Rusya'dan kaçanların yerini Türkiye alabilir! Trilyon dolarlık fırsat

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Türkiye’nin ihracatının sekteye uğramaması ve yeni rotalar açısından, Ankara’da önemli bir forum gerçekleşti.

GİRİŞ 19.03.2022 06:59 GÜNCELLEME 19.03.2022 07:38
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Ankara'daki Dünya Sektörlerarası İş Birliği Forumu’na; Afrika nüfusunun yüzde 82’sini oluşturan 41 ülkeden 741 firma, yaklaşık 1.000 temsilci ile katıldı. Bu temsilciler, Türkiye’den 280 üretici ve ihracatçı firma ile bir araya geldi. 1,5 milyara yaklaşan nüfusu, yıllık 1 trilyon doları zorlayan ithalat potansiyeliyle dikkati çeken Afrika’daki firmalarla, önemli iş birliği anlaşmaları imzalandı. Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu “Türk firmalarının Afrika’da daha çok bağlantılar kurmasını ve Afrika’ya olan ilgilerinin artmasını sağlıyoruz. Afrika’nın yıllık 1 trilyon dolara yaklaşan bir ithalatı var. Bu ithalat aksına baktığımızda; Çin, Birleşik Arap Emîrlikleri, Hindistan, Güney Afrika ve Avrupa Birliği ülkelerinin çok yoğun pay aldığını görüyoruz. Biz bu insanları Türkiye’ye davet ettik ki, artık masada yeni bir seçenek olarak Türk malları olsun. Afrika nüfusu çok artıyor. Türkiye’nin 300’ü aşkın organize sanayi bölgesi var. Son 20 yılda sanayimizin geldiği nokta tartışılmaz. Çok büyük atılımlar yaptık, yüksek teknoloji ürünleri de üretiyoruz. Bu tecrübemizi de Afrikalılarla paylaşarak onların sanayileşme yolculuğunda da ana katkıyı veren ülke olmak istiyoruz” dedi.

RUSYA'DAN KAÇANIN YERİNİ ALABİLİRİZ
Savaşla birlikte birçok markanın yaptırımlar çerçevesinde Rusya’dan çekilmesi, ülkede büyük bir boşluğun oluşmasına da sebep oldu. Özellikle tekstil sektöründe çok ciddi fırsatlar doğuyor. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe “Rusya-Ukrayna savaşının hasar tespitini yaptık, Batılı markaların boşluğunu Türkiye dolduracak. Ticaret elbette önemli. Ama biz öncelikle savaşın bir an önce durdurulmasını diliyoruz. Firmalarımızın yanında olmalıyız. Batılı markalar oradan çekildiği için, normalleşmenin başlaması ile birlikte hazır giyim firmalarımıza Rusya’da yeni fırsatların doğacağına inanıyorum. Ortaya çıkan boşluğu Türk markaları dolduracak. 2021’de Rusya’ya, yolcu beraberinde hariç 286 milyon dolar olan hazır giyim ihracatımızı iki üç katına çıkarabiliriz. Bunun için gecikmeden doğru adımları atmamız gerekiyor. Millî paraların kullanılması potansiyeli artıracağı gibi ihracatın da gelişmesine katkı sunacaktır” dedi.

YORUMLAR 11
  • İstanbullu 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti 2022 yılı ihracat hedeflerini 250 milyar dolar üzerine taşıması için var gücüyle milli seferberlik ruhu ile gayret göstermelidir, malesef 2023 yılı ihracat hedefimiz 500 milyar doları 2013 yılından bugüne kadar, hem içinizde gezi, kalkışmalar, çukur olayları, darbeler, ABDnin döviz oyunu, dışarıda Suriye,Irak,Libya, Doğu Akdeniz, Karabağ, Ukrayna, PKK, FETÖ, DHKP-C, vb. kirli oyunlardan dolayı ihracat hedefimizi yakalayamadik, umarım önümüzdeki yıllarda 500 milyar dolar hedefimizi yakalarız,....
    Cevapla
  • Nev-Ka 2 yıl önce Şikayet Et
    Fırsat işe yarar, fırsatçılık neye yarar.
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bolluk olur fakire yine fakir, Kıtlık olur fakir daha fakirleşir.Zengin bollukta zengin,Kıtlık ta dahada zengin. Para belli bir kesimin elinde dönüyor. Alt tabaka sadece karnını doyurmakla meşgul.
    Cevapla
  • Metin 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru bir tespit! !
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Fırsatlar bizi bekliyor ama sorulması gereken bir soru var. Türkiye Türklerle beraber mi büyüyecek yoksa sadece Çin’de olduğu gibi sadece devlet olarak mı büyüyecek ? Bu ülkenin bu gidişatı Türk halkının kendi ülkesinde garsona döneceğini gösteriyor
    Cevapla
  • VATANSEVERRRR. 2 yıl önce Şikayet Et
    Halka hep umut aşılıyosynuz olan halka oluyor ben cebime bakarım artık cebimeeee boş vaatlere karnımız tok artık.
    Cevapla
  • Milli gönüllüler 2 yıl önce Şikayet Et
    He, sıraya geçmişler nasıl Türkün cebine doldururuz diye bekliyorlar. Kimin damarında ülkesine hıyanet varsa Allah beter etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle