Avrupa'da bir ilk olacak: Adana'ya kurulup üç bin kişiye istihdam sağlanacak

Türkiye'nin ve Avrupa'nın ilk Su Ürünleri Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), Adana'nın Karataş ilçesinde kurulacak. OSB'nin faaliyete geçmesi ile yılda 60 bin ton su ürünleri üretimi, çoğunluğu kadın olmak üzere 3 bin kişiye istihdam, parasal olarak 350 milyon dolar hasıla ve 250 milyon dolar ihracat hedefleniyor.

Avrupa'da bir ilk olacak: Adana'ya kurulup üç bin kişiye istihdam sağlanacak
Avrupa'da bir ilk olacak: Adana'ya kurulup üç bin kişiye istihdam sağlanacak
GİRİŞ 24.03.2022 14:17 GÜNCELLEME 24.03.2022 14:17
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre, söz konusu TDİOSB'nin kuruluş protokolü, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci tarafından onaylanarak tüzel kişilik kazandı.

Adana Karataş Su Ürünleri TDİOSB, Adalı Mahallesi'nde, Ceyhan Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü yerdeki 6 bin 337 dekar alanda hayata geçirilecek.

Alanı içerisinde tatlı su, acı su ve deniz suyunda yaşayabilen su ürünleri üretilecek TDİOSB'de, yerli türlerin yanı sıra Türkiye'de doğal olarak bulunmayan ve dolayısıyla yurt dışından getirtilerek üretilecek yabancı (egzotik) türler de yer alacak.

Çipura, levrek, granyöz, lahoz, mercan, sazan, tilapia, karabalık gibi yerli türler, akışkan sistem denilen, suyun havuzların bir tarafından girip karşı tarafından drene edildiği sistemlerde üretilebilirken, yabancı türlerin ancak kapalı devre üretim sistemi (resirküle sistem) denen bir teknikle üretilebilecek.

60 BİN TON SU ÜRÜNÜ ÜRETİMİ HEDEFLENİYOR

Proje kapsamında TDİOSB alanında, tarla balıkçılığı yapılmak üzere işletmeler kurulacak. Burada tatlı su balıkları, tuzlu su balıkları ve kabuklu deniz ürünleri yetiştirilecek.

TDİOSB'nin faaliyete geçmesi ile yılda 60 bin ton su ürünleri üretimi yapılması, çoğunluğu kadın olmak üzere 3 bin kişiye istihdam sağlanması, parasal olarak 350 milyon dolar hasıla ve 250 milyon dolar ihracat hedefleniyor.

Bu bölgede enerji ihtiyacı saha içerisinde planlanan 20 megavat güneş enerjisinden karşılanacak olup yeşil, çevreci ve sıfır atık projesinin uygulanacağı, arıtma tesisinin ileri arıtma tesisi olarak dizayn ve inşa edileceği yeşil bir TDİOSB projesi olacak.

DESTEKLERE DEVAM EDİLECEK

Tarla balıkçılığında, Türkiye için de önemli bir yere sahip olan TDİOSB'ye gelen taleplerin karşılanmasıyla, Türkiye ekonomisinin hedeflediği ve öngördüğü rakamlara ulaşmak için bir büyük adım daha atılırken ulusal ve uluslararası birçok yatırımcı ve sanayiciye de imkan sağlanacak.

Bakanlık, Türkiye'nin kalkınmasına, üretim, yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerine katkı sağlayacak TDİOSB'leri desteklemeye devam etmeyi planlıyor.

TÜRKİYE'NİN 365. OSB'Sİ

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü de Türkiye'nin sanayi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştiren organize sanayi bölgelerine bir yenisinin eklendiğini belirterek, "Böylelikle Türkiye'de OSB sayısı 365'e ulaşırken, TDİOSB sayısı da 32 oldu. TDİOSB'ler Türkiye'nin gıda üretiminde önemli. Halihazırda 8 TDİOSB'miz üretimde. Ancak et, süt, yaş sebze ve meyve başta olmak gıda üretimine odaklanan tarıma dayalı ihtisas OSB'lerimizin tamamının hızla üretime geçmesi için yeni destek mekanizmaları geliştirilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 27
  • Çukurorman 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun güzel bir proje.Birde çukufovanın verimli topraklarına sokulan çam ve orman ne olacak.Verimli can topraklara çam ekmek.Kardeşim zeytin ağacı dik dünya üretimini birincilikle ele al.Binlerce istihdam ,gelir.Deniz seviyesinden 600-700 metre üzerinde başla ormana.Yerleşim yerlerini tehdit ediyor ,yanıcı bir bitki,getirisi yok.Temiz havaysa zeytinde verir oksijeni.cevizde verir,keçiboynuzuda.Bu ormanların çukurovaya dikilme yıllarıda manidar değilmi.
    Cevapla
  • Elif 2 yıl önce Şikayet Et
    Adanada su olan topragı verimli olan yerler apartman sahası oldu geriye neler kaldı kalan yerlerde su yok cıftcı su ıcın kuyu kazdırıyor sonra uretım yapıyor yaptıgınıda sattıgında elinde ne kalıyor once yanlış kentlelmeye son verılmelı
    Cevapla
  • Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Halk ucuz ve bol bol balık yesin söylüyen yok hemen ihracat hesabı yapılıyor. İhracat a elektronik ürün imal edip satacaksın. 100 tır gıda 1 tır elektronik ediyor. Gıda disarıya satınca içeridede alım gücümüz azalıyor
    Cevapla
  • Sev Da 2 yıl önce Şikayet Et
    Süper yorum
    Cevapla
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    sera icin toprak gerek yok cok yere yapilir yap cok sey sera olur hapis cezasi alan herkese calisma zorumlu yap yada hapis cezasi de calismaz ise hapise koy evine git tv bak senin ceza paraya cevirme denen sacmalik bitsin suclular ders almasi gerek yakala birak yaparsan nasil ders alacak calisan olur ise gunluk yirmi lira ver zaten cezayi yirmi lira diye hesap yapiyorsun kisaca sere orman temizlik gibi yerde ceza alan calismasi gerek calisir sorun cikmaz ise ceza da yuz de 20 indirim yaparsin yoksa tam ceza ver net ceza yani sov ceza degil
    Cevapla
  • Sev Da 2 yıl önce Şikayet Et
    Yarısına kadar okuyabildim, Türkçem bitti.
    Cevapla
  • Olabilir 2 yıl önce Şikayet Et
    İhracat artıyor ama kazanılan para banka hesaplarında TL değil Dolar olarak tutuluyor! İhracatçılar ve diğer sermaye sahipleri kazandıkları parayı Dolar’a çevirirse ülkede her şey Dolar’a göre fiyatlanır. Bundan dolayı vatandaş ihracatın artmasının faydasını göremiyor. Bu gün yaşadığımız en büyük sorun da bu zaten. Kazanılan parayla Türkiye değil, ABD ekonomisi finanse ediliyor. Başta muhalefet olmak üzere sermaye sahiplerinin çoğu Dolar alarak Dolar’ı değerlendirip TL’ye değer kaybettiriyor, sonra da şikayet ediyor! Dolar alan sermaye sahipleri geminin dibini delerken hükumet de dövize dayalı kur politikasıyla bu delikleri yamamaya çalışıyor. Bakalım bu tehlikeli mücadeleyi kim kazanacak!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle