Türkiye, bor madeninde tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı: 1.1 milyar dolar!

Türkiye dünyanın en fazla bor madeni rezervine sahip ülkesi konumunda yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu alanda atılan son adımlarla beraber bor ihracatında rekor rakamlara ulaşıldığını duyurdu.

Türkiye, bor madeninde tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı: 1.1 milyar dolar!
Türkiye, bor madeninde tüm zamanların ihracat rekorunu kırdı: 1.1 milyar dolar!
GİRİŞ 11.04.2022 07:13 GÜNCELLEME 11.04.2022 09:00
Bu Habere 128 Yorum Yapılmış

Başta cam sanayi olmak üzere gübre ve seramik sektöründe de kullanılan borun satışları, 2021’de, bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 52, tutar bazında yüzde 56,4 yükseldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bor ve bor ürünleri satışında bu yıl hedefin, 1,1 milyar dolar olduğunu söyledi.

TÜM ZAMANLARIN REKORU

Bakan Fatih Dönmez, Türkiye’nin 2021’de 2,5 milyon tonu ihraç olmak üzere toplam 2,6 milyon bor ürünleri satışı yaptığını belirterek "Bundan da 1 milyar 30 milyon dolarlık satış geliri elde ettik. Bu, tüm zamanların rekoru" dedi.

Türkiye’den ilk defa Çin’e demir yolu ile bor ihracatının da geçen yıl yapıldığını hatırlatan Bakan Dönmez "Çin ile yaşanan bu gelişme devam etti ve ikinci sefer gerçekleşti. Bunlar rakamlara da yansıdı. Bor ihracatında geçen yılki rakamlarda Çin, 994 bin ton ile ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 311 bin ton ile ABD bulunurken; Hindistan 152 bin ton ile üçüncü oldu" bilgisini verdi.

Her ne kadar rekor olsa da bununla yetinmeyeceklerini ve Türkiye’nin en değerli madenlerinden olan 'bor'u katma değerli olarak daha fazla satmak için çabaladıklarını aktaran Bakan Dönmez "Bu yıl hedefimiz 1,1 milyar dolar. Miktar olarak ise 2 milyon 500 bin ton bor ürünü satma hedefindeyiz. Bu satışların bağlantısının şimdiden yapılması, borda yeni bir rekorun geleceğinin en net göstergesi" diye konuştu.

DÜNYADA EN YÜKSEK BOR REZERVİ TÜRKİYE'DE

Türkiye dünya üzerindeki en yüksek bor rezervine sahip olan ülke konumunda yer alıyor. Türkiye'yi sırasıyla Rusya, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri takip ediyor.

Dünyada 2017 yılında 5,7 milyon ton (B2O3 bazında 2,7 milyon ton) civarında üretim kapasitesi olduğu bilinmektedir.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 128
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    ham maddeyi 1 liraya sat, ürüne dönüştürüldükten sonra 100 liraya ithal et...
    Cevapla
  • Kroo 2 yıl önce Şikayet Et
    Zam yapın ozaman madem bor bizde adam heryerde çıkan demire dünyanın zammini yapıyor sen rezervi sende olan malzeme yok.pahasina satıyorsun ne için bitsin diyemi bakın bor fiyatlarına demir çelik kadar artmismi artmadi ise ne satarsan sat benim için yanlış ekonomi
    Cevapla
  • Mustafa altun 2 yıl önce Şikayet Et
    Yok pahasına satmamalı. BOR madenini katma değerli satmak MARİFET diye sunulmamalı.
    Cevapla
  • Gelişen Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Efendiler bir an evvel boru maden olarak değil işleyip bor ürünleri üreterek yüksek katma değer yaratmalıyız. Artık gelişmiş ülke kategorisine geçmeliyiz.
    Cevapla
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Satılsın ama belli bir kota dahilinde biz işlenmiş bor madeni satalım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle