Bakan Karaismailoğlu'ndan mahsur kalan Türk gemileriyle ilgili yeni açıklama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı. Karaismailoğlu, Ukrayna'da bekleyen 23 Türk gemisiyle ilgili açıklama yaptı.

GİRİŞ 13.03.2022 15:18 GÜNCELLEME 14.03.2022 12:40
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları yanıtladı.

Karaismailoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

İSTANBUL'DA KAR YAĞIŞI

Ülkemizin ihtiyacı olan yağmur ve kar vardı. Olumsuz hava koşullarında vatandaşımızın ulaşımını karşılamak asli görevlerimizden. Biz de bu konuda hazırlıklıyız. 15 binin üzerinde çalışma arkadaşımız sadece karla mücadelede çalışıyorlar. 440 karla mücadele merkezinden birebir arkadaşlarımız takip edip gerekli müdahaleleri yapıyor. Meteorolojik veriler de olmazsa olmazımız. Marmara Bölgesi için bugün de dahil 4 günlük veriler geldikten sonra hazırlıklarımızı günler öncesinden yapmıştık. 

Dün yaşanan (Kuzey Marmara Otoyolu'ndaki) kaza tamamen trafik kazası. Yaralanma da olmadı. 

Havalimanlarımızda da 4 günü başarılı şekilde geçirdik. Uçuşlar planlı şekilde devam ediyor. 

(Hızlı trenlere talep oldu mu?) Hızlı tren bu durumlarda çok işe yarıyor. Aynı şekilde konforu var. Ofis olarak bile kullanabileceğiniz ve ulaşımı sağlayabileceğiniz çok önemli bir ulaşım aracı. 

UNKAPANI KÖPRÜSÜ'NÜN KAPATILMASI

Karın dışında bakımla ilgili sorunları var. Şehir içinde dün gece biraz olumsuzluklar vardı ama onlar da ortadan kalktı. 

Unkapanı Köprüsü, 80 yıllık bir köprü. Periyodik bakımları önemli. 

(Büyükşehir Belediyesi bakmıyor mu?) İnşallah bakıyordur. Bakması gerekiyor çünkü. Kapasitesi çok yüksek, dikkat edilmesi gereken bir yer. 

Tehlike arz eden durum var. Ortası açılıp tekrar kapanıyor. Dubalar üstünde köprü. Onların bakımlarını iyi yapmak lazım. 

Okulların, devlet dairelerinin tatil olması ve uyarılar işe yaradı. Vatandaşlarımızın da dikkate alması lazım. İnşallah bu yıl için bitmiş gözüküyor kar mücadelesi. 

AYÇİÇEK YAĞI TAŞIYAN GEMİLER

Dünyanın neresinde olursa olsun Türk Bayraklı gemi varsa bizim arama kurtarma gemimiz var, orayla irtibattayız. Onları GPS ve haritalarla takip ederiz. O yüzden Karadeniz'de, Rusya ve Ukrayna'da sıkıntı yaşayan gemilerimizle sürekli irtibat halindeyiz. 

Konuştuğumuz 18 gemi Azak Denizi'nde, Rus limanındaydı. Savaş nedeniyle ayrılamıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın görüşmesi neticesinde 18 geminin hepsi limandan ayrıldı. Sadece hava durumundan dolayı Karadeniz'e açılamadılar. Peyderpey çıkmaya başladılar. 18 geminin 6'sı ayçiçek yağı yüklü gemilerdi. Bir tanesi Ege Denizi'nden Mersin'e yol alıyor, diğeri de Boğaz'a geliyor, ötekiler de yolda. 

UKRAYNA'DA BEKLEYEN 23 TÜRK GEMİSİ

Asıl sıkıntımız Ukrayna'daki 23 tane gemimiz. Orayla da Milli Savunma Bakanlığımız yoğun temas halindeler. Tahliye talebi olan vatandaşlarımızı oradan aldık. Gemilerini terk etmek istemeyen 110 kişi bekliyor. Gemilerin de oradan ayrılması için yoğun çaba var şu anda. Olumlu gelişmeler var.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NÜN AÇILIŞI

Bunlar çok kıymetli işler. Her vatandaşın gurur duyacağı projeler. Saatler süren yolculuklar artık 6 dakikaya düşecek.

Köprümüzün kıyıdan kıyıya uzaklığı 4 bin 600 metre. Ayakları 318 metre. 100 katlı bir bina adeta. Vaktinden 1,5 yıl önce bitti. 

(Muhalefetin "Çanakkale Köprüsü'nün yapılmasına gerek var mıydı" eleştirisi) Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan böyle bir projeyi ülke ekonomisine kazandırıyorsunuz. 

Bütün projeler bizim projemizdir. Yatırımımızın yüzde 80'i devlet bütçesinden yapıyoruz. Yap-işlet-devret projelerini denizlerde, hava yolunda ve kara yolunda yapıyoruz. Deniz ve havada tamamen para kazanıyoruz. 3'ünü torba yaparsanız birbirlerini dengeliyorlar.

(Köprü ve otoyol ücretleri) Feribotla saatler süren yolculuk için 100 lira ödeniyor. Burada sadece araç için ücret var. Bu ücret de buraya yapılan yatırımın finansal geri dönüşüdür. Önemli bir kısmını kullanıcıdan alıyorsunuz, eğer açık kalıyorsa onu da devlet olarak karşılamak zorundasınız. 

"ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NÜ YAPAN ŞİRKETLERDEN BİRİ ESKİ CHP'Lİ VEKİLE AİT"

(İhalelerin sadece 5 firmaya verildiği yönündeki eleştiriler) Bu ihalelerin hepsi açık ihale. Örnek verelim, Çanakkale Köprüsü. Birden fazla teklif vardır, en uygun olanı tercih ederiz. Şu anda bu projeyi 4 şirket yapıyor. 2 tanesi Çinli, bir tanesi eski CHP'li vekil, bir tanesi gündemdeki müteahhitlerden bir tanesi. 

Türkiye, son 20 yılda edindiği tecrübeyle bütün dünyaya mühendislik ihraç ediyor. 

KANAL İSTANBUL PROJESİ

Lojistik koridorlar bütün dünyada gündemde. Panama, Süveyş kanallarının yapılması, Don Volga Nehri'nin kullanılması... Kanal işleri aslında dünyada yeni değil. Avrupa'da da çok var. Şu anda 12 milyar ton dünyadaki toplam ticaret hacmi. Önümüzdeki yıllarda 25 milyar tona kadar çıkacak. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. 

Karadeniz'deki bütün ülkeler limanlarına yatırım yapıyor. Savaşla birlikte kuzey koridor darbe alacak, orta koridorun önemi artacak. 

Montrö imzalandığı zaman İstanbul Boğazı'ndan 3 bin gemi geçiyordu, şu anda 40 bin civarında. Bu hareketlere yön vermek gerekiyor. 

Kanal İstanbul'un yapılması Montrö'yü deler veya aykırıdır diye altı olmayan şeyler söyleniyor. Kesinlikle öyle bir şey yok. Kanal İstanbul'dan geçen gemi hem Çanakkale'den hem Marmara'dan geçecek. 

Biz tamamen alternatif yol yapmak ve İstanbul Boğazı'nda oluşabilecek tehlikeye çözüm üretmek istiyoruz. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 15
  • Emeksiz 2 yıl önce Şikayet Et
    bir de hiç bir ücret ödemeden geçen gemilerden ücret almak şart
    Cevapla
  • Halil 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna ve Rusya’nın buğday ihracatını yasaklaması sonrası en büyük alıcıları konumunda olan Mısır’dan gelen görüntüler dahi bu denli panik sergilemiyor.
    Cevapla
  • Yahya 2 yıl önce Şikayet Et
    Düğünlerinzi mutlu gunlerinizitnisana dek getiremimisseniz ozaman mayisa bari denk getirin nisaneinsan dir Mayıs sa altindir candir kandir yeserim dogustur bu nedenle bu yil beş mayis kutlu gündür çünkü beş demek baba eş anne demektir demek
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Kasadan hiç oara çıkmadı türk telekom elktrikdagitik tank palet fab.istanbul İzmir otoban Osmangazi köprüsü...hiç para çıkmadı ama ben geçerken veriyorum...birde devlet yetmiyor 300 TL de devket veriyor tabi..hiç para cikmiyor neden kendi cebinden çıkmıyor haklılar
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet geçmesin diye yapılmış galiba. Mazotuda o nedenle yükseltiyorlar belki.
    Cevapla
  • anti 2 yıl önce Şikayet Et
    Geçme sana kim geç dedi. Kim kime bedava bir şey yapıyor.Kafanın içindeki beyni motor hareketleri dışında düşünmek için kullan diyeceğim ama kim bilir kime kiraya verdin.
    Cevapla
  • Adem 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen oralardan geçme tek şeritli yollardan git olsa beleş
    Cevapla
  • laf 2 yıl önce Şikayet Et
    boş yapma..
    Cevapla
  • Deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne diyon ahmet ?:)
    Cevapla
  • ÇOK BİLEN ADAM.. 2 yıl önce Şikayet Et
    SAÇMA , SAPAN YORUMUNU KENDİNE SAKLA..Ne dediğin de anlaşılmıyor..Biraz TÜRKÇE ÇALIŞ bence..
    Cevapla
  • Nev 2 yıl önce Şikayet Et
    Uçsuz bucaksız ovalarımız var. Ve biz tarım ürünlerini ithal ediyoruz. Utanılacak bir durum.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Verilen desteği çocuğunu evlendirmeye evine kat atmaya harcarlar ondan sonrada ağlarlar. Adam destek almadım dedi memur gitti almadı mı amca bak kaydın var almışsın diyince Aaa almış meğerse. Para nerede kim bilir nereye gitti harcandı...
    Cevapla
  • İlyas 2 yıl önce Şikayet Et
    Elinde ekilecek topragin varsa ne diye asgari ucrete çalışıyorsun git ek ulkene yararin olsun sen ektinde niye ekiyorsun diyen oldumu
    Cevapla
  • Koç 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet devamlı teşvik veriyor niye üretmiyorsunuz yattığınız yerden şikayet gerçekten utanılacak bir durum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle