Küresel piyasalar bekleme modunda

ABD Başkanı Biden, Rusya’nın G-20’den çıkarılması çağrısı yaparken, gıda kıtlığı konusunda uyardı. AB liderleri Putin’in Rus gazı bedelinin ruble ile ödenmesi talebini reddetti ve bunun bir sözleşme ihlali olacağını belirtti.

Küresel piyasalar bekleme modunda
Küresel piyasalar bekleme modunda
GİRİŞ 25.03.2022 08:57 GÜNCELLEME 25.03.2022 08:57

Küresel piyasalar haftanın son işlem gününde karışık seyrediyor.

Perşembe günü yüzde 1’in üzerinde yükselen Wall Street endeksleri bu sabah vadeli işlemlerde yatay. S&P 500 endeksi dün 6 haftayı aşkın süredir görülen en yüksek seviyeden günü tamamlamıştı.

Asya hisse senedi endeksleri ise Çin teknoloji hisselerine gelen satışların etkisiyle düşüyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Hong Kong’da işlem gören teknoloji hisseleri öncülüğünde kayıplarını ikinci güne taşıyor.

ABD tahvillerinde ılımlı yükseliş etkili ancak en az 1970’lerin başlarından bu yanaki en kötü çeyreklik performanslarına doğru ilerliyorlar. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,35’e indi.

Ruble ile ödeme talebi reddedildi

Avrupa ülkeleri Putin’in doğalgaz ithalatı bedellerinin ruble ile ödenmesi yönündeki talebini reddetiler.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve diğer AB ülkelerindeki mevkidaşları Rusya’nın, enerji ticareti için sözleşmede belirtilen, genellikle ABD doları veya euro para birimleri cinsinden ödemeleri kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Bu hafta Putin’in Rusya Merkez Bankası’na bazı ülkeleri ödemelerini ruble cinsinden yapmaya zorlayacak bir mekanizma geliştirmesi talimatını vermesinin ardından gaz fiyatları yüzde 30’un üzerinde yükseliş kaydetti. AB liderleri ise bunun bir sözleşme ihlali olacağını belirtiyorlar. AB liderlerinin, Rusya’ya karşı mevcut yaptırımlarda “ılımlı bir sıkılaştırma” yapması, ancak henüz yeni ve büyük önlemler açıklamaması bekleniyor.