ABD ile görüşmeler başladı! Rus turistleri Türk uçakları taşıyacak

THY Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, THY'ye ait 70 uçakla Rus turistleri taşıyacaklarını açıkladı. Bolat, "Turizm Bakanlığı bu yıl 6.5-7 milyon olan Rus turist beklentisinin yarısını bu yolla getirmeyi planlıyor" dedi

GİRİŞ 11.04.2022 15:52 GÜNCELLEME 11.04.2022 15:59
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin dünya çapındaki markası Türk Hava Yolları'nda (THY) yakın zamanda görev değişimi yaşandı. THY'nin Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat oldu. Prof. Dr. Bolat uzun yıllardır çeşitli kademelere THY bünyesinde görev yapmış bir isim. Aynı zamanda Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) Başkanlığı görevini de icra eden Bolat, yeni dönemdeki projelerini anlattı. Göreve gelir gelmez üst yönetimde bir takım değişiklikler yapılsa da teknik kadronun aynı kaldığını vurgulayan Bolat, İlker Aycı döneminde oluşturulan stratejiyi devam ettireceklerini söyledi.

GÖREVE GELİR GELMEZ PROJEYE ODAKLANDI

İstanbul Havalimanı'na artık yolcuların alıştığını kaydeden Bolat, New York'tan Sri Lanka'ya uçan yolcunun İstanbul'da aktarma yaptığını, aktarma yapılan yolculuklarda misafirlerin İstanbul'da bir gece dahi olsa konaklamaları için otel masraflarını karşıladıklarını sonraki günler için de düşük bir tutar aldıklarını anlattı. Böylece aktarma yolculara İstanbul'u tanıtarak bir sonraki tatil rotalarının ülkemiz olması için çabalayacaklarını söyleyen Bolat, “Dubai bunu çok güzel yapıyor.” dedi. Ülkemizin doğu ve güneydoğu bölgelerine özel Mezopotamya projesi yapacaklarını kaydeden Bolat, Kuzey Avrupa ülkelerinin çok fazla bölücü terör örgütü PKK propagandası altında olduğunu, bu yüzden bu ülkelerin vatandaşlarının ülkemizin bu bölgesinde çatışmaların devam ettiğini düşündüklerini söyledi. Hayata geçirecekleri proje ile Kuzey Avrupa'daki bu algıyı kırmayı amaçladıklarını ifade eden Bolat, “Göreve gelir gelmez bunu hayata geçirelim, dedim.” ifadelerini kullandı.

KARGO KÂRLI HALE GELDİ ON UÇAK DAHA EKLENECEK

THY'nin 2003'ten bu yana 2016 ve 2020 dışında her yıl kâr açıkladığını söyleyen Ahmet Bolat, önümüzdeki dönemde Anadolu Jet'i de Avrupa'ya açmayı hedeflediklerini bildirdi. Kargo taşımacılığı konusundaki soruları yanıtlayan Bolat, yapacakları düzenleme ile ilave yatırım yapmadan 10 adet farklı tip uçağı daha kargo taşımacılığı için kullanmaya başlayabileceklerini kaydetti. Halihazırda THY'nin 30 adet 777 tip uçağı kargo taşımacılığında kullanılıyor. Bolat'ın verdiği bilgilere göre geçen dönemde bir malın Çin'den hava kargo ile taşınma maliyeti 1 dolardı. Salgınla birlikte bu 6-7 dolarlara çıkınca kargo taşımacılığı kârlı hale geldi. THY'nin sadece yolcu taşımacılığı değil kargo alanında da büyüyeceğini ve uzun soluklu strateji ile hareket edeceğini ifade eden Bolat, Teknik AŞ'yi de bir dünya markası haline getirmek istediklerini bu anlamda İstanbul Havalimanı'ndaki hangar ihtiyacı sorununu çözmek için girişimde bulunduklarını anlattı.

KOLTUK HAFİFLEYECEK KARGOYA ALAN AÇILACAK

Uçakların satın alınırken içlerinin boş olduğunu koltuk, eğlence sistemi ve diğer iç aksamların farklı firmalarca verilen teklifler ile yapıldığını belirten Ahmet Bolat, önümüzdeki süreçte THY'ye hizmet veren üç ayrı şirketi bir çatı altında toplayarak bunu tek elden yapmayı planladıklarını söyledi. Böylece THY'nin yanında iştiraklerin ve hizmet sağlayıcıları da dünya markası yapmak için çalışacaklarını aktaran Bolat, TAİ ve Kibar ile görüştüklerini bildirdi.

THY Genel Hizmet Binası'nın girişindeki koltukları işaret eden Bolat, “Orda 7.5 kilo ağırlığında bir koltuk yaptı arkadaşlar. Diğerlerinden daha rahat. Diğeri 12 kilo. Her bir kilonun uçuşta bir önemi var. Hafifliği bize yarıyor, rahatlık yolcuya yarayacak. Mevcut koltuklardan 4.5 kilo daha hafif bu 200 koltukta 800-900 kilo eder. Düşünün bir uçuşta bu kadar daha çok kargo taşıyabileceksiniz. En düşük fiyatla bir kilo kargoyu 1 dolara taşıdığınızı düşünün 800-900 dolar buradan gelecek. Bir uçuşta 800 dolar kazandınız.” diye konuştu.

RUS TURİSTLERİ THY TAŞIYACAK

Sohbet sırasında Rusya'ya yönelik Batı yaptırımları yüzünden yaşanan charter/kiralık uçak sorununu hatırlatarak, THY'nin daha çok tarifeli sefer açıp açmayacağını sorusu üzerine ise Ahmet Bolat, özetle şunları aktardı:

Tarifeli seferleri artırmadık. Bize Rusya'dan her sene charter uçuşlarla gelen turistler vardı. Ve onları da biz taşımıyorduk. Rus operatörler taşıyordu. Rus operatörler taşıyacak şartıyla geliyordu. Şimdi onlar uçamayınca acaba bunları biz getirebilir miyiz diye bir takım formüller çalışılıyor. Bu arada tabi ABD Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile de sürekli görüşüyoruz. Birkaç bakanlık birlikte çalışarak ambargoyu delmeden bu turistleri biz getirebilir miyiz, konusu üzerinde çalışıyoruz. ABD ile OFAC ile sürekli kontrol ediyoruz. Turizm Bakanı ile konuştuğumuzda, bakan bey bunu Türk mülkiyetindeki uçaklarla yapabileceğimiz ortaya çıktı. Bizim 70 tane kendi mülkiyetimizde uçağımız var. Bu uçaklarla taşıyabileceğiz. Bu yolla turizm bakanlığı bu yıl 6-7 milyon olan Rus turist beklentisinin hiç değilse yarısını taşımayı yani 3 milyon Rus turist taşımayı planlıyor.

GÜNEY AMERİKA'DA YILDIZLARLA TÜRK HAFTASI

Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) çatısı altında yapacakları faaliyetlerden de söz eden Ahmet Bolat, Brezilya veya Arjantin merkezli bir sağlık ve eğitim tanıtım projesi düşündüklerini söyledi. Türk dizi yıldızlarının da katılacağı bir tanıtımı Güney Amerika coğrafyası için başlatacaklarını ifade eden HİB Başkanı Bolat, bir Türk Haftası düzenlemeyi hedeflediklerini açıkladı. THY'nin de Panama'ya doğrudan uçuşlara önümüzdeki dönemde başlayacağını aktaran Bolat, şirkette ayrıca 2003'ten beri uygulanan stratejinin doğru olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin konumu itibarıyla Körfez'deki hava yollarına göre avantajlı olduğunu da kaydeden Bolat, “Doğuda en uzak uçuş Japonya 13 saat. Batıda Los Angeles 14 saat.” örneğini verdi.

KAYNAK: AYDINLIK
YORUMLAR 31
  • Eri 2 yıl önce Şikayet Et
    Gelsinler kapımız tüm insalara açık
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    dometes uctu şimdi ucak biletleri uçacak
    Cevapla
  • Elazigli 2 yıl önce Şikayet Et
    Bedava getirsenizde ekonomi si bitmek üzere Rusyada bu kadar amborga alan ülke ancak turubunlere oynar.. Kendi gurbetci vatandalarinizi getirin ekomomik fiyata daha cok döviz birakir.. Ucak pahali oldugu için gurbetçiler araclariyla sila yolunda umandik rusvet olaylarina maruz kaliyor .. buna bir çare bulun..Rus turistin ne kadar israf ci oldugunu yillarca hotelde calisan olarak ben bilyorum.. Belki birilerini uzecek yazdigimiz ama bu bir gercek..
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekleri söyleyecek birileri her zaman olmalı
    Cevapla
  • Soner 2 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetçilere kitleyin 900€ tek gidişi ondan sonra rusları beleş getirin. Bu nasıl bir anlayış?
    Cevapla
  • Uya 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusların kendi uçağı yokmu bu nasıl iştir.
    Cevapla
  • Ufuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Kim demiş beleş diye.
    Cevapla
  • Şems 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaptırımlar dan dolayı yok senin bacasız sanayi dediğin truzimden ekmek yiyen çok olduğu için böyle bir çıkış yolu bulundu RTE işini bilir çok biliyorsa muhalefet olumlu bir çözüm önerisi bulsun o zaman köstek olmasın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle