Ucuz gıda için üreticiye, çiftçiye büyük destek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, tarımda yeni destekleri açıkladı. Çiftçiye kredi üst limiti iki katına çıkarken, tarımsal desteğe vergi muafiyeti getirildi. Tarımsal üretime verilen destek 29 milyara yükseldi.

GİRİŞ 28.03.2022 10:36 GÜNCELLEME 28.03.2022 10:39
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak amacıyla tarımsal üretime desteğin 29 milyar liraya çıkarıldığını, üretimde kredi üst limitlerinin 2 katına kadar artırıldığını ifade etti. Bakan Nebati, üreticinin, çiftçinin daha fazla destekçisi olacaklarını, tarımsal destek ödemelerinde gelir vergisi kesintisinin son bulduğunu belirtti.

TARIMSAL DESTEĞE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI

Tarım sektörünün geliştirilmesi ve desteklenmesine yönelik çalışmalar Meclis gündemine taşındı. Sabah'ın haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, soru önergesine verdiği yanıtta tarım sektöründeki refah düzeyinin yükseltilmesi amacıyla tarımsal destek ödemelerinin gelir vergisinden istisna tutulduğunu belirterek, "Bu ödemeler üzerinden daha önce yapılan gelir vergisi kesintilerinin red ve iadesi mümkün hale getirildi. Basit usulde tespit olunan mükelleflerin 1 Ocak 2021'den itibaren elde ettiği kazançları gelir vergisinden istisna edildi. Esnaf ve küçük ölçekli iş sahibi mükelleflerin istisna kapsamındaki kazançları için yıllık beyanname vermelerine, diğer gelirler dolayısıyla beyanname vermeleri halinde ise bu kazançlarını beyannameye dâhil etmemelerine imkân sağlandı" dedi.

TARIMSAL SULAMADA KDV İNDİRİMİ

Bakan Nebati, Cumhurbaşkanı kararı ile meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik teslimlerine uygulanan KDV oranının yüzde 8'e indirildiğini anımsattı.

Bakan Nebati, bitkisel, hayvansal ve diğer üretim konularında kredi üst limitlerinin 2 katına kadar artırıldığını belirterek, Ziraat Bankası'nın her alanda gerekli kolaylıkları sağlayacağını vurguladı.

FİYATA YANSIMAYA YAKIN TAKİP

Gıda ve enerji fiyatları kaynaklı baskıların enflasyon üzerindeki etkisine dikkat çeken Bakan Nebati, "Gıda fiyatlarındaki artışı kontrol altına almak için tarımsal üretimi desteklemek için tarım destekleri 25.6 milyar liradan 29 milyar liraya çıkarıldı. Gübre fiyatlarında indirim yapıldı" değerlendirmesini yaptı. Bakan Nebati, hububat ve yağlı tohumlar başta olmak üzere gıda ve hammadde arz güvenliğini sağlamak amacıyla üretim aşamasından yurtiçi satış ve dış ticaret dahil tüm ticari aşamalarda gerekli tedbirlerin vatandaşlar lehine uygulanması yönünde adımlar atacaklarını kaydetti.

NEBATİ: ÇALIŞMA VE ANALİZLER YAPILIYOR

Bakan Nebati, önergede, "Kamu mali yönetiminde sürdürülebilir ve sağlıklı gelir kaynaklarının elde edilmesi, vergilemede adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri temelinde verginin tabana yayılması ve gönüllü uyumun artırılması, vergi mevzuatının güncel gereksinimleri karşılayan, anlaşılır, kolay uygulanabilir ve sade bir yapıya kavuşturulması hedefleri çerçevesinde çalışma ve analizler yapılmaktadır" dedi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 38
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    29 milyar TL ye kaç troktör alınır. Biri 200 bin TL olsa. 29 milyara 145. 000 adet traktör alınır. Bizim köyde 1 traktör var onunda sahibi 5 yıldır traktörün borcunu ödemekten kocaldı. Bu 145000 adet traktörü belediyelere verin boş hazine arazilerini ve tarlasını ekemeyen çiftçi adını belediyeye yazdırsın ekilsin. Yada belediye kendi eksin. Tarım müdürlüklerine vermeyin onlar seçilen değil atanan kesim belediyeler daha gayretli. Yeni fikirler yeni atılımlar gerek. Ezberlerin bozulması gerek.
    Cevapla
  • Bilirkişi sosylist 1 yıl önce Şikayet Et
    Milli gelirin yüzde biri tarıma destek veriyor gelişmiş ülkeler onların çifçisi bizden fakirmi milli gelirimizin yüzde biri 8 milyar dolar eder yani 115 milyar civarı verilmesi gerek sizin verdiğiniz 29 milyar tam devletimizi bizde düşünüyoruz gücünün yettiği kadar versinki seneye hep beraber bu pahalılık zulmünü çekmeyelem keşke desteği vermeyip mazotu gübreyi tohumu çok ucuza verse ama destek şart kısaca
    Cevapla
  • Yetmiyorsa 1 yıl önce Şikayet Et
    Birincisi vergi iadesi ödenecek dediler çifçiye dilekçe yazdırdılar hani nerde vergi iadesi ikinci verilen desteğin miktarı rakamsal olarak önemli değil nekadar lazımsa okadar verilir senin verdiğin yetmiyorsa 400 milyarda versen yetmiyorsa yeterli değildir 10 milyar yetiyorsa yeterli demektir övünüp durduğunuz rakam yeterli değil beyler çiftçiden haberiniz yokpiyasadan haberiniz yok siz seneye bu zamların on katına çıktığında çifçiye kulak asmayanlar görecek bu umursamazlığı
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim devlet üretsin, para saçsanız ne olur fox gibi haber bültenleri vatandaşı zehirliyor, sonrada medyada özgürlük yok diyor.
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Hırsıza soyguncuya menfaatçiye çıkar sağlayana destek veren devlet ne zaman akıllanacak acaba.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle