyor. Çiftçiler ise aracıların fiyat artışına neden olduğunu söylüyor

Kalem kalem anlatıp isyan ettiler: Alo Antalya-İstanbul fahiş fiyat hattı
Kalem kalem anlatıp isyan ettiler: Alo Antalya-İstanbul fahiş fiyat hattı
GİRİŞ 15.04.2022 17:56 GÜNCELLEME 15.04.2022 17:56
Bu Habere 252 Yorum Yapılmış

Sebze-meyve fiyatlarında, ekonomik ya da mevsimsel gerekçelerle açıklanamayacak fiyat artışları yaşandı. 1 kilo domatesin fiyatı 20 lira, 1 kilo biberin fiyatı 40 liraya dayandı.

Antalya'da çiftçilerin ortalama 10 TL'ye sattığı domates, 700 kilometrelik yolculuğun ardından İstanbul Hali'ne 15 TL'ye ulaşıyor. Bu domates markette ise 20-25 TL arasında satılıyor. Antalya'daki üreticinin 7 TL'ye sattığı salatalık, İstanbul Sebze Hali'nde 9 TL, markette ise 15-20 TL'ye satılıyor. Yine üreticiden 1 TL'ye alınan limon, İstanbul Sebze Hali'nde 6 TL'ye, mutfağa ise 9 TL'ye giriyor. Diğer meyve-sebzelerde de rota değişmiyor. Yani Antalya'dan çıkan ürünler en az yüzde 250-400 arası zam yemeden mutfağa girmiyor.

YÜK BİZİM SIRTIMIZDA

Antalya'da üretici, sebze ve meyvelerin pazar ve marketlerde yüksek fiyattan satılmasının suçlusunun kendileri olmadığını söyledi. Çiftçi Ali Çelikbaş, "Biz, 5 ay çalışıp ürün yetiştiriyoruz. İlaç, gübre maliyetleri yüksek. 24 saat aralıksız çalışıyoruz. Ürünü teslim ederken vergimiz ve komisyoncu payı peşin kesiliyor. Her türlü yük bizim sırtımızda. 5 ay çalışıp kazanamadığımız parayı birileri 1 günde alıp satan kazanıyor" diye konuştu.

Antalyalı çiftçi Osman Güren ise vatandaşa sebze ve meyvenin pahalı satılmasında kendilerinin suçu olmadığını söyledi. Çiftçi olarak fiyatları kendilerinin belirlemediklerini de belirten Osman Güren, "Fiyatlar halde günlük, saatlik belirleniyor. Fiyat belirlemek bizim işimiz değil. Arz-talep dengesi önemli. Ancak sabah halde sattığımız domatesin bir gün sonra İstanbul'da markette-pazarda 5-6 katına satıldığını görünce biz bile bu fiyatlara inanamıyoruz" diye konuştu.

60 KURUŞ EK ÜCRET

Ambarcı Hüseyin Akdağ ise Antalya merkezden İstanbul'a TIR'ların 13 bin liraya gittiğini söyledi. Bu fiyat ile ürünlere kilo başına 60 kuruş ek ücret bindiğini de belirten Akdağ, "Alanya ve Kumluca'dan çıkan TIR'larda ise kilo başına binen ücret 1 lirayı buluyor" diye konuştu.

MALİYETLER YÜKSELDİ

Market işletmecileri ise halde fiyatların zaten yüksek olduğunu, başta yakıt olmak üzere kendi maliyetlerini de eklediklerinde fiyatların son duruma geldiğini söylüyor. Marketler olarak maliyetlerin artmasından kendilerinin de sıkıntıya düştüğünü söyleyen işletmeciler, "Marketler suçlanıyor ama bu işin suçlusu biz değiliz" yorumunda bulundular.

Yapılan piyasa araştırmasında fiyatlar şöyle:

ANTALYA HALİNDE GÜNLÜK FİYATLAR

Domates: 10 Salatalık: 7 Patlıcan: 10-12 Biber: 18 Kıvırcık: 5 Kabak: 4-5 Limon: 1

İSTANBUL HALİNDE GÜNLÜK FİYATLAR

Domates: 15 Salatalık: 9-14 Patlıcan: 15-20 Biber: 20 Kıvırcık: 8-10 Kabak: 8-10 Limon: 6

MARKET FİYATLARI

Domates: 20-22 Salatalık: 15-20 Patlıcan: 30-40 Biber: 40 Kıvırcık: 15 Kabak: 20 Limon: 9

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 252
  • Müslüman=Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Anatlyada halk pazarlarinda domates 20=25 tl. Halden alip 10=15 km otede 20=25 tl ye satiyorlar Nasil maliyetmis? Matemetik prof varsa hesaplasin lutfen, Herkez sahtekar olmus*'cok az istisna var* Allah islah etsin , alismis millet haram yemeye,,,,,,
    Cevapla
  • İbrahim 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüccar tüm tarlayı alıyor, ancak %10 nu topluyor ve satışa sunuyor. Az üründe kıymetleniyor.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    ak partili ve mhp li belediyeler bir kaç hafta belediye kamyonlarını antalyaya gönderilip üreticinin malını alıp hala sokmadan direk vatandaşa pazarlara uluştırılsın bakın o fiyatlar yarıya nasıl iniyor.satsın bakalım büyük marketler istedediği fiyata mümkünmü?
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 1 yıl önce Şikayet Et
    kardeşim açılsın tüm üreticilere büyükşehir pazarları hatta vergide alınsın çünkü hal komisyon avmler biz mal satatamıyoruz vergi vermiyor üreticiler diye yakınacaklar rekabet olacak çünkü biz üreticilerin sorunu fazla ürettiyimizde malımızın satılmaması emeyimizin karşılığını alamamak buda sebze meyve üretimini sınırlandıracak bundan sonra. serbes olsun pazarlar yönetim arkasında dursun üreticilerin büyükşehirleri sebzeye meyveye boğarız kazanınca üretim artar çözüm üretici ile tüketiciyi buluşturmak 50tane hal yasası çıksa aynı terane ler devam edecek yaş 64 not kastamonuda toptancı halinde 10 tane falan esnaf var üretici köylüden 1kilo mal alıp pazarlamıyor
    Cevapla
  • Guaidoglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden hükümetten bekliyorsun. Mahalle de toplanin kime ne lazim arastirin bir kisiyi görevlendirin getirsin. Bunu da mi yapamiyoruz? Armut pis agzima düs. Herseyi hükümet yapsin.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    üretici de çıldırmış. 60-70 kuruşa sattığı domatesi ne oldu da 10 liradan satmaya başlamış. yani bütün suç komisyoncular da değil üretici de tıpkı komisyoncu ve zincir marketler gibi kafayı yemiş. yani el ele verip milletin anasını ağlatıyorlar.
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 1 yıl önce Şikayet Et
    sakız alamazsın 60 yetmiş kuruşa 2021 sezonu kuru soğan hala köylüde 70 seksen kuruş hal fiatlarına bak enaz 3dört lira bin tonlarcasıda çürüdü bilir bilmez yorum yazılmaz günah bilirsen tabiki
    Cevapla
  • Enigma 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu hal neden var ? benim mantığım almıyor. Her adım veya durak bir fiyat artışı.. Adam getirsin. Hale uğramadan ilgili yerlere sebze - meyveyi versin..
    Cevapla
  • ihsan kastamonu 1 yıl önce Şikayet Et
    öylede olsa hal fiatını baz alıyor avm pazarcı olsun üretici pazara çıksa kiloda 1tl falan ucuz satabilir daha ucuz satamaz pazarcılar karşı çıkar sattırmazlar anca mahallerde satar oda zabıta yakalarsa ceza yer yerel pazarlarda ucuz satılmıyor mevcut yasalar hal kömisyon avm den yana tarım çifçi malesef geri viteste
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle