Türkiye'de tarlalar 5G ile sürülecek

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri’nin teknoloji iştiraki TARNET, çiftçinin girdi maliyetlerini düşüren ürünlerinden biri olan, Akıllı Traktör Sistemleri’nin (ATS)kapsama alanını genişletiyor.

GİRİŞ 23.03.2022 09:28 GÜNCELLEME 23.03.2022 09:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

TARNET, ATS’nin lansman tarihini öne çekerek, Tarım Kredi Kooperatifleri destek paketleri ile çiftçilerin hizmetine sundu. Afyon’un Emirdağ ilçesindeki çiftçiler ATS’yi kullanmaya başladı. 

Otomatik dümenlemeye sahip Akıllı Traktör Sistemi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘’Petrol ayrı bir konu ama tarım, varsa yoksa en önemli çıkış yolu. Bizim de bu dönemde tarım üzerindeki yatırımlarımız çok çok farklı olacak. Tarımla beraber Allah nasip ederse Karadeniz'den petrolümüzü çıkardığımız andan itibaren durum çok farklı olacak. Tarım, artık devletlerin, atması gereken en önemli adımıdır.’’ mesajından sonra çiftçiler ile buluştu. 

Şubat ve Mart aylarında, İzmir ve Konya’da gerçekleşen Tarım Fuarları’nda satışa sunulan sistemler, yüksek ilgi ile karşılaştı. ATS’nin, Afyon bölgesindeki ilk sahibi olan çiftçiler, otomatik dümenleme seçenekli Akıllı Traktör Sistemi ile tarlada gerçekleştirilen tarımsal faaliyetlerinde, akıllı tarım uygulamaları ile verimi artırmayı hedefliyor.

Aynı zamanda yeni ve yerli akıllı tarım uygulamalarının, daha ileri seviyede ekonomik avantajlar sağlaması için çalışan TARNET Tarım Teknolojileri Ar-Ge ekipleri, yakın gelecekte tüm teknolojik ekipmanları hızlandıracak olan 5G uygulamaları ile Akıllı Traktör Sistemlerini entegre etmek için çalışmalar yürütüyor. 

Sapmaların anlık tespitinin çok önemli olduğu ve ekonomik kayıpları en aza indirmek için saniyelik rota düzeltme komutları alması gereken otomatik dümenleme sistemi ile 5G teknolojisinin bir araya gelmesi, tarım teknolojileri alanındaki gelişmelerin kolaylaştırıcısı olarak görülüyor. 5G teknolojisiyle çalışacak olan otomatik dümenleme sistemine sahip traktörler ile; üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi programlanacak, daha hassas ve doğru tarımsal işlemlerin yapılabilmesi 5G üzerinden çalışan otomatik dümenlemeli traktör sayesinde sağlanacak.

Yapay zeka ile farklı analitik veriler de derleyecek olan sistemler, sürücüsüz traktör rotası üzerinde sapma tespit ettiğinde, 5G bağlantılı mobil uygulama üzerinden çiftçileri anlık olarak bilgilendirilecek. 

Konu ile ilgili Haber7com’a özel açıklamalarda bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri yetkilileri; ‘’Tarım sektörünün yakın gelecekteki girdi maliyetlerinin, teknoloji marifetiyle aşağı çekilmesi öncelikli hedeflerimizin başında geliyor, akıllı traktör sistemlerimiz, üreticilerimizin ve çiftçilerimizin, hızını ve hata oranını azaltarak, faaliyetlerinde verimliliklerinin düşmesini engelleyecek." açıklamasında bulundular. 

YORUMLAR 2
  • Gariban çiftçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce motora mazot koyalım da 5g söyle dursun
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    BU ATS Mazot yakmaz mı...
    Cevapla