Tarım Bakanlığı'ndan Tahir Büyükhelvacıgil hakkında suç duyurusu: Yağ fiyatlarını yükseltti

Tarım ve Orman Bakanlığı, ayçiçeği yağı stokunun bittiğini iddia edip fiyatların hızla yükselmesine yol açan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Tarım Bakanlığı'ndan Tahir Büyükhelvacıgil hakkında suç duyurusu: Yağ fiyatlarını yükseltti
Tarım Bakanlığı'ndan Tahir Büyükhelvacıgil hakkında suç duyurusu: Yağ fiyatlarını yükseltti
GİRİŞ 04.04.2022 11:38 GÜNCELLEME 04.04.2022 11:38
Bu Habere 327 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin yeterli ayçiçek yağı bulunmasına rağmen, sanki yağ stoku yokmuş gibi açıklamalar yaparak vatandaşı yönlendiren ve birkaç günde fiyatların yüzde 100 artmasına yol açan açıklamalara karşı hukuki girişim başlattı.

HALKI GALEYANA GETİRDİ

Türkiye’nin en büyük iki yağ tedarikçisi Rusya ile Ukrayna arasında savaşın başlamasından sonra Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, çok az yağ stoku kaldığını ileri sürerek, halkı galeyana getiren açıklamalarda bulundu. Büyükhelvacıgil, “Ülkemizin stokları, market rafları dahil mart sonu veya nisan ortasına kadar yetecek düzeydedir" iddiasında bulundu. Açıklamanın hemen ardından vatandaş, yağ kalmayacağı endişesiyle marketlere akın etti.

YAĞ FİYATLARI BİRDEN FIRLADI

Bu süreçte 100 liralarda satılan 5 kilogramlık ayçiçek yağı fiyatı bir günde 200 liralara çıktı. Bazı internet sitelerinde rakamlar 250-350 lira bandına kadar yükseldi. Ancak bu süreçte Türkiye’de yağ stoklarında kesinlikle bir sorun yaşanmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le yürüttüğü diplomasi sayesinde Azak Denizi limanlarında bekletilen 30 gemilik ayçiçek yağı da hızla Türkiye’ye getirildi. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) da 5 litrelik ayçiçek yağını 129 liradan sattı. Bu sebeple daha önce yüksek fiyattan ihtiyacından fazla yağ alan vatandaş da mağdur edildi.

ÖNCE UYARI SONRA DAVA

Bu gelişmelerin aşandığı dönemde Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, ayçiçek yağı üretimi ve ithalatı ile alakalı ilgili birimlerle toplantı yaptı. Ardından da arz ve stok sıkıntısı bulunmadığı açıkladı. Bu toplantıda Büyükhelvacıgil’in uyarıldığı, açıklamalarına özen göstermesi istendiği öğrenildi. Bakan Kirişçi daha sonra da vatandaşın alım tercihlerinin yönlendirildiği ve fiyatların sebepsiz yükselmesine sebep olunduğu gerekçesiyle BYSD Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulması konusunda talimat verdi. Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü de Büyükhelvacıgil hakkında hazırlanan suç duyurusu dilekçesi savcılığa sunuldu.

İzdiham görüntüleri dosyada

Bakanlığın hazırladığı dosyada, Büyükhelvacıgil'in açıklamaları ile ayçiçek yağı izdihamının yaşandığı market görüntüleri ile açıklama öncesi ve sonrası yağ fiyatlarını gösteren fiyat skalaları yer aldı. Suç duyurusu dilekçesinde, BYSD Başkanı'nın Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 237. maddesinde düzenlenen "Fiyatları etkileme" suçundan cezalandırılması istendi. TCK'nın 237. maddesi 2 yıl hapis cezası öngörüyor. Ancak suça konu eylem sonucunda besin veya malların değerlerinin artması ya da eksilmesi durumunda ise cezanın 3'e 1 oranında artırılması hüküm altına alınıyor.

PttAVM de hukuki işlem başlattı

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil'in ürettiği ürünlerin farklı noktalarda farklı fiyatlara satıldığı tespit edilmişti. Şirketin kendi sitesinde 10 litrelik teneke ayçiçeği yağını 145.90 liraya, PttAVM'de ise 176.89 liradan satmaya çalıştığı ortaya çıktı. PttAVM.com da bu yağların satışını durdurdu. PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, "Her iki fiyatın belirlenmesinde sorumluluk üreticinin kendisine aittir ve dolayısıyla PTTAVM'nin ayçiçek yağını daha pahalıya sattığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır. Ayçiçek yağında fiyat manipülasyonu yaptığı tespit edilen firmayla ilgili hukuki işlem başlatılmıştır" dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 327
  • Atillah 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesin stoklarından fazla kazanmak için gündem yaratan hainlik varsa hesap sorulsun stokları vatandaşa bedava dağıtılsın
    Cevapla
  • Hamidiye Süvarisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Kelle alınmazsa düzelmez bunlar.
    Cevapla
  • Milli 1 yıl önce Şikayet Et
    NASILKİ PİTBUL köpekleri sokaklarda çocuklara büyüklere saldırıyor bazısı ölüyor bazısı yaralanıyor bu FIRSATÇILARDA aynı birebir DEVLET sahayı bir an boş bırakmayacak kim AZDI tepesine anında binecek ÜLKEMİZİN binlerce denetim elemanı var etkisiz kablumbağa hızında ATI alan ÜSKÜDARI geçmiş bunlar sonradan sahneye çıkan ASSOLİSTLER gibi
    Cevapla
  • Allah'ın delisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayır mübarek günde seni Allah'a havale ediyorum millete yaptın zulümü sofranda bulursun inşaallah müslüman müsveddesi
    Cevapla
  • Medet 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamın Konya'da ayçiçek yağı fabrikası var ZADE bin sahibi anladınız mı ne kadar kazandı firsatçi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle