Zincir marketlere ikinci soruşturma

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, 5 zincir market ve 17 tedarikçinin rekabeti ihlal edip etmediklerine ilişkin ikinci soruşturmanın raporunun 26 Nisan’da çıkacağını söyledi

GİRİŞ 25.03.2022 15:35 GÜNCELLEME 25.03.2022 15:35
Bu Habere 307 Yorum Yapılmış

Rekabet Kurulu'nun zincir marketlerle, tedarikçilere kartelleşme suçundan verdiği 2.7 milyar liralık cezanın tamamı ödendi. Sonrasında yeni delillerin ortaya çıkmasıyla 5 zincir market ve 15 tedarikçi için ikinci soruşturma açıldı. 

Rekabet Kurulu Başkanı Birol Küle, kurumda devam eden 24 soruşturma olduğunu belirterek, tüm kararlarının yargı denetimine açık olduğunun altını çizdi. Küle, zincir marketlerle ilgili birinci soruşturmanın ardından verilen 2.7 milyar liralık cezanın tamamının ödendiğini söyleyerek, "Kestiğimiz para cezaları yüzde 100 ödeniyor. Ceza ödemeden teşebbüs yargı yoluna gidemiyor. İki teşebbüs yargıya başvurdu. Diğerleri de gidecektir. Yargı bizden savunma istiyor. Biz de aldığımız kararı savunuyoruz. Yargı en doğru kararı verecektir" dedi.

RAPOR 26 NİSAN'DA ÇIKACAK

Organize pazardaki marketlerle soruşturma yürütmenin zor olduğunu söyleyen Birol Küle, "Fiyat artışlarında normalin dışında hareketlilik gördüğümüz için tüm artışları haftalık bildirmeleri konusunda tedbir kararımız vardı. Yaklaşık 4-5 ay bildirildi. Artış trendini görmek istedik. Yerinde inceleme yaptık, 100 bine yakın data tek tek manuel ayıklanıyor. Gerekçeli kararda gördüğümüz deliller yerinde incelemelerden elde ettik. Soruşturmanın sonlarına doğru başka veriler elde etmeye başlayınca ikinci soruşturmayı açtık. 26 Nisan'da raporu bitecek. Hacim olarak birinci soruşturmadan daha küçük çaplı değil" diye konuştu.

NİHAİ KARAR EYLÜL YA DA EKİMDE

İkinci soruşturmada nihai kararın eylül ya da ekim ayında çıkacağının altını çizen Küle, üç büyük tedarikçinin uzlaşma başvurusu yaptığını ve amacına uymadıkları için reddettiklerini söyledi. Soruşturmada iki tür ihlal tespit edildiğini belirten Küle, "Zaman ilerledikçe kartelin çeşitleri de artıyor. Karteli iki veya daha fazla teşebbüslerin iletişiminde arıyorduk. Birinci soruşturmada bulduğumuz çeşitli teşebbüsler ve tedarikçiler var. Kendi içlerinde de iletişim oluyor ama daha çok tedarikçi vasıtasıyla iletişim kuruyorlar" şeklinde konuştu. 200 kişilik ekiple iki yıldır hummalı çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Küle, yılda 350 civarında soruşturma yürüttüklerini belirterek, "Çeşitli sektörlerde devam eden soruşturmalarımız var. Gübrede son aşamaya geldik. Temmuz ayında nihai karar çıkacak. Bebek maması, beyaz eşya gibi sektörlerde soruşturmalar sürüyor" dedi.

DİJİTALDE SÜRE YARIYA DÜŞMELİ

Birol Küle, dijital pazarlarda soruşturma süresinin yarı yarıya düşmesi talepleri olduğunu söyledi. Verilecek kararın ihlalin yaratacağı zararları gidermek konusunda az kalacağını söyleyen Küle, şöyle devam etti:

"Süre uzun gibi gözüküyor ama dosyaları dünyada en hızlı sonuçlandıran ikinci ülkeyiz, Güney Kore'den sonra. Amerika'da soruşturmanın sonlanması yılları buluyor. Eğer ihlali ciddi tespit edebiliyorsak soruşturmanın başında, bitince o ihlalin cezasını telafi edemeyeceğimize inanıyorsak orada geçici tedbir kararı verebiliyoruz. Facebook ve WhatsApp ile Trendyol'da verdik bu kararı... Soruşturma süresini kısaltmaz ama telafisi mümkün olmayacak zararların önüne geçilebilir."

E-TİCARETTE KURALLAR BELİRLENİYOR

E-ticarette oyunun kurallarının yeniden belirlendiğini aktaran Birol Küle, "Dünya e-ticaretteki büyümeyi şaşkınlıkla izliyor. Dijital pazarlarla ilgili raporumuzu hazırladık. 1.5 senedir 21 uzman çalıştı. Özellikle raporda altını çizdiğimiz madde, henüz ihlal oluşmadan, rekabet bozulmadan sektörlere müdahale etmek istiyoruz" dedi.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 307
  • Asilkan 2 yıl önce Şikayet Et
    Devletin yapacağı tek iş var fiyat belirleme üstünde satış olursa ticaretten men edilmeli ceza bunları azdırır caydırmaz sıtokçuluğun önünede fabrikadan doğrudan halka hizmeti ile verilmeli fazla olan malı devlet depolamalı almak isteyen devletin kapısını calmalı görün her şey nasıl yoluna giriyor devlete parmak sallayanlar nasıl el pençe dururlar
    Cevapla
  • Nefer 2 yıl önce Şikayet Et
    Denetim kesinlikle şart lakin cezalarla bir sonuç almak zordur. Devletin bir oyuncu olarak sahaya inmesi gerekmektedir. Devletin imkanları hem geniş , elindeki kurum ve kuruluşlarda fazladır. Devletin açacağı zincir marketlerle vatandaşı çok daha ucuz ürünler sunabilir. Ayrıca diğer zincir marketlere rakip olabilir. Oluşturacağı bu şirkete özel müteşebbis leri ortak edebilir. Doğrudan çiftçinin elinden alacağı ürünleri işleyip vatandaşına sunabilir. Böyle bir çalışma aracılara büyük darbe vuracaktır.
    Cevapla
  • Özcan 2 yıl önce Şikayet Et
    Rekabeti ihlal eden yok ki kendi aralarında whatsapp üzerinden yağın yumurtanın fiyatını bir birlerine haber verdikten sonra haksız bir rekabet yok, bu soruşturmadan bir şey çıkmaz!
    Cevapla
  • Emekli 2 yıl önce Şikayet Et
    Sesinizi çıkartmayın marketler zam yapar
    Cevapla
  • Sakarya 2 yıl önce Şikayet Et
    Birsey çıkmaz yapanlara yanına kalıyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle