Kullanılmış yemeklik yağdan uçak yakıtı üretildi: Başarıyla kullanıldı!

Kullanılmış yemeklik yağlardan üretilen 'sürdürülebilir havacılık yakıtı' olarak da bilinen 'SAF' Fransa'da Airbus A380 dev yolcu uçağında başarıyla kullanıldı. Uçak, 3 saat havada kaldı. Söz konusu uçuş için 27 ton SAF yakıtı sağlandı.

GİRİŞ 02.04.2022 06:57 GÜNCELLEME 02.04.2022 09:27
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Kullanılmış yemeklik yağlar, ulaşım sektöründe çevreci yatırım oluyor. Dev yolcu uçağı Airbus A380, ilk defa kullanılmış yemeklik yağlardan üretilmiş SAF adı verilen biyo yakıtla ile uçtu.

Uçağın dört motorundan biri yüzde yüz SAF yakıtla çalıştırıldı. Fransa'nın Toulouse kentinden havalanan uçak, 3 saat boyunca havada kaldıktan sonra Nice kentine indi. Uçuş için 27 ton SAF yakıtı sağlandı.

SAF adı verilen yakıt, "Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı" olarak biliniyor. Kullanılmış yemeklik yağların yanı sıra diğer atık yağlardan oluşuyor.

Havacılık sektörünün 2050 yılına kadar sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmasında kilit rol oynaması bekleniyor. Airbus gruplarından A350 ve A319 da geçen yıl bu çevreci yakıt ile uçuş yapmıştı. 2035'e kadar sıfır emisyonlu uçak üretimi hedefleyen firmanın ticari uçaklarının tamamı yüzde 50 biyoyakıt karışımıyla uçuyor.

YORUMLAR 45
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Danimarkada şuan benzin dizel 31 tl civarında elektrikli araçlar şuan için cazip olmadığını hergün açıklıyorlar burdada elektrik ve ısınmaya çok geldi bütün dünya perişan halde gıda fiyatları çok arttı ve artmaya devam ediyor
    Cevapla
  • Dandiroid 2 yıl önce Şikayet Et
    Uçat jet yakıtı lt si șu an 6,00 tl. Yağın lt 40 tl hangi șirket eski yağdan yapılan pahalı yakıtı alırki. Jet yakıtı o kadar ucuz ki gemilere kit takıp gemilerde kullanılıyor artık.
    Cevapla
  • İşte öyle 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel... De... Yemeklik yağ şimdilerde altınla yarışıyor... :-) :-)
    Cevapla
  • Muro 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu sistem yirmi yıldır var belki daha eski uçak da ilk olsada bunu uçaklarda kullandığın zaman zaten yeteri kadar yağ yok iki ay demez biter
    Cevapla
  • DELİ DUMRUL 2 yıl önce Şikayet Et
    Eee yağ da pahalı, ne olacak şimdi !
    Cevapla
  • yağcı 2 yıl önce Şikayet Et
    Üstad mutfaktaki atık yağı ne yapıyorsun?
    Cevapla
  • RTEEBU 2 yıl önce Şikayet Et
    Okuduğunu analamıyorsan yazık. Kullanılmış yağ diyor yani kızartmalarda yemeklerde kullanılıpta atılan yağdan bahsediyor.))
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle