Made in Türkiye'ye hücum! 26 milyar dolara ulaştı

Afrika açılımıyla Türk iş dünyasıyla yakın temas kuran kıtada binlerce ürün çeşidinin tedarikiyle 26 milyar dolarlık ticarete ulaşıldı.

GİRİŞ 19.03.2022 16:09 GÜNCELLEME 19.03.2022 16:26
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Hükümetin Afrika açılımı ile 26 milyar dolar seviyesine ulaşan ticaret hacmi kıtada Türk ürünlerine ilgiye dönüştü. Bunun son örneği başkentte yaşandı. Altıncısı düzenlenen Dünya Sektörler Arası İş Birliği Forumu’na Afrika’dan bine yakın iş insanı katıldı.

İNŞAAT MALZEMESİNİ TÜRKİYE’DEN ALIYORLAR

Türk basınına konuşan Afrikalı iş insanları Türk ürünlerinin kalitesinin üst düzeyde olduğuna dikkat çekti. Benin Ulusal İşverenler Birliği Başkanı Eustache Kotingan da bunlardan biri. Birçok alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Kotingan, “Şu anda Benin’de yüksek katlı bir yapı yapmak için projelerimizi çizdirdik. İnşaat malzemeleri satın almak için geldiğimiz Türkiye’de birçok iş insanıyla farklı ticaretler de yaptık. Hem inşaatımız için gerekli tüm malzemeleri Türkiye’den aldık hem de binlerce yeni ürünü ülkemiz insanları ile buluşturmuş olduk” dedi.

İLK ALIMLAR TEST AMAÇLI

Senegalli iş insanı Bakari Fadiga da ülkelerindeki sıcak havalar nedeniyle en çok soğutma ve havalandırma sistemlerine ilgi gösterdiklerini belirtti. Fadiga, “Ülkemize Türkiye’den binlerce ürünü götürmek niyetindeyiz. Götürdüğümüz ürünleri test amaçlı olarak götürüyoruz. Büyük siparişlere henüz geçilmedi. Giyimden gıdaya kadar birçok ürünü ülkemize götürüp halkımıza satacağız. Beğenilen ürünlerin büyük siparişlerini verip raflarımızda yer almalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

TÜRKLER DE MEMNUN

Afrika ülkeleri ile iş yapan Türkler de kıtanın potansiyelini anlattı. Afrika’ya metal ihracatı yapan Atıf Ceritbinmez bu pazarda büyük bir gelecek gördüklerini söyledi. Ceritbinmez, “Bakir bir coğrafya. Birçok fırsatın önümüzdeki senelerde karşımıza çıkabileceğine inandığımız için bu pazarın içerisinde bulunmak istedik. Şu an Afrika’nın 12 ülkesine ortalama 20 ile 25 müşteriye hizmet sunmaktayız. Afrika’ya ihracatımız yeni başlamasına rağmen şu an yıllık 6-7 milyon dolar civarında. Şirketimizin hedefi 2023 yılı itibari ile Afrika’yla dış ticareti 30 milyon dolara çıkartmak” dedi.

PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİLER

Afrika’ya çelik kapı satan bir şirketin temsilcisi olan Metin Çavuşoğlu da günden güne büyüyen bir Afrika pazarı olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, “Özellikle pandemi sürecinde çok büyük bir ilerleme kaydettik. Pandemide Çin’deki krizi fırsata çevirmeyi başardık. Türkiye’de üretime devam ederek, kısa çalışma günleri de olsa kararlılıkla çalışarak ihracatımızı arttırdık. Afrika pazarında 8 milyon dolarlık pazar payımız var. Her gün en az bir konteynır çelik kapı ihraç ediyoruz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 38
  • Yiğido SİVAS 2 yıl önce Şikayet Et
    ŞU ZİLLET İTTİFAKI mensuplarınıda AFRİKA ülkelerine ihraç etsekte oralarda bir süre kalsalar o insanların yoksulluklarını perişanlıklarını sıkıntılarını görselerde belki olmayan merhamet vicdanları yerine gelir görmeyen gözleri VAHŞİ batının yıllarca nasıl sömürdüklerini kanlarını emdiklerini görürler
    Cevapla
  • Hızır İlyas HASTA 2 yıl önce Şikayet Et
    İHRACATTA. REKORLAR KIRARKEN Dürüstlükten kaliteden ödün vermeyiniz
    Cevapla
  • Erdal yaman 2 yıl önce Şikayet Et
    Sattiniz mal da kaliteyinamusumuz gibi koruyun bu nimete dikkatedin
    Cevapla
  • Bumin 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrika açlıkla mücadele ediyor. Oraya ucuz buğday ihracatı olur
    Cevapla
  • Observer. 2 yıl önce Şikayet Et
    Oturdugun yerden Ahkam kesiyorsun Dunyadan haberin yok. Aclik cekilen yerler; Zengin kaynaklari olan; Ama bu zenginlikleri somurmek icin; Batili ulkelerin ic Savas yada Teror orgutleri ,cikardiklari yerlerdir.Afrikanin ucsuz bucaksiz topraklari ve tarim potansiyeli de Butun dunyayi doyurabilecek kapaditededir. Ogrenme zahmetinde bulun ve arastir.
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok cahalsın.
    Cevapla
  • Eren 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen buğdayı dışardan alıyorsun nasıl ihraç etcen
    Cevapla
  • Mavi 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrika açılımları meyvelerini vermeye başladı burda iş insanlarımızın uzurine oldukça hassasiyetle ticaret yapmaları düşüyor durus bir taceret Sayın başkanın oldukca akıllı açılımlar yapmisa benziyor kazan kazandır
    Cevapla
  • Bumin 2 yıl önce Şikayet Et
    Afrika'daki açlık büyük sorun. Oraya ucuz buğday, veya hibe edilsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle