Rusya'yı köşeye sıkıştıracak ikinci hamle: SPFS yaptırım kapsamına alınabilir

Rusya’nın önemli bankalarının uluslararası finansal mesajlaşma sistemi SWIFT’ten çıkartılması, Rusya’yı Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülke ile kendi SWIFT alternatifi SPFS ve Çin’in SWIFT alternatifi CIPS’e yönlendirmişti. ABD’li ve Batılı kurum ve yetkililerden gelen açıklamalar, Rusya’nın Batı’nın giderek ağırlaşan yaptırımlarından kaçınmasını engellemek için SPFS’nin de yaptırımlar kapsamına alınabileceğine işaret ediyor.

Rusya'yı köşeye sıkıştıracak ikinci hamle: SPFS yaptırım kapsamına alınabilir
Rusya'yı köşeye sıkıştıracak ikinci hamle: SPFS yaptırım kapsamına alınabilir
GİRİŞ 17.03.2022 15:13 GÜNCELLEME 17.03.2022 15:13
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Beyaz Saray’a önerileriyle öne çıkan Washington merkezli Demokrasileri Savunma Vakfı, 7 Mart tarihinde “Rusya’nın SWIFT alternatifine de yaptırım uygulamanın zamanı geldi” başlıklı bir yazı yayınladı.

Dünya'da yer alan habere göre; Vakfın kıdemli isimlerinden Matthew Zweig ve araştırma müdürü ve analisti John Hardie tarafından kaleme alınan yazıda “Washington ve müttefiklerinin Moskova üzerindeki ekonomik baskıyı artırmanın yollarını acilen değerlendirmesi gerektiği, SWIFT yaptırım listesine diğer Rus bankalarının da eklenmesi ve alternatif olarak yaptırımlardan kaçmak için kullanılacak SPFS’nin de hedef alınması gerektiği” belirtiliyor.

Rus birliklerin Kiev’i kuşatmış olması nedeniyle “kaybedilecek hiç vakit olmadığına” dikkat çeken yazarlar, Washington’a bunu nasıl yapabileceklerini de şöyle açıklıyor:

■ “Örneğin, Biden hükümeti SPFS ile bağlantılı her türlü finans kurumuyla işlemleri yasaklayabilir;

■ Asgari bir bedelin üzerinde ABD’de kullanılabilecek sistemler üzerinden ödeme yapılması koşulu getirebilir;

■ Hazine Bakanlığı, Yurtseverlik Yasası Madde 311 aracılığıyla ABD’li finans kuruluşu ve kurumlarından doğrudan veya dolaylı olarak SPFS kullanılarak gerçekleşen ödemeleri reddetmesini isteyebilir.”

Mart 2022 itibariyle SPFS’yi kullanan 400’e yakın banka bulunuyor. Rusya ile 33 milyar dolarlık ikili ticareti olan Türkiye’de de savaş sonrası yaptırımların ardından Türk ihracatçılar SPFS’nin bir alternatif olarak kullanılıp kullanılmayacağını değerlendiriyordu.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki de SPFS’ye yönelik bir adım atılacağının sinyalini verdi. Suzuki mart başında yaptığı açıklamalarda “Rusya’ya yönelik yaptırımların etkinliğini sağlamak için kripto varlıklar ve SPFS gibi ödemelerdeki durumu yakından izliyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: NTV
YORUMLAR 28
  • h12m 2 yıl önce Şikayet Et
    çıbanın başı İngilizlerdir.
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Rus marka şirketlere yaptirim yapılsın petrol şirketlere ilerde ambargo olabilir gemileri limanlara alinmasin
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Abd kendisine kafa tutan rakip Süper güç Rusyadan intikam almak ve zayıflatmak için gelecekte rakibi olacak Çin devletine ipleri verdiğinin farkında sanırım.Bugün belki rakip gördüğü güç olan Rusyayı devre dışı bırakabilir lakin ilerde kendi eliyle yarattığı rakip güç Çin devleti kendi sonunu getirtecek))) Rusyayı mumla arayacak yazın bir kenara )))
    Cevapla
  • Tttt 2 yıl önce Şikayet Et
    Bayi emperyalizmi kendi ayağına sıktı sıkmaya devam ediyor. Her zaman alternatif vardır. Dünyada batıyı ve emperyalizmi seven kaldimi ? Herkes karşı . batının son çırpınışları
    Cevapla
  • İklimdeğişikliği 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya petrol ve doğalgazını çine daha uyguna verecek Avrupa ne yapcak ozaman çin devletinin çok işine yarayacak bu durum ayrıca çin ürettiği malları Avrupa ya ve Abd ye yüksek fiyata satacak.ileride olabilecek zararları hesaplamadan hareket etmenin bedeli çok ağır olacak bunun sorumlusu mr. bidendir.Başta Abd halkı olmak üzere tüm dünya ülkeleri yüksek enflasyonla mücadele edecek.Çin devletinin Ekonomide bir canavara dönüştürülmesi demek tüm dünya ülkelerinin bu canavara yem olması demektir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle