Erdoğan duyurmuştu! Yeni istihdam programının detayları belli oldu

İlave istihdam sağlayan firmaların, işe alacakları her işçi için 3 aydan 6 aya kadar SGK primleri bakanlık tarafından karşılanacak. Dün açıklanan istihdam projesiyle ilgili detaylar belli oldu.

GİRİŞ 13.04.2022 14:57 GÜNCELLEME 13.04.2022 18:54
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı istihdam desteği verilecek işbaşı eğitim programlarında işverenlerin, en az 5 sigortalı çalışana sahip olması, katılımcıların en az yüzde 70'inin 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az 3 katı kadar süreyle istihdamını taahhüt etmesi gerekecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, işbaşı eğitim programı kapsamında mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının karşılayacağını, böylece bu kapsamda işe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi oluşturulacağını duyurdu.

İstihdam desteğinin verileceği işbaşı eğitim programlarının nasıl yürütüleceğine ilişkin detaylar belli oldu.

Türkiye İş Kurumundan (İŞKUR) alınan bilgiye göre, işbaşı eğitim programı, İŞKUR'a kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenleniyor.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI İÇİN İŞVEREN VE KATILIMCILARDA ARANAN ŞARTLAR

İşbaşı eğitim programına katılmak isteyenlerde, İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak, emekli olmamak, programa başladığı tarihten önceki 1 yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan iş yerlerinde sigortalı olmamak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak şartları aranıyor.

İşbaşı eğitim programında işverenlerin karşılaması beklenen şartlar ise en az 5 sigortalı çalışana sahip olmak, İŞKUR'a kayıtlı olmak, katılımcıların en az yüzde 70'inin 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az 3 katı kadar süreyle istihdamını taahhüt etmek.

İşverenler aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan iş yerlerinde çalıştırdıkları sigortalı sayılarının yüzde 30'una kadar katılımcı talep edebilecek.

PROGRAMIN DÜZENLENECEĞİ MESLEKLER İLE SÜRELERİ

Türk Meslekler Sözlüğü'nde meslek ana grubu "Nitelik Gerektirmeyen Meslekler" olarak belirlenen meslekler dışındaki mesleklerde program düzenlenebilecek.

İşbaşı eğitim programlarının süresi, bilişim ve imalat sektörlerindeki iş yerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak belirlendi.

Programlar, günde en az 5, en fazla 8 saat olmak üzere, haftada 6 günü ve 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilecek.

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARINDA KARŞILANACAK GİDERLER

İşbaşı eğitim programı katılımcılarından iş arayan statüsündekilere, fiilen katıldıkları gün üzerinden günlük 163,59 lira, öğrencilere 122,69 lira ve işsizlik ödeneği alanlara 81,80 lira cep harçlığı ödenecek.

Katılımcının genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de program süresince İŞKUR tarafından karşılanacak.

İŞKUR'un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından katılımcılara yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemeler, vergi matrahından indirilebilecek.

Gerekli şartları taşıyan vatandaşlar, işbaşı eğitim programlarına 81 ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl müdürlükleri ile hizmet merkezlerinden ve İŞKUR e-Şube üzerinden başvuru yapabilecek.

KAYNAK: TRT HABER
YORUMLAR 47
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yeni istihdam planı mı? Eskisine ne oldu? Tutmadı mı?
    Cevapla
  • Hakannnn 1 yıl önce Şikayet Et
    İşçilerin Suriyeli olma şartı var mı? Biz türkleri de alacaklar mı?
    Cevapla
  • EYT li memur 1 yıl önce Şikayet Et
    EYT mağduriyeti giderilmeli. Haksızlık son bulmalı.
    Cevapla
  • Memur 1 yıl önce Şikayet Et
    zincir marketlere kayyum atanmalı.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Boş iş her 3 ayda bir yeni paket vb her şeyi açıklıyor sonuç dahada batıyor eden mi çözüm değil...çözüm 3 milyar dolarlık gıda hayvancılık gübre yem fabrikası oluşturup köylüye urettirip ürün haline getirip iç dış piyasaya ürünleri satmak...aynı buyuklukte ilaç yazilim lojistik elektrik elektronik uruler,motor uçak vb 10 dev fabrika kurup iç dış piyasaya ürünleri satmaktır...büyük olması dünyada digerleriyle rekabet etmesi içindir...yoksa yerler akıllı olana lafın tamamı anlatılmaz..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle