İspanya'da enflasyon son 37 yılın en yüksek seviyesinde

İspanya'da enflasyon, martta yıllık bazda yüzde 9,8 ile son 37 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

İspanya'da enflasyon son 37 yılın en yüksek seviyesinde
İspanya'da enflasyon son 37 yılın en yüksek seviyesinde
GİRİŞ 30.03.2022 11:53 GÜNCELLEME 30.03.2022 16:48
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) verilerine göre, ülkede son bir yıldır artış kaydeden ve rekorlar kıran enflasyon martta yıllık bazda yüzde 9,8 oldu.

Mart ayı enflasyonu, Mayıs 1985'ten bu yana en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bileşenlerinin çoğunda artışlar olurken, özellikle elektrik, akaryakıt, yakıtlar, gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki artışlar dikkati çekti.

Enerji ürünleri ve işlenmemiş gıda fiyatları hariç çekirdek enflasyon, geçen aya göre 0,4 puan artışla yüzde 3,4'e çıkarak Eylül 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Tüketici fiyatları, martta geçen aya göre de yüzde 3 arttı. Bu, Nisan 1977'den bu yana aylık bazdaki en yüksek artış olarak kayıtlara geçti.

Uzmanlar, enflasyonda mart ayındaki artışın, ikinci ayındaki Rusya-Ukrayna savaşının ülke ekonomisindeki etkisini gösterdiğini ifade ederek, fiyat artışlarında henüz zirveye ulaşılmadığı ve pahalılığının devam edeceği öngörüsünde bulundu.

Enflasyon rakamlarını değerlendiren sol koalisyon hükümeti de, "artışın yüzde 73'ünün Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin enerji ve işlenmemiş gıda fiyatları üzerindeki etkisinden kaynaklandığına" dikkati çekti.

Hükümet, dün Bakanlar Kurulu'nda, 16 milyar avroluk yardım paketini içeren "Savaşın Ekonomik Sonuçlarına Ulusal Müdahale Planı"nı kabul etmiş ve bundan yararlanacak firmaların işçi çıkarmalarını yasaklamıştı.

Almanya'da yıllık enflasyon son 41 yılın en yüksek seviyesinde

Almanya'da geçen ay yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişle martta yüzde 7,3'e çıkarak 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin mart ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, şubatta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 7,3'e çıkarak 1981'de İran-Irak savaşının petrol fiyatlarında artışa neden olmasından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Enflasyona ilişkin beklenti martta yüzde 6,3'e yükselmesi yönündeydi.

ENFLASYON AYLIK BAZDA YÜZDE 2,5 YÜKSELDİ

Ülkede enflasyon, aylık bazda ise yüzde 2,5 yükseldi. Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 29,5 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 6,2 ve hizmetlerde yüzde 2,8 oldu. AB uyumlu TÜFE, martta aylık bazda yüzde 2,5 ve yıllık bazda yüzde 7,6 yükseldi.

ÇOK SAYIDA ŞİRKET FİYAT ARTIRMAYI PLANLIYOR

Son dönemde özellikle enerji ürünleri başta olmak üzere tedarik dar boğazları ve önemli fiyat artışlarının enflasyonu yukarı yönlü baskılaması dikkati çekiyor. Rusya- Ukrayna savaşı, enerji ve ham madde fiyatlarının keskin şekilde artmasına neden olurken, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle daha çok sayıda şirket, gelecek 3 ay içinde fiyatlarını artırmayı planlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    siz bizde ki enflasyona bakın ve çare bulmaya çalışın.. ne yapacaksınız elin enflasyonunu ?
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok yüksekmiş İspanyada yaşanmaz zaten gavur memleketi
    Cevapla
  • ASGARİ ÜCRETLİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim TÜİK e laf ediyorlar gerçeği saklıyor diye asıl gerçeği söylemeyen ABD ve AVRUPA ülkeleri çünkü faiz lobisine çalışmak istemiyor devletler orda da en az iki kat artmışken herşey, nasıl oluyorda yıllık enflasyon yüzde 10'u bile geçemiyor bi düşünün
    Cevapla
  • Gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizi kıskanıyorlardır bunlarda emin olun
    Cevapla
  • HEREDOT CEVDET 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne sağlam ülkeyiz, İspanya bize bak.....huzur ve keyiflen.....ancak yine diyorum Allah devletimize zeval vermesin, beteri ile imtihan etmesin....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle