Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz ve enflasyon açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "2022 Yılı Ocak-Mart döneminde faizi değiştirmedik, alınan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmektedir." dedi.

GİRİŞ 29.03.2022 14:19 GÜNCELLEME 29.03.2022 16:36
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın olağan genel kurul toplantısında konuştu.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine'nin adımları ile birlikte döviz kurundaki sağlıklı olmayan hareketleri kontrol altına aldıklarını söyledi.

Kavcıoğlu, ''Tüketici enflasyonu uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam etmekte. Atılan adımların, barış ortamının tesis edilmesi ve baz etkileri ile dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz.'' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Yurt içinde iktisadi faaliyet dış talebin olumlu etkisiyle güçlü seyretmeye devam ediyor. Yaşanan jeopolitik sorunların ihracatımız üzerindeki doğrudan yansımalarının sınırlı olacağını düşünüyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde iş gücüne katılım oranı sınırlı oranda artarken istihdamdaki artış işsizliğin düşüşünde etkili olmuştur.

2021 yılında küresel enflasyon salgının seyrine bağlı olarak gelişen arz kısıtları, Emtia fiyatlarındaki artışlarla hızla yükselmiştir. Petrol fiyatlarında yükseliş eğilimi gözlenmiştir, benzer şekilde gıda fiyatlarının enflasyonun üzerindeki belirleyici etkisi de tüm dünyada önemini korumaktadır. Enflasyondaki yükselişte arz yönlü unsurlar ve talep gelişmeleri etkili oluyor. Gıda fiyatlarının küresel seviyede yüksek seyretmesine neden oluyor. Gıda emtia fiyatlarındaki gelişmelerin yansımalarını Türkiye'de de gözlemliyoruz.

Üretici fiyatlarının ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enflasyon dinamikleri açısından önem arz etmektedir. Üretici fiyatlarındaki yükseliş eğilimi sürmektedir. ÜFE ve TÜFE arasındaki fark uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam etmektedir.

DEZENFLASYON SÜRECİ BAŞLAYACAK​

Ekonomik temellerden uzak fiyatlamaların geçici etkileri, gıda ve tarımsal fiyatlardaki artışlar nedeniyle arz yönlü unsurlar etkili olmaktadır. Atılan adımların, barış ortamının tesis edilmesi ve baz etkileri ile dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz. 

2022 Yılı Ocak-Mart döneminde faizi değiştirmedik, alınan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmektedir. Alınmış olan kararların birikimli etkileri yakından takip edilmektedir.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir şekilde kurumsallaşması için tüm Politika araçlarında liralaşmayı teşvik edici gözden geçirme sürecini devam ettirmekteyiz.

LİRALAŞMA STRATEJİSİ UYGULANIYOR

Liralaşma stratejisi, yeni finansman ürünleri, likidite uygulamaları kapsamında bütüncül yaklaşımla oluşturulmaktadır. 2021 yılı Aralık ayında yabancı para ve Altın mevduatlarının TL'ye dönüşümünü destekleyerek adım attık. Yurt dışında yaşayan kişilerle sahip olduğu şirketlerdeki tasarruflarını ana vatanda değerlendirmeleri için YUVAM hesabını devreye aldık. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın tamamlayıcı ürünleriyle döviz kurlarındaki sağlıksız fiyat oluşumlarının önü alınmış durumda.

Geçtiğimiz yıl boyunca teknoloji ve otomasyondan tüm iş süreçlerinden yoğun bir şekilde yararlanmaya devam ettik. Görev alanımıza gelen konularda ulusal ve uluslararası paydaşlarla iş birliği yapmaya devam ettik. Bu kapsamda düzenlediğimiz toplantılar ve ikili iş birliği faaliyetlerimizle paydaşlarımızla aktif bir şekilde etkileşimde bulunduk. Temel görevlerimizi yerine getirmenin yanı sıra kültürel ve çevresel konulara duyarlılığımızı sürdürerek çalışmalarda yer aldık.

YORUMLAR 49
  • Hak 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah’ta kul da seni affetmeyecek kafcıoğlu, dövizin uçmasına enflasyonun çıkmasına hayat pahalının en büyük sebebi sen oldun, yemin olsun bugüne kadar hükümeti destekledim, REİSE kimse zarar verme hakkı yok
    Cevapla
  • Remzi Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Kim kime zarar veriyor desem
    Cevapla
  • mötayit 1 yıl önce Şikayet Et
    hani Allah böyle diyordu. ne demek değiştirmedik. sabit tutunca ayete uygun mu hareket edilmiş oluyor. SIFIRLAYIN faizleri. zaten açız bari günahkar olmayalım. silin banka borçlarımızı da
    Cevapla
  • Altaylı Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bundan önceki yazılarımda merkez bankasının tahminler tutmuyor yazmışdım, yine aynısını söylüyorum., enflasyon beklentisi ıl sonu şöyle olabilr diye Yıl sonu yaklaşınca tahmin yüzdesi irtifa yapıyor., faiz beladır top yökün kaldırın.
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    banka kredi faizleri eskiye göre çok yüksek ,çok. 2 sene önce 0,99 a kredi veriliyordu,bugün olmuş 1,90-2,20 ,iki misli artmış faizi yani.eskiden 0,99 a aldığın krediyi yarısını ödeyip yarısını ödeyemez duruma gelip yapılandırmaya kalksan ,yarısını ödediğin kredi borcu faizden dolayı yüksek çıkıyor,bu nasıl saçmalık,yani yapılandırmak daha zararlı.
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Mazot 10 TL olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle