Türk devlerinden BAE'ye 130 milyar dolarlık çıkarma

Türkiye'nin önde gelen müteahhitlik ve altyapı firmaları Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) çıkarma yapmaya hazırlanıyor. DEİK ile BAE Ticaret ve Sanayi Odası Federasyonu iş birliğinde düzenlenecek toplantıda; konut, turistik tesis, havalimanı, demir yolu, kara yolu, alışveriş merkezi ve enerji alanlarında toplam 130 milyar dolar değerindeki dev projeler için yeni iş birliği fırsatları ele alınacak.

Türk devlerinden BAE'ye 130 milyar dolarlık çıkarma
Türk devlerinden BAE'ye 130 milyar dolarlık çıkarma
GİRİŞ 24.03.2022 17:12 GÜNCELLEME 24.03.2022 17:12
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk özel sektörünün önde gelen şirketleri ile mevcut ikili ticaret hacmini artırmanın yanı sıra özellikle altyapı ve müteahhitlik alanında yeni iş birlikleri için Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

DEİK'ten yapılan açıklama göre, Türkiye ile BAE arasında ikili ticarette yeni bir dönemin kapısını aralayacak ticari diplomasi atağı başlatan DEİK, 2022 yılı içinde 4 hedef sektör ile Dubai'ye çıkarma yapacak.

Türkiye bölgede vites büyütüyor! Karar alındı: Hedef 200 milyar dolarTürkiye bölgede vites büyütüyor! Karar alındı: Hedef 200 milyar dolar

DEİK, Dubai'deki ilk sektör buluşmasını "BAE-Türkiye İnşaat ve Müteahhitlik Alanında Ortaklıklar Yuvarlak Masa Toplantısı" ile gerçekleştirecek.

30 Mart'ta Dubai'de yapılacak "Yuvarlak Masa Toplantısı" kapsamında iki ülkenin önde gelen proje-altyapı ve müteahhitlik firmaları bir araya gelecek. DEİK ile BAE Ticaret ve Sanayi Odası Federasyonu iş birliğinde düzenlenecek toplantıda; konut, turistik tesis, havalimanı, demir yolu, kara yolu, alışveriş merkezi ve enerji alanlarında toplam 130 milyar dolar değerindeki dev projeler için yeni iş birliği fırsatları ele alınacak.

"DUBAİ'DEKİ DEV PROJE SAHİPLERİ, MÜTEAHHİTLİK VE ALTYAPI ALANINDAKİ GÜÇLÜ KASLARIMIZDAN FAYDALANMAK İSTİYOR"

Açıklamada görüşlerine yer verilen DEİK Başkanı Nail Olpak, Kasım 2021'de Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla düzenledikleri Türkiye-BAE İş Forumu'nda ve sonrasındaki yuvarlak masa toplantısında yaptıkları görüşmelerle iş birliklerini hangi alanlarda yoğunlaştırabileceklerini konuştuklarını, ardından BAE'deki karşı kanat kuruluşun başkanıyla İstanbul'da bir araya geldiklerini bildirdi.

Olpak, şunları kaydetti:

"Özellikle ve öncelikle bizim güçlü olduğumuz müteahhitlik ve altyapı alanında bizimle iş birliği yapmak istediklerini söylediler. Projeleri için bizim bu alanlarındaki güçlü kaslarımızdan faydalanmak istediklerini dile getirdiler.

Bu yılın Şubat ayında Cumhurbaşkanımızın Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ziyarette yuvarlak masa toplantısında bu konu gündeme geldi. Ülkemizin dış ekonomik ilişkilerini yürüten DEİK olarak, çalışmalarımızı hızlandırdık ve odaklanmış bir konuda güzel sonuçlar elde edeceğimizi düşündüğümüz, çok özel bir toplantı planladık. Ülkemizin önde gelen 25 civarındaki müteahhitlik ve altyapı firmasını Dubai'deki 30 civarında dev proje sahibi firma ve kurumla birebir görüştüreceğiz. Bu toplantı, gerçekten özel ve odaklanılmış bir görüşme trafiğine sahne olacak. Bugüne kadar yaklaşık 13 milyar dolar değerinde 141 proje üstlenen Türk müteahhitlik ve altyapı sektörünün bu toplantı sonrası da büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz."

Verilen bilgiye göre, 30 Mart'ta Dubai'de düzenlenecek "BAE-Türkiye İnşaat ve Müteahhitlik Alanında Ortaklıklar Yuvarlak Masa Toplantısı" ile başlayacak seri kapsamında, yıl içinde karşılıklı ticareti arttırmaya yönelik ticari toplantıların yanı sıra spesifik sektör bazlı olarak 4 ayrı iş dünyası buluşması daha gerçekleştirilecek.

İlk olarak "inşaat ve müteahhitlik" sektörü için bir araya gelecek Türkiye ile BAE iş dünyası temsilcileri, sonraki aylarda sırasıyla "dijital teknolojiler, Türkiye'deki yatırım alanları, katılım bankacılığı ve 3. ülkelerde iş birliği" alanlarında düzenlenecek ticari diplomasi etkinlerinde karşılıklı ticaret fırsatlarını masaya yatıracak. Bunların yanı sıra yakın dönemde BAE iş dünyasının Türkiye'de ilgilendiği öncelikli alanlar olan enerji, sağlık, gıda ve tarım da gündemdeki sektörler olacak.

YORUMLAR 5
  • Yiğido SİVAS 2 yıl önce Şikayet Et
    KILIÇTAROĞLU duymasın sakın hemen telefona sarılıp BAE yetkililerini tehdit edebilir sakın TÜRK İŞ İNSANLARINA iş vermeyin yoksa TUİK e baskın yaptığım gibi gelip orayıda basarım diyebilir
    Cevapla
  • Kemalettin 2 yıl önce Şikayet Et
    15 Temmuz finansoru BAE ye baskın yapsa rahatsız mı olacaksınız
    Cevapla
  • Turancılar 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu habere sevinmelimiyiz, yurt dışında iş yapan kaç firma ülkemize para getiriyor
    Cevapla
  • Kadir kendirci 2 yıl önce Şikayet Et
    Getirmediğini nereden biliyorsun. Davul zurna eşliğinde ilan mı edecek.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Suud ambargosu ne oldu? Hala ithalat yapıyoruz ordan
    Cevapla