Barclays’de 600 milyon dolarlık skandal

Barclays mevzuat sınırlarının 15 milyar dolar üzerinde tahvil yatırım fonu satışı yaptığını ve bu sebeple 450 milyon sterlin kayıp vereceğini açıkladı. İngiliz bankası hisse geri alım programını da ikinci çeyreğe erteledi.

Barclays’de 600 milyon dolarlık skandal
Barclays’de 600 milyon dolarlık skandal
GİRİŞ 30.03.2022 10:46 GÜNCELLEME 30.03.2022 10:57

İngiliz bankası Barclays ABD’de belirlenen sınırların 15 milyar dolar üzerinde finansal ürün satışa çıkarmasının ardından 450 milyon sterlin (yaklaşık 591 milyon dolar) kayıp açıkladı. Dev banka kayıpları telafi etmek için daha önce açıkladığı 1 milyar sterlinlik hisse geri alım planını erteledi. Barclays ayrıca ABD mali düzenleme kurumları tarafından da incelemeye alındı.

Financial Times’ın haberine göre, Barclays Pazartesi günü yaptığı açıklamada Ağustos 2019’da 20,8 milyar dolar olan tahvil yatırım fonu sınırını 15,2 milyar dolar geçtiğini açıkladı. Bankadan yapılan açıklamada ABD’li mali düzenleme kurumlarının incelemesi altında olduklarını da bildirdi.

Banka tahvil ürünlerini başlangıçta ihraç ettikleri fiyattan geri alacaklarını ve bu sebeple de kayba uğrayacaklarını açıkladı. Söz konusu durumun bankanın yeni CEO’su olan CS Venkatakrishnan için utanç verici olduğu değerlendiriliyor. Zira Venkatakrishnan söz konusu dönemde bankanın satış biriminde baş risk sorumlusu olarak görev yapıyordu.

Habere göre Barclays’in popüler VXX ve OIL tahvil yatırım ürünlerinin ticareti iki hafta öncesinde durdurulmuştu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre tahvil fonu ihracı skandalının ortaya çıkmasıyla birlikte Barclays’in hisseleri Pazartesi günü %2,3 bugünse %3,2 oranında değer kaybetti. Bankanın hisselerinde yıl başından bu yana düşüşler %20’ye ulaştı.

Bankadan yapılan açıklamada "Barclays gerçeklerin bağımsız bir incelemesi ve bu ihraçlarla ilgili kontrol ortamı da dahil olmak üzere bu konuyla bağlantılı tüm durumların ele alınması için bağımsız bir inceleme başlattı. Ayrıca mali denetim makamları da soruşturmalar yürütüyor ve bilgi taleplerinde bulunuyorlar” ifadelerine yer verildi.

Konuya aşina kişilerin paylaştığı bilgilere göre ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) soruşturma yürüten makamların arasında bulunuyor. Tartışılan bir diğer konuysa bankanın bu olaydan ancak 14 Mart tarihinde haberdar olabilmesi. Banka konunun açığa çıkmasının neden bu kadar uzun sürdüğünü algılamaya çalışıyor.

İki hafta önce Barclays, sırasıyla Vix volatilite vadeli kontratlarını ve ham petrol fiyatlarını taklit etmek için tasarlanan VXX ve OIL ürünlerini askıya aldığını duyurdu. Banka söz konusu tarihte "Envanterden daha fazla satış yapmak ve daha fazla tahvil yatırım fonu ihracını desteklemek için yeterli ihraç kapasitesine sahip olmadığı" için bu hamleyi yaptığını bildirmişti.

Bankadan yapılan açıklamada, Şubat ayında duyurulan hisse geri alım programının artık ikinci çeyrekte başlayacağı belirtildi.