Aynı üründe 15 katı fiyat farkı! Biberin ucuzu 2 TL pahalısı 30 TL

Hal’de aynı cins ürünlerde fiyat farkı 15 katı buldu. Domatesin en ucuzu 2.5 TL, en pahalısı 17 TL. Biberde fiyat 2 ila 30 TL arasında değişiyor. Keza salatalıkta da durum aynı. Üreticiler, “İhracat arttıkça makas açılıyor” diyor

GİRİŞ 06.04.2022 10:08 GÜNCELLEME 06.04.2022 10:17
Bu Habere 182 Yorum Yapılmış

Son dönemde marketlerde kilogramı 30 TL'yi geçen domates ve biber, 20 TL'yi geçen salatalık fiyatları vatandaşı çileden çıkardı. Büyük tepkilere yol açan fiyatların arka planını araştırdık. Türkiye'de örtü altı üretimin merkezi olan Antalya'da özellikle hal fiyatları arasındaki dengesizlik dikkat çekiyor.

Eskiden aynı cins ürünün iki kalitesi arasında fiyat farkı 2-3 TL'yi geçmezdi. Şimdi bu ürünlerin fiyatları arasındaki makas 15 kata yaklaştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından günlük yayımlanan hal fiyatlarına göre, halde en düşük dolmalık biber fiyatı 2 TL iken, en yüksek fiyat bunun 15 katı.

Yani 30 TL. Yine cin biberin en düşük fiyatı 15 TL. En yüksek fiyat ise bunun 4 katı. Sivri biber ve uç biberde de iki fiyat arasında uçurum var. Öyle ki, her iki üründe de en düşük fiyat 4 TL iken, en yüksek fiyat 30 TL'ye çıkıyor.

ARADAKİ MAKAS ÇOK AÇIK

Fiyatlar arasındaki uçurum domateste de görülüyor. Dökme domatesin kilogramını 2.5 TL'den de bulabiliyorsunuz, 16 TL'den de... Aynı şekilde çeri domatesin en düşük fiyatı 7 TL iken en yüksek fiyatı ise 35 TL.

Pembe domatesin en düşük fiyatı 4 TL iken bunun fiyatı da 25 TL'ye kadar yükseliyor. Benzer durum salatalıkta da var. 3 TL'den başlayan salatalıkta da fiyat farkı 4 katına kadar çıkıyor. Aynı cins üründe makas farkını sorduğumuz Antalya Hal Müdürü Osman Yılmaz, "İç ve dış piyasada çok yüksek talep var. Bugün kilogramı 90 TL'ye dahi satılan domates oldu halde. Özellikle ihracat çok güçlü. Fiyat arttıkça en kötü ürün dahi değerleniyor. O nedenle de makas açılıyor" dedi.

 

İHRACAT FİYATI ARTIRIYOR

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, halde aynı cins üründe bu kadar makas farkının olmaması gerektiğini söyledi. Fiyatlarda son dönemde yaşanan tırmanmayı üç ana nedene bağlayan Tavşan, "Birincisi ihracat. Hem iç hem de dışarıdan çok yüksek talep var. Böyle olunca içeride fiyat artıyor. Eğer arz artarsa fiyat artışı da frenlenir ancak havalar serin gidiyor. Hava koşulları nedeniyle hâlâ tarla ürünü gelişmedi. Sera ürünü üretiliyor. Bir de buna ürün maliyetlerindeki artış da eklenince seradan çıkış fiyatı artıyor" diye konuştu.

Antalya halinde domatesin kilogramının ortalama 15-20 TL olduğunu anlatan Tavşan, "Bu fiyat nisan ayı için çok yüksek. Ancak dediğimiz gibi ihracat ve havaların serin gitmesi fiyatları artırıyor. Bu fiyat İstanbul'da 30 TL'yi geçiyor" ifadelerini kullandı  

ÜRÜN TAKİBİ DAHA İYİ YAPILMALI

Böyle durumlarda devletin müdahale edebileceğini anlatan Tavşan, "Ürün takibi daha iyi yapılmalı. Biz ihracatın kısılmasını çok doğru bulmuyoruz ancak iç pazarda ürün yoksa gerekirse ihracatta da sınırlandırma gelebilir. Önceliğimiz kendi vatandaşımız olmalı" şeklinde konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 182
  • Genç Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Halkın yiyeceğini yurtdışına satıp ihracat rekoru kırıyoruz.
    Cevapla
  • HasaNasılsıniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ureticiler desteklenerek ürünlerini istedikleri yerde sapmalari sağlansin başka çözüm yok
    Cevapla
  • Hasan karakoc 2 yıl önce Şikayet Et
    Pazarlık aracilarla değil üretici ve birlikleriyle yapilmali domates üretmeyen domates patates üretmeyende patates satış tezgahi kuramları pazarlık üreticinle yapılmalı üretici desteklenmeli üretici ürününü anlaştığı fiyattan yurdun her köşesinde satmayı başka çözüm yok araçilara boşuna yalvarmayin
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    15-20-30 TL'yi anlarımda 2 TL'lik biber nerede satılıyormuş.
    Cevapla
  • Ozcan- 2 yıl önce Şikayet Et
    Dunyada bizden baska bir urunun tarladan cikip tuketiciye gelene kadar 10.15 kat zamlanmasi bizim gibi bir ulke varmi oldugunu sanmiyorum cunku her turlu katlamali artislarda dunya sampiyonuyuz bunuda kimse elimizden alamaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle