Küresel piyasalarda sıkılaşma baskısı

ABD enflasyonunda yükselişin sürmesi, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen şahin mesajlar ve Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin son gelişmeler küresel piyasalarda baskı yarattı.

Küresel piyasalarda sıkılaşma baskısı
Küresel piyasalarda sıkılaşma baskısı
GİRİŞ 11.03.2022 09:28 GÜNCELLEME 11.03.2022 09:28
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD’de enflasyonun 40 yılın zirvesine çıkması, Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alım azaltımını hızlandırma kararı alması ve Ukrayna’dan olumsuz haberler gelmeye devam etmesi ile ABD ve Avrupa endeksleri perşembe gününü düşüşle tamamladı.

S&P 500 yüzde 0,43 düşerken, Nasdaq 100 yüzde 1,10 geriledi. Bu sabah da ABD vadeli endeksleri ile Asya Borsaları geriliyor.

MSCI Asya Pasifik Endeksi aralıksız dördüncü haftalık düşüşüne doğru ilerliyor. ABD’de SEC’nin bu hafta belli denetim yükümlülüklerini yerine getirmeyen 5 Çinli teknoloji şirketinin kottan çıkarılabileceğini açıklaması sonrası Hong Kong Hang Seng Teknoloji Endeksi yaklaşık yüzde 9’a kadar düşüş kaydetti. Nasdaq Golden Dragon China Endeksi yüzde 10 ile Ekim 2008’den bu yana en sert günlük düşüşünü yaşadı.

Perşembe günü bir ara yüzde 2 seviyesini aşan ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,97 seviyesine inerken, 30 yıllık ABD tahvil getirisi Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Brent petrol hafta başından bu yana yüzde 8’e yakın değer kaybetmiş durumda.

Altın ise 2 bin doların hemen altında, aralıksız ikinci haftalık yükselişine ilerliyor. Küresel ETF altın pozisyonları bu hafta 45 tondan fazla artış kaydetti ve bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD enflasyonu ve Ukrayna savaşı ile Bloomberg Dolar Endeksi aralıksız üçüncü haftalık yükselişine hazırlanıyor. Türk lirası bu sabah Güney Kore wonunun ardından en çok düşen ikinci gelişen ülke para birimi.

YORUMLAR 1
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Savaş Rus Ukrayna ama TL değer kaybediyor
    Cevapla