Küresel piyasalar yön bulmaya çalışıyor

Paskalya tatili dolayısıyla birçok ülkede piyasalar kapalıyken, Asya piyasaları Çin'den gelen faiz kararıyla yön bulmaya çalıştı.

Küresel piyasalar yön bulmaya çalışıyor
Küresel piyasalar yön bulmaya çalışıyor
GİRİŞ 15.04.2022 08:50 GÜNCELLEME 15.04.2022 08:50

Birçok piyasanın Paskalya tatili sebebiyle kapalı olacağı bugün, Çin Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmemesi sonrası Asya Pasifik hisseleri düşüşe geçti.

Çin CSI 300 ve Şanghay Bileşik gerilerken Japon Topix ve Güney Kore Kospi de ABD teknoloji hisselerinde dün yaşanan kaybı takip ediyor.

New York Fed Başkanı John Williams’ın da 50 baz puanlık faiz artışı lehine açıklama yapması sonrası ABD tahvilleri perşembe günü düştü. 10 yıllık tahvilin getirisi perşembe 13 baz puan yükselişle yüzde 2,83’e çıktı.

Petrol Avrupa Birliği’nin Rusya’dan enerji ithalatına kademeli yasak getirme planıyla bu ayın en hızlı haftalık yükselişini kaydetmeye hazırlanıyor. ABD ham petrolü yüzde 2,6 yükselişle 106,95, Brent ise yüzde 2,7 yükselişle 111,7 dolardan işlem görüyor.

Çin faizi değiştirmedi

Koronavirüs kısıtlamaları sebebiyle ekonomik büyümesi tempo kaybeden Çin, referans faiz oranında ekonomistlerin beklediği indirimi yapmadı. Çin Merkez Bankası (PBOC) bir yıl vadeli kredi referans faizini cuma günü yüzde 2,85’te tuttuğunu duyurdu. Bloomberg anketinde 22 ekonomistin sadece altısı faizin sabit kalacağını öngörmüştü. Faizin sabit kalmasıyla birlikte odak zorunlu karşılıklara döndü. Çin kabinesi ekonomiye daha fazla likidite sağlamak için zorunlu karşılıklarda çarşamba günü düşüş sinyali vermişti. PBOC yetkilileri “uygun olan zamanda” zorunlu karşılık aracının kullanılabileceğini belirtmişlerdi.