Türkiye'nin enerji planı tıkır tıkır işliyor: LNG ithalatı yüzde 66 yükseldi

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında enerji tarafında ortaya çıkan kriz uluslararası piyasalarda gaz fiyatlarına rekor üstüne rekor kırdırırken Türkiye ise enerjide boru hatlarına göre daha ucuz alternatif olarak ortaya çıkan LNG sevkiyatına ağırlık veriyor. Türkiye'nin doğal gaz ithalatı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak yaklaşık 6 milyar 704 milyon metreküp oldu. Boru hatlarıyla doğal gaz ithalatı ise yaklaşık yüzde 9,9 azalırken LNG ithalatı ise yüzde 66,6 yükseldi.

Türkiye'nin enerji planı tıkır tıkır işliyor: LNG ithalatı yüzde 66 yükseldi
Türkiye'nin enerji planı tıkır tıkır işliyor: LNG ithalatı yüzde 66 yükseldi
GİRİŞ 30.03.2022 10:51 GÜNCELLEME 30.03.2022 10:52
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Koronavirüs salgını sonrası patlak veren enerji krizi Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla derinleşti. Bu dönemde özellikle doğal gaz fiyatları aşırı oynaklık gösterdi. Enerji konusunda arz güvenliğine büyük önem veren Türkiye enerji krizini öngörerek adımlarını erken attı. Doğal gaz depolama tesisleri gibi arz güvenliği noktasında kritik öneme sahip tesisler inşa edilirken diğer bir taraftan yerli ve yenilebilir kaynak kullanımının artırılması sağlandı. Bu süreçte Karadeniz'de doğal gaz keşfeden Türkiye, son dönemde LNG kartını da devreye soktu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ocak ayına ilişkin "Doğal Gaz Piyasası Sektör Raporu"na göre, ithalatın yaklaşık 4 milyar 63 milyon metreküpü boru hatlarıyla, 2 milyar 640 milyon metreküpü de sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisleri aracılığıyla gerçekleştirildi.

DEV LNG GEMİLERİ BİR BİR TÜRKİYE'YE GELİYOR

Bu dönemde boru hatlarıyla yapılan doğal gaz ithalatı yaklaşık yüzde 9,9 azalırken, LNG ithalatı yüzde 66,6 yükseldi. T
oplam doğal gaz ithalatı ise ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 6 milyar 704 milyon metreküp oldu.

Ocakta en fazla doğal gaz ithalatı 2 milyar 618 milyon metreküple Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 1 milyar 205 milyon metreküple ABD, 796 milyon metreküple Azerbaycan takip etti.

Bu dönemde Rusya ve Azerbaycan'dan yapılan ithalat sırasıyla yüzde 2,1 ve 28,9 azaldı, ABD'den yapılan ithalat ise yaklaşık yüzde 90 artış gösterdi.

Ocakta kış şartlarının sert geçmesi ve kuraklık nedeniyle doğal gaz santrallerindeki tüketimin yüksek seyretmeye devam etmesi ithalata artış olarak yansıdı.

KONUTLARIN GAZ TÜKETİMİNDE YÜZDE 23,6 ARTIŞ

Söz konusu dönemde Türkiye'de doğal gaz tüketimi yüzde 9,4 arttı ve 6 milyar 851 milyon metreküp oldu.

Organize sanayi bölgelerinin doğal gaz tüketimi yüzde 0,2 düşüşle 375,4 milyon metreküpe geriledi.

Elektrik santrallerinde doğal gaz tüketimi yüzde 14,8 düşüşle 1 milyar 181 milyon metreküpe indi.

Geçen yıl ocakta konutlardaki doğal gaz tüketimi ise yüzde 23,6 artarak 3 milyar 386 milyon metreküp olarak kayıtlara geçti.

DOĞAL GAZ STOK MİKTARI DÜŞTÜ

Türkiye'de doğal gaz stok miktarı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,7 azalışla 1 milyar 514 milyon metreküp oldu.

Doğal gaz stokunun yüzde 79,8'ini 1 milyar 208 milyon metreküple yer altı depolama tesisleri, yüzde 20,2'sini 306 milyon metreküple LNG terminalleri oluşturdu.

Bu dönemde yer altı depolama tesislerindeki stok miktarı yüzde 40 geriledi, LNG terminallerindeki stok miktarı ise yüzde 0,5 arttı.

KAYNAK: AA, HABER7
YORUMLAR 41
  • Seymen 2 yıl önce Şikayet Et
    eskiden bu kanala akpliler yazardı, şimdi chp trolleri işi gücü bırakmış gaz verme adına aramıza katılır gibi sinsi sinsi yorum yapar olmuşlar, bide 20yıllık akpli olarak söze başlarlar
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    12 kg tup 280 tl haberiniz varmı
    Cevapla
  • Eskiizmir 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada gaz ve diğer fosil enerjinin ucuz olduğunu ima eden cahiller haritada avrupa"nın konumunu dahi bilmeyen marjinal ahmaklardır
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen aldığın malı kaça satıyorsun ki bedavaya mı bizim insanlarımıza kalsak devlet batsın ben tok olayım derdindeler
    Cevapla
  • DELİ 2 yıl önce Şikayet Et
    6 milyar mküp gaz almışız, merak ediyorum ne kadar para verdik, vatandaşa kaça sattık, hükümetin iddiası vatandaşa satılan gazın yarı parasını karşıladıklarıdır, alış ve satış fiyatları açıklansın görelim. Yoksa yarısını biz karşılıyoruz söylemine asla inanmıyoruz.
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen inanma
    Cevapla
  • Bckround 2 yıl önce Şikayet Et
    Hak veriyorum bu sorunun cevabını seçimlerden sonra alıcağımıza inanıyorum.Şeffaflaşma geldikten sonra harami bir düzen var, ve hala bunu göremiyen bazı insanlar haksız yere suçlayıp eleştirmişler ..
    Cevapla
  • ibrahim Y 2 yıl önce Şikayet Et
    O zaman fiyatları sübvanse etmeyen ve direk masrafları koyup halka satan Almanya fiyatları ile karşılaştır... Sonuçta onlarda bizde satın ithal ediyoruz ve onların devleti de, kişi başı gelirleri bize göre yüksek... Hatta isteseler rahatlıkla sübvanse edebilirler... Sevgili SP'li muhalif kardeşim... Muhalefette bir yere kadar...
    Cevapla
  • Hüseyin 2 yıl önce Şikayet Et
    Trol olmak böyle birşey hep eleştiri hep olumsuz doğrunun ne olduğunu da söyle de gorelim
    Cevapla
  • Ben 2 yıl önce Şikayet Et
    sen inansan ne olur. Enerji hususunda aç şu google amcana doğru soruları sor.
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletin işi gücü kalmadı,deli ye acıklama mı yapacak?Delinin ipiyle kuyuya inilmez Delinin teki kuyuya taş atmış,40 akıllı çıkaramamış
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle