Türkiye'de insanlar Bitcoin hakkında ne düşünüyor?

Teknolojinin gelişimiyle birlikte ortaya çıkan ve son dönemin favori yatırım aracı olarak görülen kripto paralarla ilgili Türkiye'de insanlar neler düşünüyor? Yapılan araştırmada çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Türkiye'de insanlar Bitcoin hakkında ne düşünüyor?
Türkiye'de insanlar Bitcoin hakkında ne düşünüyor?
GİRİŞ 29.03.2022 17:45 GÜNCELLEME 30.03.2022 10:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Altın tarih boyunca para olarak kullanılmış, sonrasında da güvenilir ve tercih edilen bir yatırım aracı haline gelmiştir. Günümüzde ise teknolojinin gelişimi ile dijital paralar, örneğin Bitcoin, ortaya çıktı. Dijital paralar ayrıca kripto paralar olarak da biliniyor. Peki, ülkemizde insanlar Bitcoin hakkında ne düşünüyor?

NG Araştırma 18 Mart – 25 Mart 2022 tarihleri arasında, 18 yaş üzeri, Türkiye geneli 2156 kişinin katılımı ile online araştırma platformu benderimki.com üzerinde gerçekleştirdiği araştırmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı.

BİTCOİN HAKKINDA NE KADAR BİLGİLİYİZ?

Türkiye’de Bitcoin’i duyanların oranı oldukça yüksek olsa da, katılımcılara Bitcoin hakkında ne kadar bilgiye sahip olduklarını sorulduğunda, kapsamlı bilginin az olduğu görülüyor.

Her 4 kişiden 1’i Bitcoin konusunda yeterli bilgisi olduğunu belirtirken, 3’ü ise az bir bilgiye sahip olduğunu belirtti.

BİTCOİN YATIRIMI YAPIYOR MUYUZ?

Tüm Dünya’da önemli bir yatırım aracı olarak ilgileri üzerinde toplayan Bitcoin’e ülkemizdeki yaklaşım, bazı yerli aracı şirketlerle ilgili yaşanan sorunlara rağmen oldukça ılımlı görünüyor. Araştırmaya katılan her 10 kişiden 4’ü Bitcoin yatırımı yaparken, 6’sı henüz Bitcoin’e yatırım yapmadığını belirtti.

BİTCOİN NE KADAR GÜVENİLİR?

Araştırmaya göre; Türkiye’de Bitcoin yatırımının şu an %40 oranında olmasının nedeni, Bitcoin’e güvenme konusundaki kararsızlıktan ortaya çıkıyor. Yıllardır yaptığımız yatırımlarda, birikimlerimizin elimizin altında bulunması çoğumuzun ilk tercihi. Öyle ki ülkemizde bu durumu özetleyen “yastık altı” tabirine oldukça aşinayız.

Bitcoin, elle tutulur bir yatırım aracı olmadığından ve yapılan sahtekarlıklar sonucu kapanan bazı yerli aracı kurumlardan dolayı, katılımcılara ne kadar güvenilir bulduklarının sorulduğu araştırmada, katılımcıların %40’ı Bitcoin yatırımının güvenli olup olmadığı konusunda kararsız. Bitcoin’i güvenilir bulmayanların oranı %33 iken, %27’si ise güvenilir buluyor.

KRİPTO PARA GELİRLERİNE VERGİ OLMALI MI?

Kripto para, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça revaçta. Buradan sağlanan gelir de çok konuşuluyor. Peki, sence kripto para gelirlerine vergi getirilmeli mi? sorusuna verilen yanıtta ise fikir ayrılıkları dikkat çekiyor.

Araştırmaya katılanların %26’sı kripto para gelirlerinin vergilendirilmesi gerektiğini düşünürken, %40’ı ise vergi olmaması gerektiğini düşünüyor. Bitcoin yatırımı yapmayanlar arasında bile vergilendirilsin diyenlerin oranı %25’te kalıyor.

KRİPTO PARALAR YASAL MI?

Kripto paraların ülkemizde yasal bir dayanağı bulunmamaktadır ve bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler herhangi bir resmi otoritenin güvencesi altında değildir.

Katılımcıların düşünceleri ise biraz daha farklı görünüyor. Araştırmaya katılanların %42’si kripto paraların yasal olduğunu belirtirken, %23’ü yasal olmadığını belirtiyor. Bu konuda bir fikir belirtmeyenlerin oranı ise %35.

HANGİ YATIRIM ARAÇLARI FAVORİ?

Yatırım araçlarının doğru bir şekilde değerlendirilerek risklerin minimum seviyeye indirilmesi oldukça önemlidir. Bu bağlamda yatırımcılar açısından güvenli bir limanın tercih edilmesi çoğu zaman 1. öncelik. Peki, katılımcılara göre en favori yatırım aracı hangisi?

Altın ülkemizde en çok sevilen yatırım aracı. Haydi, itiraf edelim, bayılıyoruz altına.  Katılımcılara en güvenilir yatırım aracını sorduğumuzda, %59’u altın, %11’i gayrimenkul ve %9’u döviz seçeneklerini ön plana çıkardı.

YORUMLAR 7
  • HEREDOT CEVDET 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim millet sever kısa yoldan köşeyi dönmeye çalışırken,,, dolandırılmayı....ponzi saadet zinciri nciri örneklerine para a kaptırmayan kalmadı....
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kripta para cok insani zengin etti e cok daha fazlaninsani milyoner yapacak
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Kripto,Coin,Nft,Metaverse gibi terimlerden bi haber insanlar uzmanı gibi yorum yapıyor.Maalesef bizim milletin hastalığı bu bir şeyi bilmeden uzmanı olmak.
    Cevapla
  • ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    sorun bitcoinin ne olduğu değil, ne işe yaradığı. nasıl üretildiği, teknolojisi güvenliği filan kimsenin umurunda değil. Fakat yatırım olarak kullanılırsa tam bir kumar ve dolandırıcılk yöntemi. Normal para iş, hizmet veya mal karşılığı değişim aracıdır. Fakat bitcoin henüz o seviyede değil. kimse kusura bakmasın.. Kısa yoldan iş yapmadan, para kazanma yöntemi zannedersen kandırılmayı, dolandırılmayı hakediyorsun..
    Cevapla
  • Ramazan niğde 2 yıl önce Şikayet Et
    Ani iniş çıkışlar albeni diyor ama ortada elle tutulur birşey yok bilgisayar ekran kartları şifre çözüyor .insanlarda o şifreleri satın alıyor.Borsada bir şirketin yükselmesi ve düşmesi beklentiye bağlı yada şirket karlılığına mesela savaş biterse turizm canlanır.Turizm şirketleri havayolu şirketleri yüksek kar elde edeceği için o hisseler yükselir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle