Bakan Kurum'dan su kıtlığı uyarısı

Bakan Kurum, “2030 yılına kadar su kıtlığı yüzde 40 seviyesine kadar yükselecek. Açık ve net söylüyorum, önümüzdeki 10 yıl içerisinde insanlık alemi küresel su kıtlığı ve su savaşlarıyla karşı karşıya kalabilir." dedi.

GİRİŞ 22.03.2022 15:02 GÜNCELLEME 22.03.2022 16:06
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Beyoğlu Belediyesi, 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Su Ve Sürdürülebilirlik Programı düzenledi. Programa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Muhammet Balta, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ve Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılışı, sinevizyon gösterimiyle devam etti. Protokol konuşmalarının ardından başlayan oturumlarda alanında uzman kişiler suyu çeşitli yönleriyle ele aldı.

Konuşmasına suyun öneminden bahsederek başlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Bizim medeniyetimizin yaratılış düşüncesinde dört temel unsur vardır: Hava, toprak, ateş ve su. Bizim inancımıza göre suyu kirletmek, hayatı kirletmek demek. Zira su, en temel yaşam kaynağımız. Suyun olmadığı yerde ne yaşamdan ne şehirden ne de medeniyetten söz etmek mümkün olamaz. Özellikle iklim değişikliğinin en önemli etkilerinden olan kuraklık ve yeraltı sularının tükenmeye başlamasıyla su; artık, çağımızın ve geleceğin en hayati ve stratejik değeri haline geldi. Bugün sadece son 60 yılda 3 milyardan 8 milyara yükselen dünya nüfusu nedeniyle suya olan ihtiyaç her geçen gün daha da artırıyor. Vahşi tarım uygulamaları, bilinçsiz su kullanımı ve küresel israf nedeniyle su kaynaklarımız hızla azalıyor” dedi.



“Ülkemiz tatlı su kaynakları bakımından su stresi yaşayan ülkeler arasında”

Türkiye’nin su bakımındaki konumuna değinen Bakan Kurum, “2030 yılına kadar su kıtlığı yüzde 40 seviyesine kadar yükselecek. Açık ve net söylüyorum, önümüzdeki 10 yıl içerisinde insanlık alemi küresel su kıtlığı ve su savaşlarıyla karşı karşıya kalabilir. Devletler arasında su krizleri bugün itibariyle yaşanıyor ve su diplomasisi gerçekten yeni dönemde de güncel konular arasındaki yerini alıyor. Gururla ifade ediyorum ki; Türkiye, kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla, yardım örgütleriyle, üniversiteleriyle, gönül elçilerimizle bugün Afrika’da yaklaşık 10 milyon kişiye, her gün kesintisiz temiz içme suyu sağlayan tek ülke oldu. Ülke olarak her alanda olduğu gibi bu alanda da; insanlığın, mazlumların, kardeşlerimizin derdine derman olacak, yaralarını saracak adımları medeniyetimizden gelen bir vazife şuuruyla atıyoruz, atmaya da hep birlikte devam edeceğiz. Ancak üzüntüyle ifade etmeliyim ki; bu denli kullanım zenginliğine rağmen, bugün ülkemiz tatlı su kaynakları bakımından su stresi yaşayan ülkeler arasında. İklim değişikliğinin de etkisiyle kişi başına düşen yıllık su miktarımız bin 340 metreküplere kadar düştü. İşte tam da bu noktada tasarruf mekanizmalarını daha etkin, daha katılımcı hale getirmeliyiz” açıklamasında bulundu.



Suyla ilgili politikalarından da bahseden Bakan Kurum, “Biz bakanlık olarak binalarımızda su israfını engellemeye yönelik gerekli düzenlemeleri yaptık. Yapı sektörümüz projelerini su depolama ve debi kontrolüne dair yaptığımız bu değişikliklere uygun bir şekilde tasarlamalı. Vatandaşlarımız da binalarında, yuvalarında bu yenilikçi sistemleri görmelidir. Milletimizden ricamız; suyumuzu korumayı milli bir mesele olarak görmeleridir. Bu görev bizim çocuklarımıza borcumuz, vatanımıza borcumuzdur. Yakında Cumhurbaşkanımız, Türkiye’nin önümüzdeki 100 yıllık çevre ve iklim politikalarını şekillendirecek kararlarımızı ve hedeflerimizi milletimizle paylaşacak. İnşallah bildirgenin ardından yepyeni bir dönem başlayacak, hem ülkemizin iklim dostu yeşil dönüşümünde, hem de bölgemizin geleceğinde yenilikçi, sürdürülebilir ve kalıcı adımların atılmasında öncü bir rol alacağız. Misafiri olduğumuz dünyamızı en temiz haliyle en doğal haliyle gelecek nesillerimize bırakacağız” ifadelerine yer verdi.

BARBAROS HAYRETTİN PAŞA CAMİİ AVRUPA YAKASININ ÇAMLICA CAMİİ'Sİ OLACAK

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, inşaatı devam eden Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nde incelemelerde bulundu. 

Burada camii inşaatıyla ilgili bilgi alan Bakan Kurum, Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nin Çamlıca Camii'ne benzeyeceğini kaydederek, "Barboros Hayrettin Paşa Cami, biliyorsunuz ki Anadolu Yakası'ndaki Çamlıca Camii gibi olacak. Çamlıca Camii'sinin inşaatını tamamladık ve İstanbul'a, insanlarımızın hizmetine açtık. Aslında bir benzerini de Avrupa yakasında burada vatandaşımızın yoğun bir şekilde yaşadığı Levent'te yapıyoruz. 18 bin metrekare arsa alanı üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa Camii'miz yükseliyor. Dört minareli kaba inşaatımız yüzde 95 seviyelerine geldi. Minarelerde az bir işimiz kaldı. Genel itibari ile ilerlememiz yüzde 55. Artık ince işçiliklerimiz de başlamış durumda. Burada Türk mimarisinin modernize edildiği ve tüm unsurlarının yansıtıldığı yaklaşık 20 bin cemaat kapasiteli bir cami olacak. Bu cami içerisinde sadece ibadet alanı değil, ibadet alanı dışında burada gençlerimizin, çalışan kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın 7/24 vakit geçireceği anlayışla tasarlanıyor. Altında gençlerimize ilişkin kütüphanelerimiz, kitap alanlarımız, diğer millet bahçelerinde camilerimizde olduğu gibi burada da Barbaros Hayrettin Paşa camisini de bu anlayışla yapıyoruz" dedi. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 40
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet önlem alınsın falan demiş de 12 bin yıllık gölün kurutulduğu ve gerçek suçluların ceza almadığı bir ülkede sözde iklim bakanının açıklamaları hezeyandan öteye geçmez. Daha Akdeniz'de çıkan yangınlarda, hazırda yangın söndürme uçağı bulundurmayı akıl edemediğinizi unutmadık. Hektarlarca orman yandı. Kim verecek bunun hesabını? Hoş gerçi ülkede hesap sorma diye birşey yok. Anca suçsuzlar ceza alır bu memlekette. Zaten ahiret inancımız olmasa şimdiye o makamlarda oturamıyor olurdunuz. Allah'ın adaleti en kısa zamanda kötü yöneticileri bulsun inşallah.
    Cevapla
  • Tcli 2 yıl önce Şikayet Et
    Zekat sadaka verin fuhşiyatı haramları bırakın bişey olmaz biiznillah
    Cevapla
  • Hyr 2 yıl önce Şikayet Et
    putları indirin ne kıtlık ne su problemi görürsünüz. şehirlerinizde bu putlar dikili olduğu müddetçe sade kıtlık ve susuzluk değil daha neler görürsünüz. uyarıyı yaptım.
    Cevapla
  • Ali Han 2 yıl önce Şikayet Et
    İtrail denizden içilecek su üretiyor, çok büyük su arıtma tesisleri var. bizde ne zaman arıtma tesisileri çoğalacak ondan haber ver.
    Cevapla
  • turkmucahid 2 yıl önce Şikayet Et
    araba yıkatma işinden vaz gecilsin once !!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle