İtalya 4,9 milyar dolarlık enerji paketini onayladı

İtalya, enerji fiyatlarını düşürmek için 4,9 milyar dolarlık paketi onayladı

İtalya 4,9 milyar dolarlık enerji paketini onayladı
İtalya 4,9 milyar dolarlık enerji paketini onayladı
GİRİŞ 21.03.2022 10:01 GÜNCELLEME 21.03.2022 11:01

İtalya, şirketleri ve tüketicileri yükselen enerji fiyatlarından korumaya yönelik önlemleri onayladı.

Başbakan Mario Draghi, paketin 4,4 milyar euro (4,9 milyar dolar) değerinde olduğunu ve İtalya'nın bütçe açığının genişlemesine yol açmayacağını söyledi. Önlemler, çoğunlukla, daha yüksek enerji maliyetlerinden beklenmedik bir bilanço faydası sağlayan enerji şirketlerinin vergilendirilmesiyle finanse edilecek.

Toplamda 5,2 milyon ailenin harcamaları önlemler kapsamında karşılanacak ve enerji faturaları geçen yaz görülen seviyede tutulacak.

Halkın enerji maliyetlerine destek planına fon sağlamak için enerji şirketlerine %10 vergi 

İtalya, tüketicileri ve işletmeleri yükselen fiyatlardan korumak için 4,4 milyar euroluk önlem paketini finanse etmek için bazı enerji şirketlerine %10'luk bir kâr vergisi uygulayacak.

Vergi, enerji şirketlerinin Ekim 2021 ile Mart 2022 arasında bildirdiği kârdaki artış üzerinden bir önceki yılın aynı dönemine göre hesaplanacak. Bloomberg News tarafından görülen kararname taslağına göre, 5 milyon euro veya daha fazla artış bildiren şirketler %10 vergi ile karşı karşıya kalacak.

Vergiden elde edilen gelir, hükümetin ülkenin bütçe açığını daha da genişletmeden Cuma günü açıklanan yeni önlemleri finanse etmesine izin verecek.

Başbakan Mario Draghi Cuma günü planı sunmak için düzenlediği basın toplantısında, "Yeni tedbirlerin büyük kısmı devlet bütçesinden değil, enerji şirketleri tarafından finanse edilecek" dedi.