Ayçiçek yağı için korkunç iddia: Litresine 5 lira ödüyorlar

Hürriyet yazarı Sefer Levent, son dönemde fiyatları artan ayçiçek yağının atıklarından, yeni yağ yapıldığı yazdı. Levent, bazı firmaların bu yöntemle normalde litresi 30 ila 40 lira olan ayçiçek yağının litresine 5 lira ödediğini söyledi.

GİRİŞ 28.03.2022 13:57 GÜNCELLEME 28.03.2022 14:56
Bu Habere 116 Yorum Yapılmış

Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, son bir aydır gündem olan ayçiçek yağıyla ilgili kan donduran bir iddiayı ortaya attı. Bazı lokanta ve yemek fabrikalarındaki aşçı, bulaşıkçı gibi elemanların, atık yağların bir bölümünü sisteme girmeyerek sakladığını, bu yağların da atık yağ şirketi çalışanlarına ya da kaçakçılara el altından teslim edildiğini belirten Levent, "Merdiven altı firmalar atık yağları işlemden geçirip ham ayçiçeğiyağına karıştırıyor. Böylece çok ucuz bir maliyetle ellerindeki ham yağ miktarını arttırıyorlar. Elde edilen zararlı yağ irili ufaklı restoran, lokanta veya yemek fabrikalarına iskontolu bir biçimde satılıyor. Sonunda bu yağ ile yapılmış yemekler tüketicinin önüne konuluyor" dedi.

İşte Sefer Levent'in o yazısı:

"İddia korkunç. Son bir aydır gündem olan ayçiçeği yağı şimdi de kaçakçıların iştahını kabartmış durumda. Sağlımızı tehdit eden olay şu şekilde gelişiyor.

* Lokantalarda, yemek fabrikalarında biriken atık yağlar lisanslı şirketlere teslim edilmek zorunda. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yönetmeliğine göre bu yağlar isteğe göre çöpe atılamıyor; kanalizasyon sistemine boca edilemiyor.

* Bazı lokanta ve yemek fabrikalarındaki aşçı, bulaşıkçı gibi elemanlar atık yağların bir bölümünü sisteme girmeyerek, saklıyor.

* Bu yağlar, işbirliği içinde oldukları atık yağ şirketi çalışanlarına ya da kaçakçılara el altından teslim ediliyor. Yapılan bu teslimatın sonucunda da atık yağı kayıtsız bir şekilde satan kişilere 50 kg’lık bidonlardaki yağ için açıktan para ödeniyor.

ATIL YAĞLARIN LİTRESİNİ 5 TL ÖDÜYORLAR

* Sonrasında bu atık yağlar merdiven altı üretim yapan firmalara satılıyor. İddia o ki, bu firmalar atık yağın litresine 5 TL civarında para ödüyor.

* Merdiven altı firmalar atık yağları işlemden geçirip ham ayçiçeği yağına karıştırıyor. Böylece çok ucuz bir maliyetle ellerindeki ham yağ miktarını arttırıyorlar.

* Elde edilen zararlı yağ irili ufaklı restoran, lokanta veya yemek fabrikalarına iskontolu bir biçimde satılıyor.

* Sonunda bu yağ ile yapılmış yemekler tüketicinin önüne konuluyor.

SAĞLIK İÇİN BÜYÜK TEHDİT

BAKANLIK, ‘Bitkisel Atık Yağların Yönetimi Kitabı’nda atık bitkisel yağların sağlığımızı nasıl tehdit ettiği şu şekilde ifade edilmiş:“Kızartma sırasında oluşan bozunma ürünlerinden, aldehitler, ketonlar, siklik yağ asitleri ve bunları içeren trigliseritlerin insan sağlığına zararlı etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Kızartma işlemi sırasında kızartılan gıdadan yağa geçen, yağda yüksek çözünürlüğü olan, Heterosiklik Aminler (Has), Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar (PAHs), Poliklorlu Benzenler (PCBs), Poliklorlu Benzerler (PCBs) dioksinler ve benzeri maddelerin miktarı kızartma yağında artmaktadır. Bu artış kullanım süresine bağlı olarak değişmektedir. Kullanım süresi arttıkça, bu maddelerin yağ içindeki miktarı yükselmektedir. Yağdaki polar madde miktarı yüzde 25’i geçtiğinde kanserojen etkisi de yükselmektedir. Bu nedenle de kullanılan kızartmalık yağın iki defa, kısa aralıklarla kullandıktan sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Bir defa kullanılan yağ, aradan bir süre geçtikten sonra tekrar kullanılmamalıdır. Çünkü bekleme esnasında, yağın havayla reaksiyona girmesi nedeniyle polimerizasyon devam etmektedir.”

ATIK YAĞ KAÇAKÇILIĞI NASIL ENGELLENECEK?

ATIK bitkisel yağların çöp ya da kanalizasyon sistemine atılması  çevreye de zararlı. Şu anda en etkili yol, bu yağların belirli merkezlerde toplanması ve biodizel üretiminde kullanılması. Bu yağların kaçakçıların eline geçip, tekrar işlenerek önümüze konmasını engelleyecek tek yol ise kolluk kuvvetlerinin denetiminleri artırması olarak görülüyor. Atık yağ kaçakçılığı zincirini son noktaya kadar takip edip bu işle ilgili kim varsa cezalandırılmasını sağlamak belki de birçok kişinin hayatını kurtaracak.

HER LİTRESİ SERVET

MARKETLERDE ufak bir araştırma yaptım. Ayçiçeği yağının litresi yaklaşık 30-40 TL’den satılıyor. Ham yağın litresi ise 20 TL. Özetle ham yağa karıştırılan her litre atık bitkisel yağda hem kaçakçıların hem de bu işin içinde olan firmaların cebine servet akıyor."

KAYNAK: HÜRRİYET/SEFER LEVENT
YORUMLAR 116
  • gökhan 1 yıl önce Şikayet Et
    atıl yağ ile yapılmış yağ olsa vatandas bunu bile isteye gene alır durum vahim ucuz diye alır
    Cevapla
  • turancı 1 yıl önce Şikayet Et
    bu haberi ticaret bakanı görmüyormu ne iş yaparlar .. satılan bir ürünün girdisini çıktısını takip edemiyorlar yazıklar olsun
    Cevapla
  • Yağız 1 yıl önce Şikayet Et
    Aklın erer ermez yorum yazmışsın, devlet yağın fabrikadan çıktısını takip ederde senin evde kızartmada kullandığın yağın atığını devlet nasıl takip etsin kardeşim.
    Cevapla
  • veli 1 yıl önce Şikayet Et
    sisteme giriş yapışmadığını yazmış...
    Cevapla
  • Turan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunu vatandaş çözemez.Al numune hepsini incele.Bukadar .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bazı fırınlarda tava silmek için el altından satılıyor ,hemde yıllardır yeni değil tulumba tatlısı yağları
    Cevapla
  • son ihtiyar 1 yıl önce Şikayet Et
    Adam lokantacıymış. Bir müddet sonra evladını evlendirmiş.Ancak bir kaç yıl sonra evladının eşi amansız bir hastalığa yakalanmış,hayatları mahvolmuş.Meğer -kimse bilmese de-hasta olan eş,çalıştığı kurumun ucuza sattığı atık yağdan yapılmış yemeklerle,yemekhanede yemek yiyormuş.Kıssadan hisse:bir gün yaptığınız kötülük gelir sizi bulur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle