'Ucuz doğalgazda çözüm ihraç kayıtlı proje modelinde'

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, fahiş oranda artan doğalgazın ucuza mal edilebilmesi için çözümün ‘ihraç kayıtlı proje modelinde olduğunu belirtti. Başkan Aydın modelin ayrıca, cari açığa çözüm olacağını ve sürdürülebilir büyümeye de katkı sunacağını belirtti.

'Ucuz doğalgazda çözüm ihraç kayıtlı proje modelinde'
'Ucuz doğalgazda çözüm ihraç kayıtlı proje modelinde'
GİRİŞ 05.04.2022 13:22 GÜNCELLEME 05.04.2022 13:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Başkan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş enerji konusunun ülkelerin dış politikaları kadar, iç kamuoyu açısından da doğrudan etkiler doğurduğunu göstermiş bulunmaktadır. Enerjiye yaşanan fiyat artışları genel emtia fiyatlarını da tetikliyor bu da ülke ekonomilerini olumsuz etkiliyor.  Hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz bu kaynakta yaşanan olumsuz gelişmeler siyasi baskıyı ve uluslararası krizleri de beraberinde getiriyor.

ÇÖZÜM İHRAÇ KAYITLI PROJE MODELİNDE 

Stratejik jeopolitik konumu dolayısıyla Türkiye enerji güzergâhları açısından transit ülke konumunda yer almaktadır. Ve bu konumu nedeniyle de doğalgaz piyasasının belirleyicileri arasında olma potansiyeline sahiptir. Ukrayna ve Rusya savaşı dolayısıyla özellikle Avrupa ülkelerinin alternatif güzergâhlar aradığı bir ortamda Türkiye vazgeçilmez bir konumda yer almaktadır. Doğu-Batı doğalgaz güzergâhları içerisinde Güney Avrupa gaz ringi projesi yeniden gündeme alınarak alternatif güzergâh oluşturulabilir.

TÜRKMEN VE DOĞU AKDENİZ GAZI İHRAÇ KAYITLI OLMALIDIR

Bu bağlamda ucuz doğalgaza ulaşabilmek için Rusya, İran, Çin, Afganistan, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerin ithal ettiği Türkmen gazı başta olmak üzere Doğu Akdeniz gazı ihraç kayıtlı proje modeliyle Türkiye’ye getirilerek mevcut doğalgaz hatlarımız üzerinden Avrupa ülkelerine ihraç edilmelidir. Bu şekilde 60 milyar metreküp doğalgaz kullanımımızı ucuza mal etmiş ve projenin de bir parçası olarak ihracatçı ülke konumuna geçerek ülke ekonomimize katkıda bulunmuş oluruz. Bu model ayrıca cari açığa çözüm olacaktır ve sürdürülebilir büyümeye de katkı sunacaktır.

 

YORUMLAR 3
  • abdulbaki 2 yıl önce Şikayet Et
    çok doğru bir çözüm. bazıları anlamamış. doğal gazı satın alıp, avrupaya bizim satmamızı tavsiye ediyor arkadaş. bence doğru bir seçim. böylece katmadeğeri bizde kalır, yüzde beş bize kalsa milyarlarca lira yapar. kendi ihtiyacımızda büyük oranda bedavaya gelmiş olur.
    Cevapla
  • nireli 2 yıl önce Şikayet Et
    başkan olabilirsin ama bulduğun çözüm çözüm değil devlet ihraç kayıtlı gaz verip vergisinden vazgeçermi enerjide ötv ve kdv den vazgeçsin fiyatlar yüzde 30 oranında düşer ama yüksek vergilerden dolayı devlet bunlardan vazgeçmez
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    yahu devlet vergiden vaz geçsin demişsin de, avrupada 100m3 gaz maliyete evlerde 150-200€ ya ulaşmış durumda, bu ürün ithal, devlet tüm maliyeti direkt yansıtsa ödeyebilecek misin 100m3 için 150€?
    Cevapla