Fiyatı artmayan tek ürün fındık

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, fiyatı artmayan tek ürünün fındık olduğunu söyledi.

Fiyatı artmayan tek ürün fındık
Fiyatı artmayan tek ürün fındık
GİRİŞ 12.03.2022 15:46 GÜNCELLEME 12.03.2022 15:46
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, “Tabiri caizse iğneden ipliğe ihtiyaç duyduğumuz her şeyin maliyeti de herkesin fark ettiği üzere katlanarak artıyor. Oysa vaziyet bu haldeyken bu artışlardan etkilenmeyen bir ürün de var. Bölgemizin altını diyebileceğimiz fındık ile ilgili raflara ulaşan nihai ürünlerde de aynı artış sürerken ürünün temel maliyeti yani çiftçisinden alış fiyatı tüm bu artışlardan mucizevi bir şekilde hiç etkilenmiyor.” diye konuştu. 

Ağustos ayında fındık için açıklanan fiyatın 26.5 lira olduğunu, yüksek randımana ilave 1 lira ve dönüm başı ilave 2 lira gübre mazot desteği ile birlikte gerçekleşen fiyatın 29.5-30 lira bandında olduğunu belirten Karataş, “Daha o günlerde bunun neredeyse çiftçinin maliyeti kadar olduğunu ve artması gerektiğini vurgulamıştık.” dedi.

FİYAT 50 LİRA OLMALI

Karataş şöyle devam etti: “Bugün itibariyle piyasadaki fındık fiyatına baktığımızda en yüksek 32-34 lira bandına çıktığını görüyoruz. Tüm girdilerinde çiftçinin maliyeti en az yüzde 300’e varan ölçülerde atmışken fındığın çiftçiden alınan fiyatında meydana gelen fark sadece yüzde 15 civarında. Sadece dolar bazında baktığımızda bile bugünkü fiyatın minimum 45-50 lira bandında olması gerektiğini görüyoruz. Bu küçük farkla çiftçinin bahçesine, ürününe gerekli bakım ve yatırımı yapabilmesi, yeni sezona hazırlanması, oluşacak yeni maliyetleri karşılaması, dahası acı gerçek bölgemizdeki birçok insanın tek geçim kaynağı olan bu gelirle bırakın üretime devam etmesi hayatta kalması bile imkânsız hale gelmiştir.”

UCUZA MÂL ETMEK İSTEYENLERE FIRSAT VERİLMEMELİ

Fındığın ülkemizin en önemli ihracat kalemlerinden ve bölge halkının da en önemli geçim kaynaklarından biri olduğuna dikkat çeken Karataş, “Ülkemizin ana üretici konumunda olduğu fındıkta mevcut durum maalesef önemli bir avantajı kaybetmemize ve dünya piyasasına yön vermemize engel olacak yeni dezavantajlar oluşmasına neden olmaktadır. Son birkaç yıla ait üretime, ihracat ve verimlilik rakamlarına baktığımızda da bunu açıkça görmekteyiz. İlgili Bakanlıklarımız ve bağlı kuruluşlarıyla birlikte ivedilikle ciddi çalışmalar yapılarak üreticinin mağduriyetlerinin önüne geçilecek tedbirler alınmalı, özellikle uluslararası alanda fındığı ucuza mal etmek isteyenlere fırsat verilmemeli, alan bazlı destekler başta olmak üzere verilen destekler ve nihayetinde fındık için verilen fiyat piyasa koşulları gözetilerek acilen güncellenmeli ve üreticinin alın teri korunarak ülkemizin ve bölgemizin önemli değerini yükseltecek çalışmalara hız verilmelidir” diye konuştu.

YORUMLAR 50
  • Mürvet 2 yıl önce Şikayet Et
    Fındık ihracatı bu yıl rekor kırıldı. Daha çok fındık ihraç edildi. Nedeni italyada fındık rekorte olarak az oluşundan. Bizdede rekorte çok değildi çok gösterildi. Çifçiden ucuza alınıp ucuza dışarı ihraç edildi. Kazanç artmadı. Bu yıl fiyat makul olsaydı rekor ihracat sayesine rekor döviz girdi kazancı geliri olurdu Ülkemizin. Eflasyon dünyada arttı. Bizde döviz değerleniyor. Yani dövizi olan ülkeler dış ülkenin insanları her geçen gün daha ucuza fındık alıp yiyebiliyorlar. Bizde zam markette oluyor. Dış ülkelere ve çifçimize zam yok. Ucuza devam.
    Cevapla
  • Cepni 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğer fındığın zahmetini bilselerdi böyle konuşmazlar di gelin alın ben kabuklu fındığı 35 TL den veriyorum bu boş konuşanlar gelsin alsın ama gider marketten kuruyemiş ciden alir sonra pahalı diye ağlar.
    Cevapla
  • Hikmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Üretici fındığı hala 25-28 TL arası satıyor tüketici ye gelene kadar 60 TL oluyor. Direkt üretici den alın uretiye sahip cikmazsaniz aracı düdükler sizi. Ben Giresunluyum 30 TL findik satıyorum diyorum kimse almıyor sonra agliyorsunuz.
    Cevapla
  • burhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatı atmamış mış!! Yeter artık düşün devletin yakasından. Kabuklu fındık 40-50 TL arası az mı, fındık içi 100 TL. Hatta 120. Bir kilo portakal bahçede 1 TL, manavda 8 ile 10 arası. Portakal üreten çiftçinin ürünü ne kadar değişiyor, fındık ne kadar. Hem de fındık bir çok aşamadan geçip işleniyor. Efendiler devletin sırtına daha fazla binmeden serbest piyasada fındığınızı kaça satıyorsanız satın, yeter artık devlete daha fazla yük olmayın. Alan alsın alamayan alamasın.
    Cevapla
  • Aslı 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye'de üretilen fındığın fiyatı yabancılar ve yabancı çikolata üreticileri tarafından kontrol ediliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle