Rekabet Kurumu'ndan zincir marketlerin uzlaşma taleplerine ret!

Zincir marketlere yönelik yürütülen ikinci soruşturmada kartel ve yeniden fiyat belirleme gibi ciddi iddialar bulunduğunu bildiren Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, üç büyük şirketin uzlaşma başvurularını reddettiklerini de duyurdu.

GİRİŞ 05.04.2022 11:34 GÜNCELLEME 05.04.2022 11:40
Bu Habere 291 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, zincir marketlere yönelik olarak ikinci bir soruşturma yürütüldüğü açıklamış, 26 Nisan’da raporun tamamlanacağını duyurmuştu.

Konuya ilişkin Dünya Gazetesi’ne konuşan Küle, soruşturmaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ZİNCİR MARKETLERE İKİNCİ SORUŞTURMA

Zincir marketlere yönelik ilkinden daha büyük, ikinci bir soruşturmanın ilerlediğini vurgulayan Küle, bu soruşturmada kartel ve yeniden fiyat belirleme gibi ciddi iddiaların olduğunu söyledi. Üç büyük şirketin uzlaşma başvurularını reddettiklerini bildiren Küle’nin açıklamalarından bir bölüm şöyle:

Hangi alanlarda rekabet ihlali sayılabilecek artış görüyorsunuz?

Şu anda gıdada ve hızlı tüketim maddelerinde çok belirgin ama sadece o da değil. Diğer yarı mamul ve hammaddelerde de var. Çimento, demir, diğer sektörler. Mobilya sektörünün hammaddesini oluşturan sunta-ağaç ürünlerinde var. Rekabet Kurumu burada enflasyonun içinde kendisine ait olan payı minimize etmek zorunda. Bu sorumlulukla çalışıyoruz.

"DELİL BİZİ BAŞKA SEKTÖRE GÖTÜRDÜ"

Zincir market soruşturmaları ne aşamada?

Aslında pandeminin başlarında 2020 Ocak ayı gibi fiyatlardaki hareketliliği gördük ve zincir market incelemelerine başladık ama inceleme uzun sürdü çünkü kabul edersiniz ki müthiş bir büyüklük, çok veri var. Biz sadece 5 büyük zincir marketle başlamamıştık. Karşı incelemeler de başladı. Henüz gizliliği olan bir incelemede delillere ulaştık, o deliller bizi başka sektöre götürdü, daha büyük bir tablo ortaya çıktı.

Perakende sektöründe birinci soruşturmamız, -gerekçeli kararını da açıkladık- bence çok önemli bir rekabet savunuculuğu. Daha önce biz kartellerde firmaların birbiriyle ilişkisine bakıyorduk şimdi gördük ki; doğrudan birbirleriyle ilişki kurmadan, bir aracı vasıtasıyla iletişim kurabiliyor. Düşünün bu fiyat geçişlerini, promosyon türlerini, zamanlarını, kampanya zamanlarını, indirim zamanlarını birbirleriyle iletişim olmadan, münferiden yapsalar, inanın tüketiciye çok büyük faydası olur.

“ÜÇ BÜYÜK ŞİRKET UZLAŞMA İÇİN GELDİLER, KABUL ETMEDİK”

Devam eden ikinci soruşturma birinci soruşturmadan daha önemli, Nisan’da raporu bitecek. Orada 15 büyük tedarikçi, çok büyük şirketler var. Hatta üç büyük şirket uzlaşma için geldiler ama uzlaşmalarını kabul etmedik. Meclisimizin yasa gerekçesi çok açık; O yasanın ruhuna uygun başvuru yapmadılar, biz de ‘uzlaşma talebinizi reddediyoruz’ dedik. İkinci süren soruşturma çok daha kapsamlı, orada hem yeniden satış fiyatlarını belirleme ihlali, hem de kartel iddiaları var. Tabii bunlar soruşturma heyetinin yaptığı raporlama ve iddiadır.”

YORUMLAR 291
  • Tanerrr 2 yıl önce Şikayet Et
    Günlük bu marketlerin hepsine ceza kesilmeli cezayı halka iade etmeli o fiyatları düşurene dek her gün ceza kesilmeli 1 milyar günlük ceza kesilmeli o gelen paraları da halka dağıtmalı burası muz Cumhuriyeti değil kardeşim burası Türkiye Cumhuriyeti vatana ihanetle aynı seviyede yapılan hareketler 15 temmuz'dan hiçbir farkı yok pos modem market darbesi
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    acilen zincir marketler kapatılmalı. bakkal amcamız defteri sisirmrei. çocuğu deftersiz gönderince 2 ekmeğin yanına 3 de kendisi ilave etmeli. sakın fiş istemeyin. aranız bozulur sonra. belki çocuğunuz vitsk olarak gider yanına. hem belki özel markalı ürün de urettirir. paramız cebimizde kalir. hem bu üç market üç harfliler gibi milleti çarpar alimallah.
    Cevapla
  • Ertuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen 3 harflileri şişirme ye devam et senin bakkal amca diye çizdiğin karakter sayısı üç harflilerin mağaza sayısını bile bulmaz anlaşılan eski sinema filmleri ni çok seyretmişsin
    Cevapla
  • Olabilir 2 yıl önce Şikayet Et
    Halk ayaklanmasının altyapısını oluşturmak üzere organize hareket eden bir kaç tane stokçu ve aracı devletin gözünün içine baka baka 80 milyon insanı soyarak sonunda halkı ayaklandırıp devletiyle karşı karşıya getirmeye çalışıyor. Biz de bunu acziyet içinde seyrediyoruz! Devlet bir kaç tane stokçunun kafasına turşu sıkıp, yol kenarına atılan soğan çuvallarının üzerine uzatsa sorun anında kökten çözülür, ayaklanma planı çöker, ülke genelindeki zam fırtınası anında biter, fiyatlar düşer, 80 milyon insan huzura kavuşur. Çözüm bu kadar basitken bu acziyet neden? Rutin mücadele ile oyalanacak zaman kalmadı, sabırlar hızla tükeniyor. Neyi bekliyorsunuz, insaf etmelerini mi, vaz geçmelerini mi?
    Cevapla
  • Kayyum isterik 2 yıl önce Şikayet Et
    kayyumu ata hepsine bir sonraki seçim en az %60 sın
    Cevapla
  • mmm 2 yıl önce Şikayet Et
    ülkemizde ticarete hile karıştıran işletmelere bu ülkede ekmek yedirmemeliyiz onlar bizden para kazanıyor malı satan çıkar illaki hesapları görülüp ipleri çekilmeli kimse birdaha hileye cesaret edememeli devletin yapması gereken korkuyu bu kan emicilere iliklerine kadar hissettirmesidir o kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle