Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Türkiye'yi bekleyen 'Antalyagrad' tehlikesi

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı işgal girişiminin Türk turizm sektörünü de etkileyeceğini belirterek, özellikle Rusya'ya yönelik finans kurumlarından gelen yaptırımlara dikkat çekti.

GİRİŞ 14.03.2022 13:11 GÜNCELLEME 14.03.2022 13:28
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

İşte Kerim Ülker'in o yazısı;

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden 19 gün geçti ve Moskova Yönetimi’ne yönelik yapılan yaptırımlara her gün uzun bir liste ekleniyor. Gıdadan lojistiğe, otomobilden bilişime dünyanın hemen hemen her coğrafyasından şirketler Kremlin’in saldırgan tavrını kınayarak ülkedeki faaliyetlerini durduruyor, askıya alıyor veya çekiliyor.

Bu tepkiye son olarak finans kurumları da eklenmiş durumda. Dünyaca ünlü ödeme sistemleri MasterCard ve Visa’nın operasyonlarını durdurmasının ardından PayPal, 18 Mart’tan itibaren Rusya ile çalışmayacağını ve tüm hesapları bloke edeceğini açıkladı. Rusya’ya yönelik uygulanan bu yaptırımlar, Rusların ülke içinde olduğu kadar yurtdışındaki ödemelerinde de sorunlara neden oluyor. Bu durum Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.

Zira yaptırımlar nedeniyle hayatı zorlaşan Rusların Türkiye’ye akın ettiği bilinen bir gerçek. Bu durum, turizm sezonunu da olumsuz etkileyecek tabii. Yaptırımlar nedeniyle ekonomik sorunlar yaşamaya başlayan Rusların sayısı azalacak, gelenler ise ödemelerini yapmakta zorlanacak.            

GEÇMİŞ YILLARDA SORUN YAŞANDI

Türkiye turizmini etkileyecek olan sorun bununla da sınırlı değil. Asıl sorun Rusya’ya karşı oluşan küresel tavır ve Rusların kendilerini izole eden Batı ülkelerine olan bakışı. Geçen hafta Antalya’da otel sahibi bir iş insanıyla konuştum. Söylediği sözler ilginçti. Uçak krizinin olduğu süreçte Türk turizminin Ukraynalı turistler ile ayakta kaldığını anlatan iş insanı, “O zaman birçok oteli iflastan kurtaran, Kiev Yönetimi’nin yönlendirmesiyle Ukraynalı turistlerin akın akın gelmesi oldu. Yaklaşık 2 milyon Ukraynalı turist başta Antalya olmak üzere Akdeniz ve Ege’de turizmin ayakta kalmasını sağladı. Geçen yıl da yine 1 milyondan fazla turist geldi. Ancak bu yıl ne yazık ki o beklenti olmayacak. Rusların da sayısında büyük düşüş yaşanacak. Asıl sıkıntı Rus turistlerin Avrupalılar ile yan yana gelmesi” diyor.

Geçmişte Alman-Rus turistlerin aynı tesiste konaklamayı tercih etmediğini anlatan otel sahibi iş insanı, “Bu yıl da Rus turistler, İngiliz, Alman, Fransız veya Polonyalı turistle yan yana gelmek istemeyecek. Onlar da Ruslarla. Sorun olmaması için çözüm bulmaya çalışıyoruz. En azından güvenlik sayılarını yaz sezonunda artırmayı düşünüyoruz” diye anlatıyor.

FİLM, ALMAN VE RUS ORTAK YAPIMI OLACAKTI

2014 yılında Ukrayna krizi nedeniyle gerginlik yaşanan Berlin-Moskova hattında buzlar sinemada eritilmeye çalışılmıştı. O dönem yazdığım bir haberde Alman aktör Til Schweiger ile Rusya'nın gişe rekortmeni oyuncusu Fedor Bondarchuk'u buluşturan 'Antalyagrad' isimli filmi konu alan bir haber yayınlamıştım. Antalya'da çekilecek komedi filminde çocuklarını yanına alarak Antalya'ya tatile gelen Rus ve Alman iki dul babanın birbirleriyle çatışması konu edilecekti. Stalingrad filmini de yöneten Bondarchuk’un Antalyagrad filmi bir türlü hayata geçmedi. Ancak bu yıl Türk turizmini, iki tarafta da başlayan işte cepheleşme sorunu bekliyor. 

YORUMLAR 44
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunların keyfi olacak diye kırk taklada atalım bari. Bulupta bunamak diye buna denir işte. Tek dertleri bu mu bu insanların? Bizim insanımız gidemez böyle yerlere maalesef elin yabancısı sudan ucuz bedavaya tatil ama biz onu bunu görmek istemiyoruz der. Bu ülke keşke şunların parasına muhtaç olmasaydı
    Cevapla
  • Orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Misafir ne saçmalıyon lan sen
    Cevapla
  • ismet 2 yıl önce Şikayet Et
    doların 15 yuronun 17 olması sadece bize hamallık hizmetçilik bin yuroya 15 gün ye iç yat dövizin düşmesi şart turizmden para kazanmamız için
    Cevapla
  • Terazi 2 yıl önce Şikayet Et
    Otelcilet anlassinlar aralarında bir otel ukranalilarinsa başka otel Rus tristlerin konak yeri olur,başka otel İngilizlerin....
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    öyle olmaz merak etmeyin.. Onlar gelir burada otel kurarlar... Dünyanın en iyi oteli Antalyada.. Hem de Rusyadan çıkan biri yaptı bunu..
    Cevapla
  • Malatya 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz kendi ülkemizde gidip tatil yapalım ozaman indirimli olarak oteller boş kalmasın
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    çok ağladın. ukraynada tatil yap. bedavaya yakınmış hatta gidene para veriyorlar. Ağlamanız bitmedi beee. Dolar çıkar ağlarsınız dolar düşer ağlarsınız. vergilerimizi yersiniz. bitmedi zırlamanız. beğenmiyorsan git kardeşim. yada çalış kim dedi sana memur veya işçi ol diye.. birleşin üretim yapın devlete de vergi ödeyin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle