Yıllık 4 milyar dolarlık kayıp! Rusya'yı kalbinden vurdular

Avrupa Birliği (AB) Ukrayna savaşı sonrası yüksek bağımlılığı bulunan Rus enerji sektörüne yönelik ilk resmi ambargoyu kömür ithalatı için uygulayacak.

Yıllık 4 milyar dolarlık kayıp! Rusya'yı kalbinden vurdular
Yıllık 4 milyar dolarlık kayıp! Rusya'yı kalbinden vurdular
GİRİŞ 06.04.2022 16:08 GÜNCELLEME 06.04.2022 16:09
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya karşı uygulanacak 5'inci yaptırım paketi kapsamında, ülkeden yılda 4 milyar avro değerinde kömür ithalatına yasak getireceklerini ve bu ambargonun Rusya için önemli bir gelir kaybı oluşturacağını bildirdi.

AB'nin bu kararı, Ukrayna savaşının ardından Rus enerji sektörüne resmi olarak uygulanan ilk ambargo özelliği taşıyor. Daha önce ABD, Birleşik Krallık ve bazı ülkeler Rusya'dan enerji ithalatını yaptırım uygulama kararı almasına rağmen, AB Rus enerji ithalatına yüksek bağımlılığı nedeniyle bu yönde karar alamamıştı.

AB'de bazı büyük şirketler Rus enerji sektörüne yönelik kendi ambargo kararlarını açıklamıştı.

ALMANYA VE POLONYA, AB'DE RUS KÖMÜRÜNE EN FAZLA BAĞIMLI ÜLKELER

Endonezya ve Avustralya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü kömür ihraç eden ülkesi olan Rusya, doğal gaz ve petrolde olduğu gibi kömürde de AB'nin ithalatının büyük bir kısmını oluşturuyor.

AA muhabirinin Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel verilerinden derlediği bilgilere göre, AB'nin 2020'deki 79 milyon tonluk toplam kömür ithalatının yaklaşık yüzde 54'ü (43 milyon ton) Rusya'dan yapıldı.

AB'nin metalurjik kömür ithalatında Rusya'nın payı yaklaşık yüzde 30, elektrik üretiminde kullanılan termal kömür ithalatındaki payı ise 2020'de yüzde 70 olarak hesaplandı. AB'nin Rusya'nın kömür ihracatındaki payı ise yaklaşık yüzde 22 oldu.

Almanya ve Polonya, AB'de Rusya'dan en fazla kömür ithalatı yapan ülkeler olarak öne çıktı.

Almanya'nın Rusya'dan termal ve metalurjik kömür ithalatı 14,3 milyon ton, Polonya'nın ise 9,5 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Almanya, termal kömür ithalatının yüzde 67'sini, Polonya ise yüzde 80,7'sini Rusya'dan gerçekleştirdi.

KÖMÜR AMBARGOSUNUN EKONOMİK KARŞILIĞI GAZ VE PETROLE GÖRE DÜŞÜK

Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre Rusya'nın kömür ihracatı 2021'de bir önceki yıla göre yüzde 7 artışla 262 milyon tona ulaştı. Çin Rusya'nın kömür ihracatının yüzde 25'ini oluşturarak ülke bazında en büyük alıcı konumunda bulunurken, ihracatın yüzde 32'si Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Avrupa ülkelerine yapıldı.

TERMAL KÖMÜR, RUSYA'NIN TOPLAM KÖMÜR İHRACATININ YÜZDE 90'INI OLUŞTURDU.

AB'nin Rusya'dan kömür ithalatına ambargo kararı önemli bir adım olarak görülse de, bu kararın ekonomik karşılığı petrol ve doğal gaz ithalatına göre oldukça düşük.

Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi ve Kömürün Ötesinde Avrupa Kurumunun yayınladığı anlık verilere göre, savaşın başladığı 24 Şubat'tan beri AB'nin Rusya'dan doğal gaz, kömür ile petrol ve petrol ürünleri ithalatı yaklaşık 19,6 milyar avroya ulaştı.

Bu miktarın yaklaşık 9,8 milyar avrosunu doğal gaz ithalatı oluştururken, 9,1 milyar avrosu petrol ve 720 milyon avrosu kömür ithalatı oldu.

AB, iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri kapsamında son yıllarda kömürden elektrik üretimini kısmaya çalışsa da geçen yıl salgın sonrası talepte yaşanan artış ve gaz yerine kömürün daha fazla kullanılmasıyla, kömürden elektrik üretimi yükselişe geçti.

Ember'in Avrupa Elektrik Görünümü raporuna göre, kömür AB'nin geçen yılki elektrik üretiminde yüzde 15 pay aldı.

BİR TONU 300 DOLARI AŞTI

Açıklamanın ardından API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası'nda nisan kontratlarında kömürün ton fiyatı dün bir önceki kapanışa göre yüzde 12,6 yükselerek 295 dolar olmuştu.

Bugün ise ton başı fiyatlar dünkü kapanışa göre yüzde 4,5 artarak 303 dolara çıktı.

API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası'nda mayıs vadeli kontratlarda kömürün fon fiyatı 330, haziran vadeli kontratlarda ise 323 dolara yükseldi.

AB, 2002'de toplam kömür ithalatının yüzde 54'ünü Rusya'dan yaptı.

Rusya, Endonezya ve Avustralya'nın ardından dünyanın en büyük üçüncü kömür ihraç eden ülkesi konumunda bulunuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 35
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Yıllık 4 milyarla kalbinden vuruyor hemi Vaybeee
    Cevapla
  • Hacivat 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaptirimlar artarak devam etmeli ama yetersiz Ukraine agir silahlar verilmeli hava sahasi ucusa yasak bölge ilan edilmeli
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ambargolar Rusya'dan önce Almanya'yı vuracak. Gaz alma, kömür alma, yarın nefeste alma diyebilirler. Bu arada yeni Alman hükümeti çöp çıktı. Merkel'in bunlar kestiği tırnağı olamazlar.
    Cevapla
  • Fehmi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kis bitti ya koyarsın ambargoyu yeniden kış gelince rusyada size koyacaga benziyor putinin bakislarindan
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne zararı be. Adamlar avrupada günde 700 milyon dolar yapıyor. Kömürüde cin ister halı hazırda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle