Facebook metaverse'te yüzde 50 komisyon istiyor

Apple'ın aldığı komisyonları eleştiren Facebook'un, geliştirdiği sanal evrende istediği komisyon ortaya çıktı. Şirket yapılan işlemlerin yüzde 47.5'ini istiyor. Ayrıca bu orana vergiler dahil değil.

Facebook metaverse'te yüzde 50 komisyon istiyor
Facebook metaverse'te yüzde 50 komisyon istiyor
GİRİŞ 14.04.2022 10:20 GÜNCELLEME 14.04.2022 10:21

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg ekim sonunda yaptığı basın açıklamasıyla şirketin gelecekteki yönünün metaverse (sanal evren) olacağını söylemişti.

Zuckerberg bu nedenle Facebook çatı şirketinin adının Meta olarak değiştirildiğini de duyurmuştu. Facebook'un yarattığı sanal evren için istediği komisyon ortaya çıktı. 

Şirket metaverse yapılan harcamaların yüzde 47.5'ini komisyon olarak olarak alacak. Meta geliştirdiği sanal evren Horizon Worlds'de para kazanmanın yollarını duyurdu. 

Şirket açıklamasında dikkat çeken detay ise Facebook'un yüzde 30 donanım ve yüzde 17.5 platfom komisyonu istemesiydi. Facebook yöneticilerine göre bu oldukça makul bir oran. Horizons'ın üst düzey yöneticilerinden Vivek Sharma, bu komisyon oranının rekabetçi olduğunu söyledi.

ZUCKERBERG APPLE'I HEDEF ALMIŞTI

Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg daha önce Apple'ı App Store'daki komisyon oranlarından dolayı hedef almıştı. Zuckerberg yüzde 30'luk App Store komisyonunu eleştirmiş ve Facebook'un bu durumu değiştireceğini söylemişti. 

Zuckerberg, "Sanal evreni yaratırken, üreticilere yaptıklarından daha fazla para kazandırmaya odaklandık. Apple'ın aldığı yüzde 30 komisyonla bunu yapmaları çok zor. Bu nedenle üyelik programımızı güncelliyoruz ve böylece geliştiriciler daha fazla kazanabilir" demişti. 

Meta sanal gerçeklik platformu Quest'te yüzde 30'luk bir alışveriş komisyonu alıyor.