Putin duyurdu: Doğal gaz ödemelerinde Ruble şartı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı alıcıların 1 Nisan'dan itibaren Rus doğalgazını ruble olarak ödemesi gerektiğini belirten bir kararnameyi imzaladığını duyurdu. Bu ödemelerin yapılmadığı takdirde doğalgaz satışının durdurulacağını açıkladı.

Putin duyurdu: Doğal gaz ödemelerinde Ruble şartı
Putin duyurdu: Doğal gaz ödemelerinde Ruble şartı
GİRİŞ 31.03.2022 16:53 GÜNCELLEME 31.03.2022 17:25
Bu Habere 129 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "dost olmayan" ülkelerin Rus gazına rubleyle ödeme yapmalarına ilişkin ilgili kararnameyi imzaladığını belirterek, "Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak." dedi.

Putin, başkent Moskova'da havacılık sektörü yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, yaptırımlar ve Rusya'nın enerjide attığı karşı adımları anlattı.

Rusya'nın doğal gaz ihracatında rubleyle ödeme sistemine geçmesiyle ilgili adım attığına işaret eden Putin, "Bugün Rus gazının dost olmayan ülkelerle ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım. Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Bu hesaplar, 1 Nisan'dan itibaren sevk edilen gazın ödemesi için kullanılacak." diye konuştu.

SÖZLEŞMELER DURACAK

Putin, söz konusu ödemelerin yapılmaması halinde doğal gaz sevkiyatının duracağını aktararak, “Ödemeler yapılmazsa bunu tüm sonuçlarıyla birlikte alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız. Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak." dedi.

"ÜCRETSİZ TESLİM ETTİK, BU BÖYLE DEVAM EDEMEZ" 
Batılı ülkelerin finansal sistemi bir silah gibi kullandığını belirten Putin, “Avrupalı tüketicilere kaynaklarımızı sağladık ve bize avro olarak ödeme yaptılar, sonra bu kaynaklarımızı dondurdular. Bu bağlamda, Avrupa'ya gazın bir kısmını ücretsiz olarak teslim etmiş olduk. Bu elbette devam edemez.” ifadelerini kullandı.

AVRUPA'YA YENİ BİR GÖÇ DALGASI UYARISI

Putin, Rus gazının rubleyle sevk edilmesinin, Rusya’nın mali ve ekonomik bağımsızlığını güçlendireceğini ifade ederek, “Uzun bir plan çerçevesinde bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz. Güvenilir ortaklarla dış ticarette ulusal para birimlerini daha fazla kullanacağız.” dedi.

Avrupa’da bazı siyasilerin, “denizaşırı sahiplerine” verdikleri değeri kendi vatandaşlarına vermediklerini kaydeden Putin, “İnsanlar daha az yemeye, ısınmadan tasarruf etmek için daha sıcak giyinmeye, seyahat etmeyi reddetmeye zorlanıyor. Gıda krizini, her şeyden önce Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere başka bir göç dalgası izleyecektir.” dedi.

ABD’nin, kendi yarattığı sorunları tekrar çözmeye çalışacağını ifade eden Putin, “Enflasyon önde gelen Avrupa ekonomilerinde ve ABD'de rekor kırıyor. Bir yandan da ekonomi politikasındaki hatalarını bize yüklemeye çalışıyorlar, hep suçlayacak birilerini arıyorlar.” diye konuştu.

"ABD, AVRUPA’YI PAHALI LNG TÜKETİMİNE GEÇİRMEK İÇİN HER YOLU DENİYOR"

Putin, ABD’nin mevcut küresel istikrarsızlıktan faydalanmaya çalışacağını aktararak, şunları kaydetti:

“Küresel pazarlar düşüyor, ABD savunma sanayi sektörlerindeki şirketlerin hisseleri ise değer kazanıyor. Sermaye ABD’ye akıyor ve dünyanın diğer bölgelerini kaynaklardan mahrum bırakıyor. ABD, Avrupa’yı pahalı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tüketimine geçirmek için her yolu deniyor. Avrupa sanayisi zarar görecek ve milyonlarca kişi işsiz kalacak, hayat standartları düşecek.”

Rusya’nın yıllardır yaptırım altında olduğuna işaret eden Putin, son uygulanan yaptırımların da uzun süredir hazırlandığını ve her koşulda Rusya’ya karşı uygulanacağını savundu.

ALMANYA VE FRANSA'DAN PUTİN'İN TALEBİNE RET

Diğer taraftan, Almanya ve Fransa Rusya'nın Avrupa ülkelerinin doğalgazı için ruble ile ödeme yapması talebinin kabul edilemez bir sözleşme ihlali olarak niteleyerek, Putin'in kararının şantaj anlamına geldiğini açıkladı. 

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, düzenlediği basın toplantısında, Putin'in doğalgaz ödemelerini ruble olarak zorunlu kılan yeni bir belgeyi henüz görmediğini söyledi ve Almanya'nın Rus gazının kesilmesi de dahil olmak üzere  tüm senaryolara hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Habeck. Rusya'nın doğalgaz ödemelerini ruble olarak isteyerek Batılı müttefikleri bölme girişiminin başarısız olduğunu söyledi.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise Fransa ve Almanya'nın Rusya'nın talebini reddettiğini açıkladı.

YORUMLAR 129
  • Bozkurt 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam Hakli vesselam. Olmasi gerekeni yapiyor. Para nicin bir ulkenin tekeline birakilsin. Adam kagit basiyor dunyaya satiyor. Tam bir dumen. Butun insanligi bu sayede kolelestiriyor.
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Istemiyoruz senin gazini üsürüz ama savasi desteklemeyiz
    Cevapla
  • gozde55 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah
    Cevapla
  • 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupalı ÖKSÜZLER geçti sizin devranınız hala ayık adınız mı abd nin mandaları
    Cevapla
  • Oya 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kaçıncı son koz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle