3600 Ek gösterge sisteminde kapsamlı değişiklik

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren 3600 ek gösterge çalışmalarıyla ilgili ikinci toplantı yapıldı. Düzenleme her ne kadar öğretmen, polis, hemşire ve din görevlileri için gündeme geldi ise de bu mesleklerle sınırlı kalmayacak.

3600 Ek gösterge sisteminde kapsamlı değişiklik
3600 Ek gösterge sisteminde kapsamlı değişiklik
GİRİŞ 17.03.2022 13:17 GÜNCELLEME 17.03.2022 13:19
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Uzun süredir gündemde olan ek gösterge konusunda bu yıl somut adım atılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin ek göstergesinin artırılacağını 2018 yılında açıkladı. Ancak, geçen yıla kadar somut adım atılamadı. Ağustos ayındaki kamu görevlileri toplu sözleşme görüşmelerinde alınan kararın ardından süreç hızlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında 16 Şubat’ta yapılan ilk toplantının ardından dün de ikinci toplantı yapıldı. Üçüncü toplantı ise 10 Mayıs’ta planlanıyor. Bakan Bilgin daha önce yaptığı açıklamada, çalışmaların tamamlanmasının ardından hazırlanacak yasa teklifinin mayıs – haziran ayında TBMM’ye sunulmasını hedeflediklerini belirtti. Uygulamanın ise 2023 yılından itibaren hayata geçirilmesi bekleniyor.

Memur-Sen, teknik düzeyde gerçekleştirilen dünkü toplantıda, ek gösterge düzenlemesinin bütün kamu görevlilerini kapsamasını ve tazminat yansıtma oranlarına ilişkin adaletsizliğin giderilmesini istedi. MEMURSEN Genel Başkanı Ali Yalçın, genel idari hizmetler, ek göstergesiz memurlar, avukatlar ve teknik hizmetler sınıfı dahil olmak üzere bütün kamu görevlilerini kapsayacak şekilde ek göstergenin artırılmasını istediklerini söyledi.

En yüksek devlet memuru aylığı üzerinden hesaplanan tazminat yansıtma oranı, ek göstergeye bağlı olarak değişiyor. Tazminat yansıtma oranı artırılanların emekli aylıkları da artacak. Tazminat yansıtma oranında yapılacak olası değişiklik, ek göstergenin yükseltilmesi kadar önem taşıyor.

DENGELER DEĞİŞECEK

Ek gösterge konusu her ne kadar öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin ek göstergesinin 3600’e yükseltilmesi ile gündeme geldi ise de dengeler değişeceği için yapılacak düzenlemeler sadece bu kesimle sınırlı kalmayacak. Bakanlıkların Ankara, İstanbul ve İzmir il müdürleri 3600 ek göstergeye, diğer il müdürleri 3000 ek göstergeye tabi bulunuyor. Öğretmen ve hemşirelerin ek göstergesi 3600’e çıkartıldığında üç büyük kent dışındaki il müdürlerini geçecekleri için tüm il müdürlerinin ek göstergesi de yükseltilecek. Benzer durum polis ve din görevlileri için de söz konusu. Halen birinci sınıf emniyet müdürleri ve il müftüleri 3600, diğer emniyet müdürleri ve il müftü yardımcıları ile ilçe müftüleri ise 3000 ek göstergeye tabi bulunuyor.

Genel müdür yardımcıları ve daire başkanlarına 3600 ek gösterge uygulanıyor. Uzman tabip ve mühendisler 3600, avukatlar 3000 ek göstergeye tabi. Hiyerarşik yapı gözetilerek aşağıdan yukarıya doğru tüm ek göstergeler gözden geçirilecek.

EMEKLİ AYLIĞI VE İKRAMİYELERİ ARTACAK

Halen 4 yıllık fakülte mezunu öğretmen ve polisler ile dini yükseköğrenim mezunu imam – hatipler 3000 ek göstergeye, hemşireler ise 2200 ek göstergeye tabiler. Otuz yıl hizmeti bulunanlardan ek göstergesi 3000 olanlar şu an 5 bin 592 TL, ek göstergesi 2200 olanlar ise 5 bin 435 TL emekli aylığı alıyorlar. Hepsi 3600 ek göstergeye çıkartıldığında emekli aylıkları 6 bin 826 TL’ye yükselecek.

Otuz yıllık hizmeti bulunanlardan söz konusu meslek mensuplarının emekli ikramiyesi ise halen sırasıyla 202 bin ve 196 bin lira düzeyinde bulunuyor. 3600 ek gösterge bugün yürürlüğe girmiş olsa emekli ikramiyeleri 246 bin liraya çıkacak.

KAYNAK: HABERTÜRK/AHMET KIVANÇ
YORUMLAR 10
  • VHKİ 2 yıl önce Şikayet Et
    GİHS sınıfıyım ve hemşireler istifa edip kaçmayı düşünürken ben gece 3 lere kadar Covid nöbeti tuttum ama hemşireye 3600 GİHS gereksiz memur varsın oldun bir gün mahkeme kurulacak bakalım o gün küm kime hesap soracak.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Alla pulla seçime bağla (Oy verirsen veririm) sonra da olmadı gene başka bahara. Bu hikaye size de tanıdık geldi mi?
    Cevapla
  • hak 2 yıl önce Şikayet Et
    hemşire derken diğer sağlık çalışanları aynı serviste kol kola çalışıyor ebesiyle sağlık memuruyla laborantıyla reöngencisiyle inşallah bu ayrımı yapmazlar..
    Cevapla
  • Serafettin 2 yıl önce Şikayet Et
    3600 den infaz koruma baş memurlarina bir pay çıkmaz ise benden hiç bir kimse oy beklemesin.
    Cevapla
  • memur 2 yıl önce Şikayet Et
    İdarecilere Şube Müdürü dahildir inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle