Türkiye 'Ay toprağı' üretebilen 10. ülke oldu

Türkiye Ay toprağı üreten 10. ülke oldu. Apollo ve Luna seferleriyle dünyaya yaklaşık 400 kilo Ay toprağı getirildiğini belirten Prof. Toklu, “Tüm toprak çeşitleri için formül oluşturduk” dedi.

Türkiye 'Ay toprağı' üretebilen 10. ülke oldu
Türkiye 'Ay toprağı' üretebilen 10. ülke oldu
GİRİŞ 15.03.2022 21:24 GÜNCELLEME 15.03.2022 21:28
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

ABD, Almanya (AB ile), Avustralya, Çin, Hindistan, İtalya (AB ile), Japonya, Kanada ve Kore'nin ardından Türkiye de Ay toprağına benzer toprak üretti. Beykent Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında 2021'de 'Türkiye Coğrafyasının Çeşitli Bölgelerinden Alınan Örneklerle Ay Toprağının Benzerinin Üretilmesi' çalışması gerçekleştirildi.

Ay'a yerleşimin sağlanabilmesi için orada öncelikle inşaat yapıları yapılması gerektiğine değinen İnşaat Mühendisliği Hocası Prof. Dr. Y. Cengiz Toklu, Apollo ve Luna seferleriyle dünyaya yaklaşık 400 kilogram Ay toprağı getirildiğini belirtti Prof. Dr. Toklu, "Ay'daki toprak çeşitleri bulunduğu yere göre değişiyor. Mesela Ay'ın yükselti, çukur ve ara yerlerindeki toprak özellikleri çok başka. Diğer ülkeler, belirli çeşit toprağı ele alırken biz tüm toprak çeşitleri için formül oluşurduk" dedi.

Prof. Dr. Toklu, "Topraktan tonlarca üreterek bunları Ay'da nasıl kullanabileceğimizi de deneyeceğiz" dedi.

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Apollo toprağının benzerini üretebilecek formülleri, oldukça karmaşık optimizasyon yöntemleri kullanılarak geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Toklu, şöyle konuştu: "Bu, bugüne kadar dünyada yapılan tüm çalışmaların ötesinde bir sonuca ulaşılmış olması demektir" dedi. Geçen yıl Çin tarafından İHA ile getirilen 1.7 kilograma yakın örneğin de benzeri için gerekli formülü geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Toklu, "Böylece Çin örneği için benzer, dünyada ilk olarak Türkiye'de üretilmiş olmaktadır."

YORUMLAR 13
  • HALİT DEMİR 2 yıl önce Şikayet Et
    Aydaki canlılar ne olacak ,ayın çekirdeği dünyanın çekirdeği ile farklı ,bence oradaki canlıları rahat bırakın , çünkü onlar rahatsız edilmek istemiyorlar zaten aya seferleri bu yüzden durdurdu NASA
    Cevapla
  • Sakaryalı 2 yıl önce Şikayet Et
    Ordaki havayla burdaki hava.bir olmadığından inşa edemezsiniz dünyada 5 caniye hava kesilse yer yüzünde bir tane ev klmaz
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Esasen buna toprak denmemesi daha doğru olur , çünkü ayda toprak oluşumunu destekleyecek mikroorganizma , su ve mikro flora , fauna canlıları mevcut olmadığı için toprak oluşmaz . Buna ancak öğüntü , kum vb denilebilir .
    Cevapla
  • Qw*@&₺# 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet kafayı yedi kafaları bulandırıyor dunyada ki topragı verim yonunden degerlendırın bırakın aydan topragı
    Cevapla
  • Uğur 2 yıl önce Şikayet Et
    Hani Apollo hikayesinin foyasi çıkmıştı.... Hâlâ o yalana inanan kaldı mı
    Cevapla
  • Gariban 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayı da parsellemişler haberin yokmu dayı kimin toprağını inceliyorsun sayın baydından izin aldınmı bakiyim
    Cevapla
  • Tuğrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilime karşı bu alaycı yaklaşım pek hoş değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle