TUSAŞ'tan Süpersonik İHA hamlesi!

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, milli imkanlarla Süpersonik İHA (İnsansız Hava Aracı) geliştirildi. Geliştirilen Süpersonik İHA, çeşitli hava araçlarından atılabilecek.

GİRİŞ 24.03.2022 15:50 GÜNCELLEME 24.03.2022 16:02
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Savunma kaynaklarından edindiğimiz bilgiye göre; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), bir süredir Süpersonik İnsansız Hava Aracı geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyordu. ŞİMŞEK Yüksek Hızlı Hedef Uçak Sistemi üzerinden geliştirilen Süpersonik İHA, kritik görevler üstlenecek.

RESMİ OLARAK İLK KEZ TANITILDI

TUSAŞ’ın, uzun bir süredir Süpersonik İHA geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyordu. Geliştirilen Süpersonik İHA, TUSAŞ tarafından çıkarılan ‘Sınırlı Aşmak’ adlı kitapta resmi olarak ilk kez tanıtıldı. Süpersonik İHA; elektronik-taarruz, elektronik-destek ve sahte hedef gibi birçok kritik görevi icra edebilecek. En önemli görevi ise ‘Sahte Hedef’ olacak. Bu doğrultuda Süpersonik İHA için özel algoritmalar ve faydalı yükler geliştiriliyor.

Ocak 2022’de TUSAŞ’ta gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir tören esnasında, Süpersonik İHA’nın ikinci prototipi görüntülenmişti. ŞİMŞEK’e kıyasla bile oldukça ince olan Süpersonik İHA, kıç tarafında mini bir turbojet motora sahip. Yaklaşık 3 metre uzunluğundaki Süpersonik İHA, adında da anlaşılabileceği üzere 1+ Mach hıza ulaşabiliyor.

ŞİMŞEK İHA

SÜPERSONİK İHA'NIN TESTLERİ DEVAM EDİYOR

ANKA ve AKSUNGUR gibi insansız hava araçları ile farklı hava platformlarından atılabilecek Süpersonik İHA’nın test faaliyetleri, halihazırda devam ediyor. İHA’nın kontrolü, ANKA ve AKSUNGUR İHA’ların yer kontrol istasyonu (YKİ) üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Hatırlanacağı üzere TUSAŞ, kısa süre önce ŞİMŞEK Hedef Uçağı’nı da harp başlıklı şekilde hava platformlarından atılabilir hale getirmişti.

'SAHTE HEDEF' OLACAK

Çalışmalar sonucunda Süpersonik İHA, özellikle düşman hava savunma sistemleri ve elektronik-harp unsurları için ‘sahte hedef’ rolü oynayabilecek. Bu, Düşman Hava Savunmasının Bastırılması ve İmhası (SEAD/DEAD) görevleri için de kritik öneme sahip.

İHA’nın süpersonik yapıda olmasının önemi ise savaş uçaklarını taklit edebilmesi.

KAYNAK: ANIL ŞAHİN / SAVUNMASANAYİST.COM
YORUMLAR 68
  • Alp 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar daha bilinenler açıklananlar elhamdulillah
    Cevapla
  • Mehmet Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    video yokmu izlesek..?
    Cevapla
  • dostt birr 2 yıl önce Şikayet Et
    elhamdülillah......eskiden silâh fabrikalarını kapatırlar bize kim savaş açacak derlerdi ..suriye mi irakmi .ya dibinde pkk ya abd sende olmayan silahı veriyor .ne diyeceksin o zaman aponun elini mi öpeceksin .bu muhalefet aynı eski kafa duruyor. bunlar apoya bizi sen koru da derler. hatta yunana secde bile ederler. askerin ve silahın yoksa bilki bu vatan bu bayrak bu ezan yok olmaya mahkûmdur .sende ya öleceksin ya düşmanına köle..tekrar elhamdülillah bilim adamlarımıza ve devlet büyüklerine başarıların devamı inşallah
    Cevapla
  • haberler 2 yıl önce Şikayet Et
    Yarın akşam izleyin haberleri kemal ben yaptım diyecek
    Cevapla
  • iha 2 yıl önce Şikayet Et
    Saatte 1225km. den hızlı giden araçlara süpersonik denir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle