Afyonkarahisar'daki işletme devlet desteğiyle balık ihracatını artırdı

Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde faaliyet gösteren balık üretim tesisi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) ile aldığı destek sayesinde alabalık ihracatını artırdı.

Afyonkarahisar'daki işletme devlet desteğiyle balık ihracatını artırdı
Afyonkarahisar'daki işletme devlet desteğiyle balık ihracatını artırdı
GİRİŞ 20.03.2022 00:43 GÜNCELLEME 20.03.2022 00:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İlçede 1960'ta kurulan tesiste, yılda 1500 ton alabalık üretiliyor. Meşe odununda tütsülenen alabalıklar, birçok ülkeye ihraç ediliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, AA muhabirine, balıkların taze ve dondurulmuş olarak yurt dışına gönderildiğini söyledi.

İşletmeye gereken desteğin verildiğini belirten Acar, "Bu tesise Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesinden yaklaşık 800 bin lira destek verdik. Onun dışında yine yetiştiricilik desteği olarak geçen yılın rakamlarıyla 75-80 bin lira civarında yetiştiricilik desteği oldu." dedi.

İşletmenin Afyonkarahisar'daki büyük tesislerden biri olduğuna dikkati çeken Acar, "Tesisin yıllık yaklaşık 2 milyon avro ihracatı var. Ülke tarımına bu şekilde katkıda bulunuyor. Tesiste hem dondurulmuş hem füme balık işleniyor. İlerleyen dönemlerde butik tesislerin artmasıyla balıkçılık anlamında da ismimizi duyuracağız. Bu şekilde balıkçılık ihracatıyla hem ülke hem de Afyonkarahisar ekonomisine katkı sağlayacağız." ifadelerini kullandı.

"Destekle ürün çeşitliliği ve ihracatımızı artırdık"

İşletmenin sahibi Beyazıt Uluturhan da tesisin 62 yıl önce babası tarafından kurulduğunu dile getirdi.

İkinci kuşak olarak üretime devam ettiğini anlatan Uluturhan, şu anda 3 çiftlikte balık yetiştirdiklerini kaydetti.

Uluturhan, 1990'a kadar işleri babasıyla yürüttüğünü aktararak şöyle konuştu:

"Babamı trafik kazasında kaybedince işin başına geçtim. Balık işleme fabrikası kurduk. Hollanda, Almanya, Avusturya ve Singapur gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. 50 işçi istihdam ediyoruz. Ülkenin ekonomisine katkı sağlıyoruz. İşletmede işlenen 1,5 ton balığın bir kısmı füme, bir kısmı taze donmuş fileto şeklinde ihraç ediliyor. Aldığımız destek 2020 yılında makine, ekipman ve balık işleme tesisinin büyütülmesinde kullanıldı. 2020'de ihracatımız 900 bin avro civarındaydı, 2021'de 1,5 milyon avro kazanç edildi. Destekle ürün çeşitliliği ve ihracatımızı artırdık."

Yurt içinde askeriye, okullar ve cezaevlerine de balık gönderdiklerine işaret eden Uluturhan, soğuk ve temiz suda kaliteli üretim yaptıklarını söyledi.

Balığın lezzetinin suyun çok kaliteli olmasından kaynaklandığının altını çizen Uluturhan, "Rusya'dan da somon ağırlıklı talep var. Lisans için başvurduk. Lisans çıktığında hedefimizde Rusya da var." diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 6
  • Anlayana 2 yıl önce Şikayet Et
    O agzinizdan su akıtarak ülkemizi kötülemek için ballandıra ballandıra anlattığıniz o Avrupa ülkeleri var ya. İşte onlar bu ihracatlarla sizin gibi cahillerin gözünde bir numara
    Cevapla
  • Yusuf 2 yıl önce Şikayet Et
    Hala ihracat diyorlar .biz ne yiyelim herşey ihracat yüzünden pahalı .en sonunda gasp ve teröre cikacam
    Cevapla
  • Yiğit35 2 yıl önce Şikayet Et
    Ramazan Amca zengin oldun.
    Cevapla
  • Anti satan 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet bulamıyor siz ihracatla övünün kendi ailesini açlıktan öldürüp tüm derdi para toplamak olan ebeveyn gibisiniz,bu dünyanın birde diğer tarafı var ister inanın ister inanmayın.
    Cevapla
  • Orhan Aydın 2 yıl önce Şikayet Et
    bence sorun onun ihracat yapması değil sorun bu işi yapanların sayısının az olması
    Cevapla
  • 1289 2 yıl önce Şikayet Et
    tükettiğinden daha çok üretmek zorundasın! Maalesef biz üretmek yerine tüketmeye alıştırıldık bu hükümetin de payı çok büyük bu alışkanlıkta! Şimdi de bu arkadaşlar gibileri lükslerinden biraz kısılınca kendilerini "aç" zannediyor Afrika'ya Güney Asya'ya bi bakın açım demeye utanırsınız!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle