Küresel piyasalarda tahvil getirileri baskısı

ABD'de 10 yıllık tahvil getirisi yeni bir eşiği aşarken küresel piyasalarda risk iştahı baskılandı.

Küresel piyasalarda tahvil getirileri baskısı
Küresel piyasalarda tahvil getirileri baskısı
GİRİŞ 12.04.2022 08:53 GÜNCELLEME 12.04.2022 08:53

Enflasyon ve para politikası sıkılaşması hisse senetlerinde fiyatlanmaya devam ediyor. MSCI Asya Pasifik endeksi düşüşünü ikinci güne taşırken bölgenin hisse endeksleri geniş çapta kayıp yaşıyor.

Kayıplara yüzde 1,7 ile Nikkei 225 öncülük ediyor, Şanghay Bileşik de yüzde 0,6 ekside. Pazartesi gününü sert kayıplarla kapatan ABD endekslerinde vadeliler düşüşün süreceğine işaret ediyor.

S&P 500 ve Nasdaq 100 vadelileri sabah saatlerinde yüzde 0,5 aşağıda. Sekiz işlem günü üst üste yükselen Bloomberg Dolar Endeksi 2020’den bu yana en uzun yükseliş serisi yolunda, 2.108 puan seviyesinde.

Enflasyon beklentilerinin bozulması ve Fed’in yüksek dozda sıkılaştırma yapacağı beklentileri ABD tahvillerinde yeni getiri eşiklerinin aşılmasına yol açıyor. ABD 10 yıllık gösterge tahvil getirisi yüzde 2,80’i aşarak Aralık 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Aralarında JPMorgan Asset Management ve MUFG Securities Americas’ın da olduğu bazı kurumlar 10 yıllık getirinin yüzde 3’ü geçebileceği uyarısında bulunuyor. ABD devlet tahvillerinin yatırımcısına toplam kazancını takip eden Bloomberg endeksi bu yıl yüzde 8 kayıp yaşayarak 1973’ten bu yana en sert kayba işaret etti. GSFM Yatırım Danışmanı Stephen Miller’e göre tahvil piyasasındaki bu durum yeni bir gerçekliğe işaret ediyor. Miller “Getirilerin yapay bir şekilde baskılandıktan sonra yukarı gitmekten başka çaresi yok” yorumunu yaptı.